Ivanjičanin tužio državu zbog štete na voćnjaku, pa dobio spor i odštetu od pola miliona!

Marić je tužio Republiku Srbiju i svoju opštinu jer nisu obezbedile protivgradnu zaštitu, a trebale su

  • 3

Poljoprivrednik Radenko Marić iz ivanjičkog sela Kosovica, zaseok Butkovo, dobio je sudski spor protiv države Srbije zbog štete koju je pretrpeo njegov voćnjak od grada koji je padao u maju 2014. godine.

Ivanjica ponovo na udaru grada: Udaralo punih 15 minuta, šteta ogromna

Presuda Apelacionog suda u Kragujevcu među prvima potvrđuje odgovorost države za posledice olujnog nevremena praćenog gradom koje je zahvatilo veliki deo opštine Ivanjica. Ovaj sud jepotvrdio prvostepenu presudu opštinskog suda u Ivanjici i naložio nadležnim institucijama da Mariću isplate štetu u visini od 537.320 dinara.

Marić je tužio Republiku Srbiju i svoju opštinu jer nisu obezbedile protivgradnu zaštitu, a trebale su. Zato je tražio nadoknadu štete u visini od 1.846.000 dinara. Aktivne mere protivgradne zaštite počinju da se primenjuju 15. aprila, a pomenuta elementarna nepogoda se dogodila 14. maja. Skoro mesec dana na području opštine Ivanjica nije bilo ni jedne rakete niti je bilo dejstava sa protivgradnih stanica, piše Blic.

Foto: Telegraf

Na osnovu toga, sud je utvrdio da je država odgovorna.

- Bio sam u timu za pregovore sa nadležnima u državi ispred udruženja "Vilamet" i lokalne samouprave, za naknadu šteta nastalih kao posledica olujnog nevremena praćenog gradom koje je toga dana pogodilo veliki deo naše opštine. Razgovaralo se, obećavali su, ali je sve na kraju propalo, obećanja nisu ispunili. Koliko znam u opštinski budžet su uplatili mizernih 14.200.000 dinara, što predstavlja samo dva odsto ukupne štete. Zato sam odlučio da tužim državu i spor sam dobio - kaže Marić iz Butkova.

Veštak je utvrdio da je šteta u malinjaku iznosila 595.000, u kupinjaku 222.180, a u šljiviku 526.000 dinara. Veštak je prema tada važećim otkupnim cenama procenjenu štetu umanjio za 30 odsto na ime troškova organizovanja i sprovođenja berbe malina koju bi tužilac imao.

Sud je naložio da se oštećenom isplati samo 70 odsto troškova nastale štete, dok je opština Ivanjica oslobođena, jer u njenoj nadležnosti nije protivgradna zaštita već u Sektoru za vanredne situacije države Srbije. Isto tako, sud je utvrdio da je Marić bio u obavezi da svoje površine pod voćem osigura, odnosno zaštiti protvgradnom mrežom čime je doprineo nastanku štete, pogotovo ako se ima u vidu da je na području gde on poseduje zasade pod voćem grad česta pojava.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Epilog spora je da je Marić od države na ime sudskih troškova dobio 100.000 dinara, dok će on opštini Ivanjica iz istih razloga morati da uplati 52.000 dinara.

Marić nije jedni koji je tužio državu zbog nastalih šteta od elementarnih nepogoda 14. maja 2014. godine, a broj tužbi se povećao nakon presude kojom je on dobio spor.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grada

    21. decembar 2017 | 12:34

    A gospodin nije spreman da obezbedi malinjak zaštitnim mrežama, i prestane da gleda u nebo očekujući protivgradne rakete? Koga će tužiti ako mu mraz opaje maline?

  • SrbIN

    21. decembar 2017 | 13:17

    Da je udario grom morao bi da tuži svetog Iliju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA