≫ 

NOVA DROGA HARA SRBIJOM I UZIMA PRVE ŽRTVE: Predoziraju se lekovima za "skidanje" sa heroina

Tableta buprenorfina, u narko slengu poznata kao "bup", stvara daleko jaču zavisnost od opijata koji želi da suzbije

  • 41

Lekovi poput suboteksa koji bi trebalo da pomognu korisnicima narkotika u "skidanju" sa heroina mogu da izazovu još veću zavisnost nego ova opasna droga, pa ih mladi u Srbiji danas sve češće koriste kao opijate.

NEZAPAMĆENA DRAMA: Beograđanin se za 24 sata dva puta predozirao i pobegao iz zatvora. Sada mu se bore za život

Suboteks (buprenorfin) je lek koji se koristi za lečenje zavisnika, a koliko može da bude opasan ukoliko se zloupotrebi najbolje pokazuje slučaj tridesetdvogodišnjeg muškarca iz Borče koji je u petak u kritičnom stanju primljen u bolnicu zbog predoziranja ovim "lekom".

Ne samo što je u bolnicu dovezen sa slabim pulsom i bez svesti, već zbog specifičnosti droge koju je koristio nije reagovao ni na terapiju koja se inače daje zavisnicima koji se predoziraju.

Foto: Pixabay

Mladić je umesto heroina koristio "lek" suboteks. Iako je njegova prava namena pomoć u "skidanju" sa teških opijata i ublažavanje apstinencijalne krize, zavisnici ga često zloupotrebljavaju i koriste kao drogu.

Tableta buprenorfina, u narko slengu poznatija kao bup, blokira receptore na koje se veže heroin, ali stvara daleko jaču i dužu zavisnost od opijata koji želi da suzbije.

Bivši zavisnik R. M. objašnjava da oni koji se drogiraju suboteksom od njega budu gori nego od heroina.

- Nakon doze ovog leka mnogo se spava, a kada je čovek budan izgleda kao zombi i ne seća se ničega. Mladi koji su "na suboteksu" nisu u stanju da naprave neku glupost, ali sa svakom dozom rizikuju svoj život - objašnjava dobro upućen izvor.

STRAVIČNO: Svakom drugom mladom čoveku u Srbiji - PONUĐENA DROGA!

Foto: Guliver/Spencer Platt/Getty Images

I dok kod heroina kriza traje od pet do sedam dana i moguće je skinuti se "na suvo“, kod nepravilnog korišćenja suboteksa kriza traje mesec dana i bez medicinske pomoći, skidanje je nemoguće.

- Narkomani tabletice ovog leka najčešće izdrobe, pa ih ubrizgavaju u venu, na isti način kao i heroin. Neki ga tako usitnjenog i šmrču. Tako se dešava da se narkomani koji su zvanično na terapiji odvikavanja drogiraju istim lekovima koji bi trebalo od droge da ih izleče. Razbijeni su daleko brutalnije nego kada su bili na heroinu - upozorava sagovornik portala Telegraf.rs.

Simptomi predoziranja suboteksom si izgubljenost, slabost, hladna koža, sužene zenice, nesvestica, slab puls, kao i plitko disanje koje može na trenutke i da prestane.

Daljinac

(Gorica Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob Rock

    11. februar 2018 | 17:21

    Kakva glupost a sad cu vam reci i zasto. Bio sam heroinski zavisnik oko 18god i ni sam neznam na koje sve nacine sam pokusavao da se skinem i sve je bilo neuspesno. Onda se pojavila i metoda skidanja buprenorfinom i krenuo sam i na nju. U pocetku sam uzimao 8mg posle godinu dana sam se spustio na 6mg pa na 4mg pa na 2mg pa na 1mg pa svaki drugi dan i na kraju sam posle tri godine bez problema prestao da ih uzimam. Meni je BUP spasio zivot. Naravno uz stalan doktorski nadzor. Zloupotreba je moguca u svemu pa tako i sa bupom ali ako ga koristis kako treba lek je svrsishodan. A kad cujem da neko kaze da je gori od heroina, najezim se jer shvatim da to pise neko ko nema pojma o tome. Ozenio sam se i dobio sina, zaposlio se... Hvala Bogu na tome ali i doktorima e ako hocete i BUP_u. Nadam se da sam uspeo da vam pomognem da svatite koliko je veliki problem narkomanija i koliko je tesko uopste naci odgovarajuci lek za tu bolest. A kao sto rekoh zloupotreba ima svuda. POZDRAV.

  • Dejko

    11. februar 2018 | 17:53

    Bob rok sta reci ako ti nekoga savetujes dosli smo do dna .!!!!! Droga je droga i sve to treba onako ljudski pa ko koristi neka crkne kao pas !!!!!!

  • I

    11. februar 2018 | 17:27

    U rijaliti na skidanje i bezopasni za okolinu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA