Staza kojom je šetao patrijarh Pavle dok je bio bolestan većim delom danas je neprohodna: Sada rade sve da se to promeni (FOTO) (VIDEO)

Ova staza bila je najkraća putanja za meštane

  • 8

Najkraća staza između manastira Vujan i banje Gornja Trepča dugačka je oko četiri kilometra, a njom je hodao i Gojko Stojčević, kasnije patrijarh Pavle. Veći deo ovog puta nije prohodan pa su meštani odlučili da je osposobe, i da je nazovu po patrijarhu Pavlu, kako bi se sačuvalo sećanje na velikog čoveka.

Životna lekcija patrijarha Pavla od pet reči: Upozorili su ga da ne ide GSP-om usred leta, a on im rekao najjaču stvar ikada!

Ova staza bila je najkraća putanja za meštane, a patrijarh je ovim putem išao dok je bio bolestan i boravio u manasitu Vujan na putu do Gornje Trepče, prema svedočenju starih.

- To je i staza zdravlja i staza vaskrsenja i što bi za srpski narod imalo neku simboličnu vrednost, da se sad mi vratimo toj stazi patrijarha Pavla, i kao pojedinci i kao narod. A mislim da sama šetnja stazom kroz predivne šumovite predele imala bi izuzetno lekoviti značaj za ljude koji bi došli iz grada da malo obnove svoju energiju - rekao je Milinko Gojković, jedan od meštana.

Milinko Gojković Printskrin: Glas Zapadne Srbije

Ovakvu inicijativu podržavaju i u planinskoj bogomolji na Rujnu.

- Lično mislim da bi mogla da se uredi ta staza, da se sredi da bi mogli banjski gosti da dođu da posete manastir Vujan, oni koji mogu da hodaju, a istovremeno da se kreću stazom kojom je patrijarh odlazio do banje i vraćao se nazad - kazao je arhimandit Jovan Nikitović, iguman manastira Vujin.

arhimandit Jovan Nikitović, iguman manastira Vujin Printskrin: Glas Zapadne Srbije

Ukoliko bi ideja zaživela i staza postala prohodna, banja bi mogla da privuče nove posetioce. Iz banje podržavaju inicijativu.

Pogledajte video:

- Ta staza bi bila sređena, obeležena, postavljene klupe za odmor. Staza koja ima četiri, četiri i po kilometra treba da bude uređena i dostojna velikom patrijarhu kao što je patrijarh Pavle - izjavio je Slavko Milenković, direktor atomske banje Gornja Trepča.

VIDEO: Kamena gora - najlepše selo Srbije.

Daljinac

(Telegraf.rs/glaszapadnesrbije.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    19. februar 2018 | 14:11

    Svaka cast,nesto pametno da procitam I u novinama..

  • BASA

    19. februar 2018 | 14:20

    Sve cestitke za uredjenje staze " Patrijarh Pavle " ! Ako treba pomoc , napisite SMS kako bi mogli da pomognemo uredjenje staze !

  • Ljubica

    19. februar 2018 | 14:09

    Moja unuka ima lepo staro ime kao moja majka i moja bratanica.prvo pomazanje i pricest je imala kod patrijarha Pavla.kada je pateijarh imao sluzbu u crkvi sv marka mnogo je volela.patrijarh je seo na poslenji stepenik i mi vernici pisedali smo okolo i slusali njegovu pametnu besedu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA