6

Ne puštajte decu na nebezbedna igrališta: Svaki javni prostor za igru moraće da ima OVE TRI STVARI

Podloga više neće smeti da bude od betona kako bi se sprečile povrede

Deca u Srbiji se više neće igrati na betonu, imaće ograde na penjalicama i zaštite na pregibima kako ne bi povredili ruke ili noge. Takođe, igrališta neće biti otvorena kao sada 24 sata, već će postojati radno vreme, kako se tu ne bi skupljali pijanci i omladina kao do sada. Sve ovo predviđa prvi draft Pravilnika o većoj bezbednosti dece na igralištima koji je gotov i očekuje se da bude usvojen u junu, saznaje "Telegraf".

Ko je nadležan za neispravne sprave na dečjim igralištima?

Na ovu odluku, Ministarstvo privrede se odlučilo nakon niza događaja u kojima bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou, ali i zbog nerazumevanja, loših tumačenja i problema u primeni odredbi Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i standarda kojim je u potpunosti preuzeta evropska Direktiva o opštoj bezbednosti proizvoda.

Foto: Savskivenac.rs

Prema rečima pomoćnika ministra Aleksandra Starčevića, Pravilnik ne određuje dimenzije opreme na igralištima, ali kvalitet da.

- Primera radi, podloga mora biti od odgovarajućeg materijala, tako da dete, u slučaju da padne sa visine od oko tri metra padne na podlogu koja amortizuje udarac i da ta amortizacija udarca spreči prelome i teške povrede deteta. To je gumeni kompozitni materijal, neka kombinacija sa plastikom, ali nikako betonska podloga - kaže Starčević za "Telegraf" dodajući da retko kad pukne lanac ili se slomi prečka i da su najčešće povrede sa ljuljaške kada dete ispadne.

Na spravama gde postoje pregibi, kao na primer na klackalici, taj pregib mora da bude zaštićen da dete ne bi moglo da stavi ruku unutra i povredi se. Sprave visine od tri metra i više moraće da imaju ogradicu sa strane.

Foto: Savskivenac.rs

- Još jedna novina je ta što Pravilnik predviđa da će vlasnik da bude odgovoran, a u velikom broju slučajeva, to su lokalne samouprave jer su igrališta na javnim površinama. Planiran je inspekcijiski nadzor koji će vršiti komunalna inspekcija - otkriva pomoćnik ministra.

Ograđivanje, osvetljenje i radno vreme će takođe biti regulisano.

Prema podacima Ministarstva privrede, povrede kod dece i adolescenata su glavni uzrok smrti i invaliditeta u većini zemalja.

Daljinac

(S.Vasić)

Tagovi: Deca, Dečja igrališta, igrališta, Ministarstvo privrede, rekviziti

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (6)
Poređaj komentare:
 • N
  notorious

  Ako dete padne sa visine od 3 m nema te podloge koja će ga zaštititi od povrede!

 • Р
  Раша

  У Горњем Милановцу у дечијем парку није бетонска подлога али је зато шодер амортизује супер. Мобилијар не испуњава ни један безбедносни стандард.Паркић се налази на 3м од прометне улице наравно без ограде. У шодеру се могу наћи опушци од цигара и псећи измет.

 • K
  Kuku mene

  Pa na javna igrališta dolaze roditelji sa decom. Javna igrališta ne služe da dovedete dete i u pustite ga kao kuče sa lanca. Deca nisu kučići, deca treba da budu civilizovana živa bića. Nisu to majmuni da skaču sa ljuljaški i tome slično. Ovim zakonom će te ukloniti i ovo malo igrališta koje imamo.

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 24. oktobar 2018. godine

U Srbiji ovaj mizerni obrok nazivaju doručak za trudnice! Ljudi se pitaju da li je reč o zatvoru ili bolnici

Nestao momak iz Kaća: Milan je rekao svima da ide u manastir u Kovilju, a tamo se nije pojavio

Uhapšeno osam napadača na autobus sa Srbima, privedeni i maloletnici!

Spisak ovog đaka za Sajam knjiga je sve što nam treba da vratimo nadu u kulturu

Nemački profesor rekonstruisao život istorijskog Isusa: Zbog njegovih fascinantnih opisa i radikalni muslimani prelaze u hrišćanstvo (FOTO)

Ono jes', poklonu se u zube ne gleda, ali želela sam nešto da pamtim zauvek: Linda je pred nama otvorila nagradni paket (FOTO)

Ritam leta u Novom Sadu: Dodeljene nagrade takmičarima (FOTO) (VIDEO)

Ovakav pešački prelaz ima samo u Kragujevcu: Čini se da vam se tlo pomera pod nogama, a reč je o mnogo dobroj iluziji (FOTO)

Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Novog Sada (FOTO)

Priznao je na Fejsbuku svoju bruku, da je prešao komšiji u njivu, pa je uradio u Srbiji nerealnu stvar

Ne žalite se što je zahladnelo, biće manje bolesti: Miholjsko leto raširilo viruse, ordinacije pune pacijenata sa stomačnim problemima

Tek rođeni dečak nađen na pragu crkve u Čajetini ime još ne može da dobije, ali ima mnogo nadimaka

Ovo je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a krivaca za to je više: Čestica u vazduhu 5 puta više od dozvoljenog

Pogrebnici proslavili "Grobarijadu" tortom u obliku venca za sahrane: To što je vama morbidno nama je svakodnevica (VIDEO)

Zbog nje je baka Milanka završila u bolnici: Učesnica Parova joj se izvinila zbog lošeg ponašanja, pa dala jedno veliko obećanje

I direktor Doma zdravlja u Kragujevcu tvrdi uživo u programu: Jedini prekršaj je napravila majka koja je snimala lekare i uznemirila javnost

Pobednica Slagalice "Sabaton Sanja" razvalila i u Poteri: Kako su tri dame porazile tragača Milicu i otišle kući sa 450.000 dinara (VIDEO)

Bolnica tražila Ivani da vrati 3.000 dinara za prekovremeni rad: Rešila je da se bori, naplatila im 167.000 dinara i ovde neće stati

Doktor je ipak pregledao dete u Kragujevcu za 15 minuta? Lekari podneli tužbu protiv majke koja je snimala sve

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 23. oktobar 2018. godine

Linda iz Pečenjevce dobila poklon od Lidla, pa napravila novi gaf zbog kojeg se smeje cela Srbija

Majka iz Kragujevca se nije obratila Savetnici za zaštitu pacijenata, a ovo su prava koja svako ima ukoliko njegov lekar ne radi

Suze Igora Jurića dirnule Srbiju: "Ako ja unovčavam Tijaninu smrt onda neka ležim u zatvoru s ljudima za koje tražim doživotnu kaznu!"

Miloš Savčić odbio je Ajfela i rešio da umesto u Parizu gradi u Srbiji. Danas na njegovom imanju počiva Tito

Deca nam se igraju otrovom! Neke igračke i šnale za kosu mogu da izazovu teška oboljenja kod mališana. Najviše stradaju štitna i nervni sistem

Najbolji maketari sveta pokazali su svoja najbolja dela u Pančevu, a svako ima svoju priču (VIDEO)

Kada tačno pomeramo sat i da li je ovo poslednji put?

Spas za sela Srbije: Komisija počela sa radom, zadrugari očekuju prva sredstva, država daje 823,5 miliona

Četiri zveri uletele u dvorište Sredojevića i počinile masakr: Ovo selo je odsečeno od sveta, kada padne sneg, neće smeti da izađu iz kuća! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Svi se plašimo zloupotrebe ličnih podataka, a i ne znamo šta sve tačno nosi predlog novog zakona koji bi trebalo da ih štiti

Srbi se krste i plaču, naša najveća reka ostaje bez vode: "Šta nas snađe, kad Moravu možemo da pregazimo?!" (FOTO)

Igor Jurić o nestanku devojčice iz Sente: Fenomenalna reakcija policije i društva u potrazi, ovako sam to zamišljao

Akcija besplatnog krštenja u Pančevu: Pop će vas bez dinara uvesti u pravoslavlje, ako pokažete ovaj papir

Preminuo poslednji streljani đak iz Šumarica: U njega je ispaljeno 11 metaka, ležao je među leševima kada ga je našla majka. Sada je opet sa svojim drugovima

Medicinski skandali potresaju Kragujevac: Zbog pušenja pred pacijentima u Kliničkom centru protiv sestre pokrenut disciplinski postupak (VIDEO)

Pojavio se snimak Srba koje su Albanci kamenovali: Bili smo preplašeni i molili se naglas, žene su polegale po autobusu (VIDEO)

Naelektrisana atmosfera u emisiji uživo između načelnice pedijatrije i nezadovoljne majke: Ova 4 ključna pitanja će morati da rasvetli inspekcija

Ako još niste kupili lektiru za klince, postoji odlična prilika: Više od 50 naslova za sve razrede za 100 dinara po knjizi

Vernici danas slave Svetog Stefana Slepog: Srbi imaju veliki razlog da mu se danas pomole

Zbog naglog kočenja vozača gradskog autobusa stariji muškarac pao i razbio glavu, a potom naduvao 3,3 promila alkohola

Gujon se ne miri sa zabranom ulaska na Kosovo: Ako bude trebalo, po pravdu idem i u Strazbur