Božićna česnica od 90 kilograma podeljena u Kikindi: Dukat je izvukao Marko koji ima samo jednu želju ove godine (FOTO)

Srećne ruke bio je Marko Marković, koji je pronašao srebrnjak

  • 2

Najradosniji hrišćanski praznik –Božić proslavljen je danas u svim pravoslavnim hramovima u Banatu. U hramu Svetog Nikole u Kikindi nakon Božićne liturgije kojoj je prisustvovalo više stotina vernika, svi su sa nestrpljenjem čekali da probaju česnicu koja je ove godine težila neverovatnih 90 kilograma.

(VIDEO) Telegraf na lomljenju najveće česnice u centru Beograda

Slatki božićni kolač koji po verovanju donosi sreću onom ko u njemu pronađe zlatnik, umešen je u pekari "Mrkšićevi salaši" u Srpskom Itebeju čiji je prečnik bio čak 190 centimetara. U česnici su bili zlatnik i tri srebrnjaka.

Foto: Telegraf

Najsrećniji ove godine bio je Kikinđanin Marko Marković (25), koji nije očekivao da će ga sreća poslužiti, te se nakon prvog zalogaja silno iznenadio:

- Presrećan sam što sam pronašao srebrnjak, nadam se da je ovo dobar znak, jer planiram da odem u inostranstvo.Poželeo bih svima srećan Božić, mir, zdravlje i blagostanje - poručuje ovaj srećni Kikinđanin.

Foto: Telegraf

Jerej Nikola Mišković čestitao je Božić svim vernicima pravoslavne veroispovesti:

- Ovo je peti put kako organizujemo lomljenje česnice, ove godine imali smo veliku česnicu te su svi meštani mogli da dobiju deo kolača. Svima želim puno zdravlja, mira i sloge. Mir Božiji, Hristos se rodi!

NEZAMISLIVO BEZ PEČENJA

Božićnoj liturgiji prethodio je Badnji dan koji je svečano obeležen u svim pravoslavnim hramovima u okolini Kikinde. Dok su tokom Badnje noći mnogi vernici praznik proslavljali u društvu prijatelja i rodbine, Božić je po verovanju porodični praznik koji se dočekuje u krugu porodice uz mesnu trpezu, te se u mnogim domovima ovoga Božića pekla prasetina na ražnju:

Foto: Telegraf

- Svake godine obavezno je pečenje na trpezi, obično prase pripremamo za Badnji dan, a degustiramo ga za Božić. Svim prijateljima želim srećan Božić i da ga provedu u miru i slozi - kaže nam domaćin Goran Dobričanin.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA