Koliko su uopšte zdravi domaći sokovi, džemovi i slatka kupljeni od poljoprivrednika (FOTO)

Što se tiče prskanja voća- svi prskaju, moraju da bi imali šta da uberu. Tu nema izbora

  • 18

Sve je više onih koji zimnicu, slatko, sokove i sirupe kupuju isključivo od seoskih proizvođača kako bi se i zimi što zdravije hranili. Ali, voće koje jedemo prska se od sedam do 24 puta u toku proizvodnje. Ispostavlja se da to i nije najveći problem.

Daćete mi smajli, cvet i ukiseljeno grožđe: Šumadinka Ana spremila 8.000 tegli zimnice, a svaka je umetnost za sebe! (FOTO)

Kada se sve ima u vidu, mnogi se zapitaju ima li svrhe trud oko izbora zdrave hrane. Šumadijski voćar, koji je i proizvođač slatke zimnice, kaže za Telegraf da je danas teško odgovoriti na pitanje šta je zdravo.

Tretiranje voća različitim preparatima je neophodno jer bi u suprotnom propali čitavi voćnjaci, kaže voćar.

Foto: Telegraf

- Moje gazdinstvo ima svog zaštitara, inženjera zaštite bilja, i slušamo njegove savete. Svaka njiva ima svoju "ličnu kartu", zna se čime je tretirana. Prskamo samo čime je dozvoljeno, koliko i kada treba, poštujemo vreme karence, ništa ne beremo pre nego što treba, ali ja ne znam šta je u preparatima koje koristimo mada sve kupujem legalno. Mi voćari koji poštujemo pravila ništa tu nismo krivi, ništa ne možemo da promenimo - kaže voćar iz Topole kod Kragujevca.

Foto: Telegraf

On objašnjava da, u skladu sa dozvoljenim, višnje i šljive prska sedam puta, jabuke do 24 puta, a ostalo voće 10 do 12 puta. Ne predstavlja se imenom jer kaže da bi time oterao kupce, a većina njih ne zna da svi prskaju voće ovoliko puta.

Foto: Telegraf

- Kupci često ne razumeju da zdravstvena ispravnost hrane ne zavisi samo od toga koliko se puta prska, nego i od toga da li se poštuje vreme karence i čime se prska. Malo ko prska više nego što mora, jer su i ti preparati skupi. Što se tiče karence, ona je deklarisana na preparatu. To je period nakon tretmana koji je potreban da prođe da bi se voće moglo smatrati bezbednim za upotrebu.

Foto: Telegraf

- To ne znači da u njemu i dalje nema ostataka pesticida, već su oni u okviru zakonom propisane granice za bezbednu upotrebu. Ipak, svojim sam očima video kako komšija grožđe prska dva dana pre nego što će ga brati i prodavati. I treći problem - čime se prska. Treba koristiti samo dozvoljena sredstva, mada ima i onih koji kupuju pesticide koji na tržiše stižu nelegalnim putevima i dosta su jeftiniji - kaže voćar iz Topole.

Foto: Telegraf

Upitan da li ima svrhe svojoj deci kupovati domaću zimnicu od poljoprivrednih proizvođača, ovaj poljoprivrednik kaže - da, ako tom proizvođaču verujete.

- Verujete u smislu da ne koristi preparate sa crnog tržišta i poštuje vreme karence. Što se tiče prskanja voća- svi prskaju, moraju da bi imali šta da uberu, a vi šta da jedete. Tu nema izbora. Druga vam je opcija da sami uzgajate ono što jedete - kaže sagovornik Telegrafa, voćar i proizvođač džemova, slatka i sokova.

Daljinac

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klara

    13. januar 2018 | 23:47

    Najbolje je imati kajsiju. Mi imamo godinama i nikad je oprskali nismo!!! Al nikad!!

  • tanja

    13. januar 2018 | 18:29

    Ne mora da se prska! Ja živim u kući na Zvezdari, u Beogradu, ne u šumi, u dvorištu imam višnju koja rađa "kao luda", a ničim nije prskana. Takođe dunja, trešnja, kupina, kajsija, kod komšija jabuka. Jeste da je malo neugledna jabuka, ali je ima i više nego što njima treba, pa je svi rendamo i stavljamo u zamrzivač. Sve, takoreći, divlje. Nije tačno da ne bi ništa imali da uberu da ne prskaju. Čak bi bilo i jeftinije jer ne bi bilo toliko ulaganja u "zaštitu". Ali žeđ za zaradom je uvek jača!

  • ....

    13. januar 2018 | 22:14

    Pa nama je i vazduh zagadjen,zatim voda zemljiste...biljke se vec sade u to isto zemljiste... Tako da

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA