Ako imate zatamnjena stakla, moraćete da platite 150 evra: Evo o čemu je reč

Operacija skidanja nije jeftina

  • 30

Vozači koji su imali folije kojim su zatamnjivali stakla mahom se odlučuju da ih skinu kako bi izbegli plaćanje atesta za folije ili da bi izbegli kazne, a sve zbog odluke kojom je saobraćajna policija pooštrila kontrolu takvih vozila.

Nova, jako stroga pravila za vozače: Ako imate ovu dozvolu, nećete moći da vozite šta želite i kad god želite, i to nije sve!

Kako za atest treba 7.500 dinara, plus 9.000 za papirologiju, što je najmanje 16.500 dinara, ili skoro 150 evra, i ozbiljan je udarac na džep vozača.

Zbog toga se u proseku dnevno oko 30 vozača odluči da skine tamne folije.

- Svakodnevno nam dođe više desetina vlasnika vozila sa željom da skidanjem folija izbegnu ili kaznu koja im sleduje ili pak plaćanje nerazumno skupog atesta za folije - kaže Dragan S. iz poznatog servisa specijalizovanog za auto-stakla.

Majstori kažu da postupak nije nimalo jednostavan zbog jakog lepka koji spaja folije sa staklenim površinama, a samim tim nije ni jeftin.

- Da bih uradio atest na folije koje sam zalepio pre dve godine i platio ih 150 evra, treba mi potvrda proizvođača, koji traži 7.500 dinara, zatim bi trebalo da platim Agenciji za bezbednost saobraćaja i AMSS za potvrde, dozvole i atest, još oko devet hiljada dinara. Zato sam odlučio da ih skinem - kaže jedan od vozača.

Foot: Profimedia/Alamy

Ni operacija skidanja nije jeftina, kao ni atest.

- Traže mi 500 dinara po staklu, pa ću platiti 1.500 dinara, a na drugim mestima cene idu i do 3.000 dinara. Posle toga sledi novi tehnički pregled i za to će da mi uzmu 800 dinara. Ali jeftinije je od kazni i atestiranja - kaže sagovornik.

Sagovornik je imao sreće jer mu prilikom odlepljivanja folije sa zadnjeg stakla nije oštećen grejač.

- Upozoravamo sve klijente na mogućnost da im se prilikom odlepljivanja folija sa zadnjeg stakla uništi grejač, a tada moraju da menjaju staklo. Cene se, u zavisnosti od vozila, kreću od 200 do 1.500 evra za novo staklo - kaže Zoran M.

Foto: Pixabay

Bilo je i slučajeva da vozača zaustavi policija, da plati kaznu pa na kraju ode da uradi atest folije. Međutim, ispostavi se i da folije zbog refleksije koju imaju ne mogu ni da prođu pregled u AMSS i da na kraju vozač ne dobije atest. Tada sleduje skidanje folija i, kao po pravilu, one se veoma teško skidaju pa je dodatni trošak, u vidu kupovine zadnjeg stakla, neminovan.

- Jedan klijent je, računajući kaznu, neuspešno atestiranje, skidanje folija i kupovinu novog stakla, iskeširao 1.000 evra - tvrdi majstor iz servisa.

U video-snimku ispod pogledajte gde se nalazi policijska kamera u Beogradu:

Daljinac

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    1. februar 2018 | 12:57

    Smeta vam plin,sada folije sta je sledece porez na rezervni tocak.Pitajte Mup,Vladu Srbije imaju li oni atest.Ako neko ima para da plati to su oni.Postuju oni zakon kao sto postuju i upotrebu blinkera.Sada cemo zatarabiti zadnja stakla peskirima da nam deca nebi gorela na suncu.Bicemo bezbedni i smesni kada se pojavimo na granucnim prelazima.Dusu nam uzeste sve vam malo samo pare da vam ne zafale.

  • Milan

    1. februar 2018 | 13:15

    Potpuno bespotrebno maltretiranje gradjana,atesti ,agencije,a 80% automobila na ulicama je sa stranih otpada.

  • Boki

    1. februar 2018 | 13:50

    Ne razumem u cemu je problem sa folijama, ako stavim zavese da zastitim dete od sunca onda je ok iako zavese vise smetaju u voznji od folija. Stavljanje folija iza b stuba treba da bude dozvoljeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA