• 5

Srbi i Kubanci zajedno prave jedan lek: Sve počinje u februaru

Radiće se na proizvodnji lekova i vakcina koji su na Kubi već u upotrebi

  • 5

Stručnjaci sa Kube dolaze početkom februara u Beograd kako bi se konkretizovala saradnja u oblasti proizvodnje lekova, a prvi u planu je lek za dijabetsko stopalo.

Potpisan Sporazum o saradnji Srbije i Kube u oblasti lekova i medicinskih sredstava

Prema pisanju beogradskih medija u početku će se raditi na proizvodnji lekova i vakcina koji su na Kubi već u upotrebi.

- Reč je o medikamentima koji se na Kubi već koriste, a suština je da naši farmaceuti savladaju tehnike i recepture koje su tamo već u primeni. Posle toga će se svakako raditi i na novim proizvodima - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Foto: ufhealth.org

Kubanska farmaceutska industrija poznata je širom sveta po svojim rezultatima, ali uvoz lekova i vakcine podrazumeva duge provere kvaliteta i registraciju leka, što je, recimo, slučaj sa čuvenom kubanskom vakcinom koja se koristi u lečenju bolesnika koji imaju karcinom pluća.

- Potvrđeno je da ta vakcina daje određene rezultate i kod većine pacijenata dovodi do pozitivnih pomaka. Ukoliko bismo je zajednički proizvodili sa kubanskim kolegama u Srbiji, ona bi bila dostupnija našim pacijentima - ističe sagovornik iz Ministarstva zdravlja.

Osim vakcine protiv raka pluća, postoji interesovanje obe strane da se u Institutu "Torlak" pravi lek protiv takozvanog dijabetskog stopala. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je tokom boravka na Kubi potpisao sporazum o saradnji farmaceuta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Komentari

  • SrbIN

    Pola-pola. Oni prave mi koristimo.

  • Zivojin

    Ja mislio prave Rakiju s nekim voćem iz Kube 😄

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima