≫ 

Nisam ništa pio, jeo sam višnje, a onda se pojavio kamion-fantom: 5 najluđih izgovora Srba kada ih za volanom uhvate alkoholisane

Na razne načine okrivljeni pokušavaju da izbegnu kaznu, i nalaze razna opravdanja kod prekršajnih sudija tokom davanja izjave za vožnju pod dejstvom alkohola

  • 4

Nije tajna da je odugovlačenje postupka do zastarevanja veoma popularan način izbegavanja kazne za saobraćajne prekršaje u Srbiji. Najveći "saveznik" tome jesu suviše kratki rokovi zastarelosti, jer pravosnažna presuda mora biti doneta za 24 meseca od dana kada je prekršaj otkriven.

Ovo će biti jedna od najrigoroznijih kazni u saobraćaju za vozače: Ako ne propustite pešaka na prelazu, TEŠKO VAMA!

Ipak, i dalje veliki broj vozača ipak stigne na red kod prekršajnog sudije, a tada koriste najneverovatnije izgovore za opravdanja i izbegavanje kazne, piše magazin SAT.

VOŽNJA U ALKOHOLISANOM STANJU

- Većina njih je svesna da ne mogu da izbegnu kaznu, i oni u stvari samo pokušavaju da se opravdaju pred sudom i na neki način objasne zbog čega su napravili prekršaj. To nije neobično niti nezakonito, jer okrivljeni ima pravo da se brani svim sredstvima, osim da fizički napadne sudiju - objašnjava sudija Kamenko Kozarski, koji obavlja funkciju predsednika Prekršajnog suda u Novom Sadu.

Foto: Telegraf

Na prvom mestu, kada je reč o duhovitim opaskama i izjavama vozača, definitivno je obrazloženje jednog vozača kamiona. Protiv njega se vodio postupak da je vozio u alkoholisanom stanju.

- Čovek je uporno tvrdio da on uopšte nije pio, već da je jeo višnje, i da je vrenje od višanja u njegovom želucu proizvelo određenu količinu alkoholnih isparenja, zbog čega je alkometar pokazao nedozvoljenu količinu alkohola u krvi. Čekao je negde sa kamionom, video drvo puno višanja, popeo se i jeo. Tada su ga zaustavili i tražili da duva. Pošto je odbijao da odustane od takvog iskaza, kolega koji je vodio postupak, morao je da poštuje takav stav okrivljenog i da proveri njegove navode, pa je konsultovao sudskog veštaka. Stručni nalaz pokazao je da je optuženi trebalo da pojede 280 kilograma posebne vrste višanja, da bi njihovo vremnje u njegovom organizmu uticalo na procenat alkohola utvrđenog alkometrom - ispričao je predsednik Kozarski.

Foto: Telegraf/Vozači kamiona

Nakon toga, optuženi je odlučio da se brani ćutanjem. Bilo je i slučajeva kada su tvrdili da su baš pred vožnju pojeli previše grožđa ili da su uzeli neki od gorkih sirupa za grlo na bazi alkohola, a najčešći izgovori su da je kum dobio sina, da je tog dana bila slava, da je ženi pozlilo pa je muž morao da vozi iako je popio, i slično. Jedan vozač je objašnjavao sudiji da on uopšte nije trebalo da vozi, nego je vozač bio previše pijan, pa je on, jadan prinuđen seo za volan i nadrljao.

Poenta je da i grožđa i višanja treba pojesti neuporedivo mnogo i više od enormnog, da bi navodno ta količina izazvala pojačan nivo alkoholisanosti koji registruje alkometar. Isti slučaj je i sa sirupima za ispiranje grla i protiv kašlja - u njima je količina alkohola daleko ispod one koja se može detektovati alkometrom.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

PREKORAČENJE BRZINE

Oni koji prekorače brzinu, sudiji za prekršaje objašnjavaju da uređaj koji je merio brzinu nije bio baždaren, da nije snimljeno njihovo vozilo nego ko zna čije, iako se na fotografijama jasno vidi registarski broj, i slično.

Popriličan broj okrivljenih priča kako su vozili ženu koja se porađala, ali da namršteni policajac koji ih je zaustavio nije imao razumevanja za to, već je odmah pisao kaznu...

- Ukoliko se zaista radilo o hitnom medicinskom slučaju i ukoliko vozač to može da dokaže odgovarajućom medicinsakom dokumentacijom, najverovatnije će biti oslobođen - ispričala je sudija Svetlana Đoković.

Foto-ilustracija: Profimedia, MUP Srbije

CRVENO NA SEMAFORU I PUNA LINIJA

Često tvrde da se puna linija nije dobro videla, ili da su preticanje započeli na sporednoj liniji a završili na punoj... To ih ne oslobađa krivice jer zakon ne toleriše prelazak preko pune linije.

Za crveno na semaforu vole da kažu da nije bilo skroz crveno, nego žuto ka crvenoj, ili da nisu lepo videli semafor jer im je sunce tuklo u oči.

Najzanimljiviji izgovor prema rečima sudija jeste kamion koji se pojavio niotkuda i zaklonio semafor, a reč je o centru grada gde je prilaz kamionima zabranjen.

Foto: Foter/Flickr/SalFalko

5 NAJSMEŠNIJIH IZGOVORA SVIH VREMENA:

1. Nisam pio, samo sam jeo višnje

2. Nije bilo crveno, već mlado žuto

3. Ogromni fantomski kamion zaklonio je semafor u centru grada

4. Sunce je toliko "tuklo", pa mi se učinilo da je zeleno

5. Nisam planirao da vozim, ali sam bio manje pijan od vozača

Daljinac

(Tečegraf.rs/Magazin SAT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • musko

    11. februar 2018 | 19:50

    Po novom zakonu, ako je preticanje zapoceto na isprekidanoj liniji tako se i gleda. Mada ne sme da se obilaze 3 bicikle iz cuga zato sto je obilazenje koline... ovaj... idem da jedem tresnje

  • Klara

    12. februar 2018 | 00:04

    Moze od prezrelog voca da se naduva!! Moj stric alkohol nije lizno u zivotu covek nepije al nikad i jeo je grozdje kad je isao sa kvantasa kamionom i policija ga zaustavi i on naduva i dobio je kaznu!!! On se bunio i isao je odmah na test krvi, alkohola nema u krvi samo trenutno povisen secer

  • Nenad

    11. februar 2018 | 19:44

    Za punu liniju imaju pravo vozači dešava se da započnu preticanje na isprekidanoj i završe na punoj liniji.šta treba da radi skoro ga prezeko pojavljuje se puna on treba da koči da se vraća ponovo u traku a onaj štoje bio iza njega pre nego što je započeo preticanje on se već pribio uz to vozilo koje je preticano.ne lupaj te gluposti taj slučaj veće ugrožavanje nego završavanje preticanja na punoj liniji.a i obeleženi smo kao u albaniji .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA