• 84

Roditelji moraju da plate 5.000 dinara jer su im deca bežala sa časova: "Pale" prve novčane školske kazne u Pančevu

Sud u Pančevu podneo je od donošenja zakona ukupno 88 ovakvih prijava protiv roditelja nesavesnih đaka

  • 84

Roditelji dvoje osnovaca iz Pančeva platili su kaznu od 5.000 dinara zato što su im deca pobegla sa časova u školi. Ovo je prvi slučaj primene novog zakona o obrazovanju, koji predviđa odgovornost roditelja za neopravdane izostanke dece sa nastave, saznaje Informer u Prekršajnom sudu u ovom gradu.

Bežanje sa časova odlazi u istoriju: Roditelji od sad odmah dobijaju SMS ako im dete izostane iz škole

Sud u Pančevu, inače, podneo je od donošenja zakona ukupno 88 ovakvih prijava protiv roditelja nesavesnih đaka, a pored dva slučaja u kojima su presuđene novčane kazne, izrečeno je i 10 opomena, dok su ostali postupci u toku ili su obustavljeni. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je Pančevo prvi grad u kom se primenjuju kaznene odredbe novog Zakona o obrazovanju i da će se od Nove godine one primenjivati u svim školama u Srbiji.

Foto: Wikimedia/Laslovarga

KAZNA OD 5.000 DO 100.000 DINARA

Portparolka Prekršajnog suda u Pančevu Sandra Medaković objasnila je kako izgleda postupak protiv roditelja čija deca izostanu sa časova:

-  Ove kazne predviđene su novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prema novim propisima, roditelji su dužni da 48 sati od trenutka pošto im dete ne dođe u školu jave nastavnicima razlog. Posle toga, dužni su da u roku od 8 dana i zvanično opravdaju časove. Ukoliko se to ne dogodi, škola obaveštava nadležni sekretarijat Gradske uprave i Centar za socijalni rad. Gradska uprava dalje podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja odnosno staratelja sudu. Zaprećena kazna za ovaj prekršaj je od 5.000 do 100.000 dinara, a ukoliko roditelj ne izmiri ove obaveze, preti mu kazna zatvora, rad u javnom interesu ili blokada tekućeg računa - kaže Sandar Medaković.

OPOMENA, PA KAZNA

Najpre se izriče opomena, a ako učenik i dalje nastavi da bez opravdanja izostaje sa časova, onda se roditelji kažnjavaju novčano. Upravo to se desilo i u ova dva slučaja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kada imate loš sistem, morate da idete redom, da čistite i sređujete i uvodite nova pravila. Zato smo odlučili da novi zakon primenjujemo postepeno, zajedno sa lokalnim samoupravama - kaže Šarčević.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Stefi

    Zašto samo u Pančevu? Ovakav zakon važi širom Evrope i tamo niko ne beži.

  • Vojislav

    A znači li to kad platim neopravdane da moje dete nece biti izbačeno iz skoje i nece na razredni ispit. Ako ja platim i moje dete ostane u skoli koliko treba da platim jednu skolsku godinu da se ne pojavljuje a da ima dobre ocene

  • Зоран

    A колико ће добијати пара родитељи када буде просвета штрајкова,и када се буду одређивале суботе???

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima