Roditelji moraju da plate 5.000 dinara jer su im deca bežala sa časova: "Pale" prve novčane školske kazne u Pančevu

Sud u Pančevu podneo je od donošenja zakona ukupno 88 ovakvih prijava protiv roditelja nesavesnih đaka

  • 84

Roditelji dvoje osnovaca iz Pančeva platili su kaznu od 5.000 dinara zato što su im deca pobegla sa časova u školi. Ovo je prvi slučaj primene novog zakona o obrazovanju, koji predviđa odgovornost roditelja za neopravdane izostanke dece sa nastave, saznaje Informer u Prekršajnom sudu u ovom gradu.

Bežanje sa časova odlazi u istoriju: Roditelji od sad odmah dobijaju SMS ako im dete izostane iz škole

Sud u Pančevu, inače, podneo je od donošenja zakona ukupno 88 ovakvih prijava protiv roditelja nesavesnih đaka, a pored dva slučaja u kojima su presuđene novčane kazne, izrečeno je i 10 opomena, dok su ostali postupci u toku ili su obustavljeni. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je Pančevo prvi grad u kom se primenjuju kaznene odredbe novog Zakona o obrazovanju i da će se od Nove godine one primenjivati u svim školama u Srbiji.

Foto: Wikimedia/Laslovarga

KAZNA OD 5.000 DO 100.000 DINARA

Portparolka Prekršajnog suda u Pančevu Sandra Medaković objasnila je kako izgleda postupak protiv roditelja čija deca izostanu sa časova:

-  Ove kazne predviđene su novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prema novim propisima, roditelji su dužni da 48 sati od trenutka pošto im dete ne dođe u školu jave nastavnicima razlog. Posle toga, dužni su da u roku od 8 dana i zvanično opravdaju časove. Ukoliko se to ne dogodi, škola obaveštava nadležni sekretarijat Gradske uprave i Centar za socijalni rad. Gradska uprava dalje podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja odnosno staratelja sudu. Zaprećena kazna za ovaj prekršaj je od 5.000 do 100.000 dinara, a ukoliko roditelj ne izmiri ove obaveze, preti mu kazna zatvora, rad u javnom interesu ili blokada tekućeg računa - kaže Sandar Medaković.

OPOMENA, PA KAZNA

Najpre se izriče opomena, a ako učenik i dalje nastavi da bez opravdanja izostaje sa časova, onda se roditelji kažnjavaju novčano. Upravo to se desilo i u ova dva slučaja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kada imate loš sistem, morate da idete redom, da čistite i sređujete i uvodite nova pravila. Zato smo odlučili da novi zakon primenjujemo postepeno, zajedno sa lokalnim samoupravama - kaže Šarčević.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlade

    29. decembar 2017 | 07:38

    Hajmo sada razmaženi roditelji, kukajte. Treba vas sve kazniti zbog vaše dece, malih, belih anđela, koji po vazda dan prave probleme nastavnicima i drugoj deci, koja su u manjini.

  • Dr.pop

    29. decembar 2017 | 10:02

    Jadni roditelji a zasto, jer su u vladi od pre par godina doneli zakon da su deca zasticena u svemu i u kuci i skoli .Dete nesmes ni kuci da ga udaris po zadnjici jer moze da te prijavi za nasilje u porodici ,zato se deca bahato ponasaju i bezobrazno .Zato se i drogiraju i puse ,piju,tuku se u skolama i na ulici .Nesmes da ih izgrdis jer ih onda psihicki zlostavljas ,i bice nam sve gore i gore to je nas nov zakon i onda po roditeljima i dzepu .Roditeljima su vezane ruke sa novim zakonom .

  • Зоран

    29. decembar 2017 | 11:45

    A колико ће добијати пара родитељи када буде просвета штрајкова,и када се буду одређивале суботе???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA