Epidemija malih boginja proglašena na teritoriji Leskovca: Morbili potvrđeni u 9 slučajeva

Šestoro obolelih ima od 30 do 39 godina, dve obolele osobe stare su između 40 i 49, jedna ima od 20 do 30 godina, a među pacijentima je i jedno nevakcinisano dete staro 13 meseci

  • 2

Leskovački Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) prijavio je danas epidemiju malih boginja na području ovog grada nakon što je laboratorijski potvrđeno da je od morbila obolelo devet osoba, dok je još kod jedne osobe ispitivanje u toku.

Epidemiju malih boginja je nemoguće zaustaviti: Uznemirujuće izjave, najviše su oboleli predškolci

Kako se navodi u saopštenju ZZJZ šestoro obolelih ima od 30 do 39 godina. Dve obolele osobe stare su između 40 i 49, jedna ima od 20 do 30 godina, a među pacijentima je i jedno nevakcinisano dete staro 13 meseci.

Na području Jablaničkog okruga epidemija morbila pre mesec dana prijavljena je i u opštini Bojnik odakle se proširila na opštu populaciju u Leskovcu.

Epidemiološkim ispitivanjem u devet porodica obolelih utvrđeno je da su deca vakcinisana i revakcinisana za svoj uzrast, osim u jednoj porodici obolelog gde je odmah naložena vakcinacija dece.

Epidemiološko ispitivanje je i dalje u toku, a na području celog okruga se sprovode i pooštrene mere epidemiloškog nadzora. Dodatne aktivnosti se preduzimaju u žarištu epidemije, a sve sa ciljem da se širenje morbila spreči.

Daljinac

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivojin

    4. januar 2018 | 22:20

    Uzas Male boginje su prelazne. Treba vakcinisati decu, dešava se da neka deca stradaju posle vakcinacije ali to su JAKO REDKI SLUCAJEVI I TO JE DOKAZANO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA