• 6

Fruška gora nikad lepša sa novim stanovnicima: Iz Slovačke u Nacionalni park stiglo čak 30 muflona

U planu je da se do kraja godine uradi osvežavanje krvi jelena lopatara

  • 6

Nacionalni park "Fruška gora" dobio je 30 muflona - 25 ženki i pet mužjaka dovezeno je iz Slovačke. Za sada pažljivo ispituju novi dom. Fruška gora im nije prirodno stanište, ali su uslovi za njih dobri. Biće u karantinu još najmanje mesec dana.

Zamenik direktora NP "Fruška gora" Konstantin Plužarević navodi da su mufloni došli iz centralne Evrope.

Svi su mislili da je poslednji par čuvenih srpskih orlova krstaša uginuo: Evo šta je istina i koliko stvarno ovih ptica ima kod nas

- Stanište, hrana nisu isti, pa moramo da brinemo o tim stvarima, da se malo klimatizuju ovde na naše uslove i naravno da posle krenu u dalje razmnožavanje sa našim muflonima koji su već na prostorima Fruške Gore - objašnjava Plužarević.

Pre prinove u lovištu "Vorovo" bilo je četrdesetak muflona.

Foto: RTS/ Printskrin

- Nakon reintrodukcije evropskog jelena, posle nekih desetak godina, ovo je prvi put da se obnavlja fond neke druge vrste - ističe direktor NP "Fruška gora" Radoslav Krunić.

Ceo Nacionalni park "Fruška gora" je lovište i prostire se na oko 24.000 hektara. Ograđeno je oko 1.500 hektara i to je lovište "Vorovo". U njemu je pet vrsta divljači, a planira se obnova.

- Na ovome nećemo stati, ono što nam je u planu jeste da Frušku goru obogatimo porodicom evropskih bizona, ali o tome ćemo pričati više kada za to dođe vreme - ukazuje Krunić dodajući da će biti uvezene četiri ženke i jednog mužjaka.

U planu je da se do kraja godine uradi osvežavanje krvi jelena lopatara.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

  • Krsta.

    Zašto uopšte te muflon i druge životinje ima na bvfruskoj gori ? Radi očuvanja prirode rezervata .. Ili za UBIJANJE OD STRANE LOVACA ...žalosno.

  • doberman

    muflon trazi okomite litice, a bizon je stepksa zivotinja... bravo za kreativan tim, ocekujemo geparde, lemure, kenggure, kamile...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima