Danijel iz Kraljeva je posle tragične smrti spasao četiri druga života: Gest njegove porodice je pravi herojski čin

U Kliničkom centru u Beogradu, u toku noći između subote i nedelje, urađena je transplantacija njegovog srca i jetre, a uskoro će biti i dva bubrega

  • 19

Jedan život za četiri druga, time su se vodili članovi porodice nedavno nastradalog Danijela B. (42) iz Kraljeva kada su odlučili da doniraju njegove organe. U Kliničkom centru u Beogradu, u toku noći između subote i nedelje, urađena je transplantacija njegovog srca i jetre, a uskoro će biti i dva bubrega.

Ministar zdravlja potvrdio: Najteži bolesnici u Srbiji dobijaće organe za samo 72 sata!

KOLIKO STVARNO KOŠTA ŽIVOT? Pogledajte cenu presađivanja svakog organa u telu!

Danijel se, naime, 24. januara dok je vozio bicikl Kraljevom sudario sa kamionom. Posle četiri dana borbe za život u Kliničkom centru Kragujevac, nije uspeo. 26. januara uveče je preminuo, a njegova porodica se odlučila na ovaj humani gest.

- Juče ujutru hitno je urađena transplantacija srca muškarcu koji je odnedavno na listi čekanja. On ima 53 godine, a videćemo kako će prihvatiti organ. O tome je još rano govoriti jer mora da prođe nekoliko dana. Kada su nas pozvali iz Kragujevca u subotu uveče, hitno smo poslali lekarsku ekipu po organ. Oni su ga doneli u najkraćem mogućem roku jer se srce ne može transplantirati ako prođe više od šest sati, inače gubi funkciju. Transplantacija je trajala nekoliko sati i lekari su tek u jutarnjim časovima izašli iz sale. U KCS bila je velika lekarska ekipa, naša, ali i iz KC Kragujevac i sa VMA - priča za "Srpski telegraf" docent dr Svetozar Putnik, direktor klinike za kardiohirurgiju KCS.

Organ je prevezen iz Kragujevca pod policijskom pratnjom, a transplantacioni tim je čekao u operacionoj sali u Beogradu.

Foto: Marko Todorović

- Ovo je najveći čin koji neko ko je izgubio bližnjeg može da učini. Ljudi se suočavaju sa tragedijom i još uvek u šoku odobravaju da organi njihovog najbližeg koji je upravo preminuo budu presađeni i time pomažu da se nastavi neki drugi život. To je jako teško, ali nadasve hrabro i veliko delo. Ne znamo da li je poginuli donor imao donorski karticu, ali je uvek najvažnija saglasnost porodice. Dešava se da od jednog donora možete da uzmete samo jedan organ, retkost je da mogu da se transplantiraju četiri - kaže prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg i glavni koordinator za transplantaciju pri Ministarstvu zdravlja.

Osim transplantacije srca, od istog donora biće urađena i transplantacija jetre, najverovatnije i oba bubrega, koji su juče testirani.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uroš d'dorf

    29. januar 2018 | 06:42

    SSUČEŚĆE PORODICI!!pacijentima brz oporavak!

  • Vaga

    29. januar 2018 | 00:49

    Bog neka Blagoslovi I pomogne OVOJ divnoj, humanoj PORODICI!! Budite jaki, učinili ste dobro delo I u svojoj tuzi spasili četiri života... VELIKO HVALA

  • Dana

    29. januar 2018 | 06:20

    Divna porodica i u.tuzi misli na drge ljude.Bog ih blagosovio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA