• 41

Ako kupujete polovni auto, od sada ćete mnogo lakše i jeftinije obaviti papirologiju (KOMPLETNA TABELA TRENUTNIH POREZA)

Uskoro mnogo jednostavnija procedura prenosa vlasništva nad vozilom

  • 41

Ove jeseni trebalo bi da bude promenjen sadašnji postupak prenosa vlasništva nad vozilom koji sada, zbog komplikovane procedure plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava, traje i po nedelju dana. Ubuduće bi sve trebalo da bude gotovo za pet minuta i košta upola manje, a ukoliko novi sistem bude radio onako kako se očekuje, na sličan način bi se moglo rešiti i nešto što se tiče svih vozača i što se već dugo najavljuje, a što do sada nije rešeno, piše magazin SAT.

Vozači, ove godine ipak NE MORATE da menjate tablice i saobraćajnu dozvolu, osim ako ne pripadate ovoj grupi

Kupci polovnih automobila već godinama u Srbiji gube vreme i nerve zbog nepotrebne i opterećujuće birokratije, a sve zbog zločina na koji se, eto i u 2018. godini još uvek izmiruje porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od dva i po posto od vrednosti vozila.

Podsećamo, kupoprodajni ugovor se najpre mora overiti kod notara, gde se inače ne može doći bez prethodnog zakazivanja i čekanja, a samo jedna overa košta 1.600 dinara.

Foto-montaža: Telegraf, Wikimedia/Arnand Kaufmann

Zatim treba otići u poresku upravu na opštini prodavca i podneti zahtev za obračun iznosa poreza.

Onda se, zavisno od opštine, čeka još jedno pet do sedam dana na rešenje o porezu, a sve to u eri bežičnog interneta i savremenih tehnologija. Kada se pošalje rešenje, i izmire sve obaveze, i dalje nije kraj.

Novi vlasnik mora da sačeka još koji dan dok uplata ne bude proknjižena da bi najzad mogao da dobije pečat da je porez plaćen, a onda, na kraju treba da ode u MUP i prebaci vozilo na svoje ime.

Godišnje se izvrši 200.000 prenosa vlasništva vozila u Srbiji.

Foto: Profimedia/Corbis, Telegraf

KAKO BI TREBALO DA BUDE

Sve ovo može da bude mnogo brže i kraće i da se završi na jednom šalteru, a samim tim da mnogo manje košta. Trenutno samo overa notara pečatom košta 1.600 dinara.

To bi mogao da radi ovlašćeni policijski službenik, i nakon toga samo da unese broj šasije iz saobraćajne dozvole u sistem.

Time bi softver momentalno proračunao vrednost vozila i procenat od dva i po posto koji treba uplatiti na račun Poreske uprave, i nakon toga bi odmah tu, na šalteru mogao da overi kupoprodajni ugovor i preregistruje vozilo na svoje ime.

Foto: Telegraf

Pregovori oko uspostavljanja ovakvog sistema su u toku. Tada će kupac vozila platiti 100 ili 200 dinara za overu, što je osam puta manje nego sada.

SVE NA KLIK

Da bi sve ovo bilo moguće, potrebno je napraviti sistem za obračun poreza na osnovu vrednosti vozila, ali brži i jednostavniji od postojećeg. Tako nešto nije nerealno, i moglo bi da se napravi već ove godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/Magazin SAT)

Komentari

  • Bugarski Z.

    U Belgiji nema nikakvih placanja pri kupovini polovnih vozila.Logicno,jer porezi su vec placeni pri kupovini novog.Ni ugovor o kupoprodaji nije obavezan, ali je savetovan.Osiguravajuca kuca zavrsava papire i tablica stize postom za 1 do 2 dana u postansko sanduce na kucnu adresu.Ima od koga da se nauci samo ako se hoce.Imam utisak da ovi nasi to nece,a pretpostavljam zbog cega.Cerupanje must go on.

  • turista

    Danas je 27.12.2018,citam tekst i muka mi je.A ta digitalizacija,nemam reci,to je samo u mislima.Tri puta sam isao na novi Beograd u poresko.Prvi put predajes dokumenta,pa ako imas sve,zakaze ti,u mom slucaju za 6 dana.Posle 6 dana,ako je sve u redu,jel,dobijes koliko treba da uplatis.Kada uplatis,kazu da dodjes za 2 dana.I danas,konacno,dobio papir.Ovo je toliko komplikovano,glupo,nelogicno,ludilo guzve,svaki odlazak i cekanje po pola dana,da nemam reci.I kad vidim onu Anu koja cim se negde pojavi,istice digitalizaciju,dodje mi da se obesim.

  • Bokica

    Kod nas u Pančevu i jeste ovakav sistem. Ja ne znam gde se toliko čeka, u poreskom sam završila sve za 2h. Popunila zahtev, porez mi je odmah obračunat, za megana 1.5 dci 2005.god porez je bio 6200 din, uplatila odmah na blagajni u poreskom, to je bilo oko 11h, i rečeno mi da u 13h dođem po rešenje. Došla u 13h, čekalo me rešenje i gotovo. Sve završeno istog dana.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima