≫ 

Srpskim đacima naplaćuju besplatne karte za muzeje u Beču

Prema toj računici, samo na jednom odeljenu od 30 đaka može da se zaradi 180 evra, odnosno 720 evra u slučaju da razred broji minimum četiri odeljenja, što su nečije dve plate

  • 14

Đacima iz naše države koji se nađu na školskoj ekskurziji u Beču domaće turističke agencije naplaćuju ulaz u muzeje, bez obzira što je muzejski i galerijski program u Austriji besplatan za decu i mlade iz Srbije uzrasta do 19 godina.

Da se naježiš: Srpski đaci na Krfu otpevali "Pukni zoro" na grčkom jeziku (FOTO) (VIDEO)

- Svačega sam se nagledala radeći kao kustos ovde. Najviše me je ipak porazilo kada sam saznala da učenicima naplaćuju karte iako je ulaz slobodan - rekla je jedna od muzejksih radnica u Hofburg palati.

Inače, za školske posete cena najjeftinije karte za državljane drugih zemalja iznosi 6 evra po osobi. Prema toj računici samo na jednom odeljenu od 30 đaka može da se zaradi 180 evra, odnosno 720 evra (nečije dve plate) u slučaju da razred broji minimum četiri odeljenja - a najčešće je taj broj mnogo veći.

Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija kaže za Telegraf.rs da je pravilo da se ekskurzije plate unapred agenciji i da u cenu, pored smeštaja, prevoza, hrane i ostalog, ulaze i ulaznice za muzeje.

Foto: Profimedia/Corbis

- Ponuda ekskurzije sadrži sve detalje, čitav plan i program putovanja. Nju daju turističke agencije, na Savetu roditelja je da odaberu željenu opciju, a na školskom odboru da potvrde tu odluku. Nastavnici tu nemaju mogućnost da se ugrade, oni jedino imaju interes da rade za nadoknadu. Jedino ko može da zaradi na ovaj način su tur-operateri, tako što će naplatiti nešto što se ne naplaćuje - objasnio je Sokić, dok njegova "koleginica" Jasna Janković, predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da je takva praksa ne bi začudila.

Foto-ilustracija: Profimedia/Cultura RF

Da se ekskurzije u galerije i muzeje u Beču ne naplaćuju, potvrdili su nam i iz novosadake turističke agencije, jedne od retkih koja organizuje školske ture do Austrije.

- Ne vidim korist od toga da se naplaćuje nešto što je besplatno, jer bi agencije na taj način podigle cenu svoje ponude i tako bile manje konkurentne. Jedino da se fakultativno naplaćuje, ali to nije po zakonu - zaključio je naš sagovornik.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    19. januar 2018 | 18:39

    Jadno i bedno pljačkanje dece.Vrlo lepo i sva zahvalnost Austriji za besplatne ulaznice za našu decu.Ono što većina nas ne zna da je Beč riznica kulture za balkanske narode i da se u Beču čuva mnogo istorijskih dokumenata sa ovih prostora.Drugo, sama austrijska država mnogo daje za naučne radove sa Balkana.Veliko hvala Austriji.

  • Bečlija 🇦🇹🇷🇸

    19. januar 2018 | 18:48

    Ko naplaćuje austrijanci ili ovi naši specijalci dole

  • Suza

    19. januar 2018 | 20:34

    Da čovek ne poželi da živi u Srbiji i da mu dete ide u školu! Koji odgovor i obrazloženje daju? Brukate nas na svakom koraku a pljačku da zanemarimo! Sram vas bilo bitange pohlepne i vi pa decu učite!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA