≫ 

Vešte ruke i oštar alat seksi berberina oduševljavaju Bečejce: Vladimir je najzgodniji "brica" u Srbiji (FOTO)

Brijanje je najzahtevniji deo zanata, mada mušterije retko traže ovu uslugu, kaže mladi berberin. Uglavnom se posao oko brade i brkova svodi na stilizovanje trimerom

  • 0

Zgodni Bečejac Vladimir Knor pravi je primer kako se porodična tradicija starog zanata prenosi s kolena na koleno. Njegov otac i deda otpočeli su berberski zanat, a Vladimir je pre šest godina krenuo njihovim stopama i nastavio tradiciju dugu gotovo 70 godina.

Ova braća imaju fakultetsku diplomu i po tri zanata u rukama: Odbijaju državni posao i inostranstvo, ali stvaraju čaroliju (FOTO)

Svoju berbersku radnju otvorio je 2015. godine u septembru i od tada je sam svoj gazda.

Svedoci tradicije ovog zanata u porodici Knor su stari brijači, britve, koje se više ne koriste, ali u radnji oni zauzimaju posebno mesto. Iako je u prošlosti važilo pravilo da se kod berberina ne zakazuje, danas to nije tako, prvenstveno zbog drugačijeg načina života, ali i većeg broja mušterija.

U berberskoj radnji Knor, mušterije na raspolaganju imaju klasično šišanje i pranje kose, trimovanje brade i brijanje uz prethodnu pripremu i zagrevanje lica toplim peškirom.

- Brijanje je najzahtevniji deo zanata, mada mušterije retko traže ovu uslugu, kaže mladi berberin. Uglavnom se posao oko brade i brkova svodi na stilizovanje trimerom, ali ni to nije lako ako ne znate posao - kaže Vladimir u prilogu za TV Bečej.

Osim berberskog zanata, mladi Bečejac gaji i ljubav prema muzici i umetnosti, te ga neretko možete videti i na različitim vrstama koncerata.

Da biste postali uspešan berberin potrebno vam je strpljenje, kreativnost, vešte ruke i dobar alat, jer, kako kaže stara narodna izreka, bez alata nema ni zanata.

- Definitivno sam odlučio da ostanem ovde. Imao sam priliku da odem u inostranstvo i radim ovaj posao, ali sam dao šansu Bečeju - kaže Vladimir.

Danas, kada veliki broj mladih odlazi iz zemlje u potrazi za poslom, boljom platom i uslovima života, ovaj mladić ima želju da posao razvija upravo u Bečeju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA