• 15

Još oštriji zakon za nasilnike: Moraće i na lečenje

Sa porodičnim nasilnicima radi 155 obučenih profesionalaca

  • 15

Uz privremenu meru udaljenja iz stana ili zabrane prilaska i kontakta sa žrtvom, porodični nasilnici ubuduće će, po nalogu suda, moći da budu poslati i na lečenje, odnosno psihosocijalni tretman. Ovakve zakonske izmene najavila je Valentina Anđelković iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu na skupu "Efekti sprečavanja nasilja u porodici i izazovi u praksi", pišu Novosti.

Opasni nasilnici odmah idu u "Lazu Lazarević": Žrtve porodičnog nasilja 24 sata dnevno mogu da se obrate za pomoć

Za one koji dobiju meru psihosocijalnog tretmana, biće organizovana posebna savetovališta. Prema rečima Anđelkovićeve, već sada 155 obučenih profesionalaca rade sa porodičnim nasilnicima. Neki od počinilaca stižu na tretmane po sopstvenoj volji, dok druge upućuju centri za socijalni rad ili tužioci u okviru primene mere oportuniteta.

Foto: Pixabay

VIŠE OD 20.000 SLUČAJEVA 

Za prvih pola godine primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, prijavljeno je više od 20.000 slučajeva porodičnog zlostavljanja, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić. Određeno je više od 7.000 hitnih mera (udaljenja ili zabrane kontakta), kao i više od 4.000 individualnih planova za zaštitu žrtava.

ZAKON DELUJE PREVENTIVNO

- Veliki broj prijavljenih dokaz je da ovaj zakon funkcioniše i sada treba da imamo porast broja prijavljenih nasilnika, a sa primenom zakona taj broj će opadati, jer zakon deluje preventivno - ocenio je Ilić.

On je konstatovao da se još mora raditi na boljoj koordinaciji institucija, a upitan koje su kazne za državne organe ako dođe do propusta, jer se dešavalo da žene neposredno pre ubistva prijave nasilje, naglasio je da postoji unutrašnja kontrola postupanja državnih službenika, kao i disciplinska odgovornost.

Foto: Profimedia

Prema podacima Jasmine Puhače iz MUP, policija je od juna do 30. novembra podnela 6.381 krivičnu prijavu protiv 5.966 počinilaca porodičnog nasilja, od kojih su 5.430 bili muškarci, a 536 žene. Policija je izrekla i 12.466 hitnih mera (do 48 sati).

UBIJENI U PORODIČNOM NASILJU

- U ovoj godini ubijene su 44 osobe, od čega 29 žena, 14 muškaraca i troje dece (jedna beba, petogodišnjak i sedamnaestogodišnjak) - rekla je Puhača. - To je manje nego prošle godine, kada je u istom periodu ubijeno u porodičnom nasilju 52 ljudi, od čega 36 žena. Počinioci ubistava nad muškarcima takođe su mahom muškarci, članovi njihove porodice.

Huan Karlos da Silva, vođa projekta "Podrška EU Pravosudnoj akademiji", istakao je da je u EU svaka treća žena žrtva nasilja, a svaki četvrti muškarac nasilnik. Najviše žrtava zabeleženo je u Finskoj, Švedskoj i Danskoj. Besplatna SOS telefonska linija za žrtve porodičnog nasilja, koja će pokrivati celu Srbiju, proradiće posle Nove godine. Podršku su dali Grad Beograd i "Telekom".

Daljinac

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs)

Komentari

  • Wien

    Nazalost takvi zakoni nece donijeti nista posebno ....neko iz sjenke pokusava unistiti osnovnu celiju drustva na kojoj pociva zivot na ovoj napacenoj planeti a to je porodica...i to radi vec godinama i na nasu zalost veoma veoma uspjesno....

  • Nikola

    Zar ne treba svaki nasilnik da ide kod psihijatra, kako to mislite neće svaki nasilnik dobito nalog za lečenje?

  • dusan

    niko ne pise o zloupotrebi nasilja u porodici

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima