Milija je bio direktor fabrike i sudski veštak, a onda je sve napustio: Vratio se u pradedovinu i obnovio stari vinograd. Evo kako sada živi (FOTO)

Veruje da će se u njihov kraj vinogradarstvo vratiti na velika vrata. Kao u vreme Karađorđa Petrovića, koji je takođe bio vinar

  • 3

Kragujevčanin Milija Marinković, diplomirani hemičar, bivši direktor poznate fabrike i sudski veštak, obnovio je pradedin vinograd iz 1923. u rodnom selu Lužnice i postao vinar. Kaže, u Šumadiji se vinograd ne zatire, nego prenosi sa generacije na generaciju.

U tome mu je pomagao presrećni otac Milan, starina koji je zbog vinograda zaboravio da mu je 80 godina i koji je sve stubove za špalir spremio i doterao u njivu. Proizvodnju vina će naslediti Milijin sin.

CAREVI: Pet dana nedeljno su studenti, a vikendom poljoprivrednici! Braća Đorđević između sela i grada biraju - oba (FOTO)

Marinković je diplomirao hemiju, specijalizirao organsku hemiju, bio direktor fabrike kože "Partizan", a sada je sudski veštak za kožarsku tehnologiju i zaštitu životne sredine. Pored toga, bavi se ugradnjom opreme za arterijske bunare i individualne vodovodne sisteme. Mnogo radi.

Foto: Telegraf

- Ali, iako imam posla na nekoliko strana, to što sam rođen na selu vuče me njemu. Odrastao sam u kući koja je odvajkada imala vinograd, moj pradeda posadio je svoj 1923. godine, moji su bili vinari, pa ni ja nisam odoleo. Dugo sam samo o tome razmišljao. Pre dve godine iskrčili smo stari vinograd i na radost mog oca posadili novi. Već prvo vino dalo mi je podstrek da nastavim - priča Milija.

A do vinograda Marinkovića u selu Lužnice, u kraju poznatom kao Rajac, stiže se Karađorđevim putem, kraj koga je bila i voždova mehana na vrh brda.

Foto: Telegraf

Vinograd je na 60 ari, a zasađen je vinskim sortama grožđa - kaberne, prokupac i tamjanika. U prvoj godini roda Marinkovići su imali oko 500 litara vina. To je za ovu starost vinograda odličan prinos.

- Na srpskom tržištu je sve veća tražnja za domaćim, zdravim vinom. Kupac želi da vidi gde je raslo voće od koga su pravljeni džem, sok, vino i rakija. Sve se više traži kvalitet, sa minimalnim prisustvom "hemije" i ja ću uživati u tome da pravim kvaliteno vino, kao što su i moji preci pravili - kaže Milija.

Foto: Telegraf

Baš kao i ti preci, Milija je sa ocem, rođacima, komšijama i lužničkim sveštenikom, nedavno na Svetog Trifuna obišao vinograd, zalio lozu vinom, orezao prve čokote i pomolio se za dobar rod.

Njegov otac Milan kaže da je srećan što porodica posle toliko godina opet ima vinograd.

Foto: Telegraf

- Volim vinograd, ali to ti je veliki gospodin, mnogo traži. Kad ga prskaš, neće po jakom suncu, a neće ni kada nema sunca. Ko voli da radi, vinograd da sadi, odavno se zna. U moje vreme bilo je dovoljno dedino i očevo znanje o lozi i vinu, a sada se vinograd još više pogospodio, pa traži veće obrazovanje. Ali, ima ko ima i znanja i volje, hvala bogu - smeška se starina.

Veruje da će se u njihov kraj vinogradarstvo vratiti na velika vrata. Kao u vreme Karađorđa Petrovića koji je takođe bio vinar.

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    19. februar 2018 | 18:11

    Svaka cast za gospodina Miliju . Vratijo se pravim vrednostima .

  • kikica

    19. februar 2018 | 22:06

    Tuga me obuze ne od zavisti . Vec od srece procitah grozdje tamnjanika . Moji roditelji su na Bokanji imali vinograd grozdje tamnjanika gde sam sa majkom isla da ga berem . Onako umorni svratimo na izvor hladne vode . A svi koji pozdrave nas mama da grozdje . Bese nekad ostase uspomene . Zelim da i Oplenac rod da cokoti budu puni kao i podrumi . A gospodinu iz Luznice zelim jos bolji prinos .On treba da bude primer da ljudi obnavljaju vinograde . Skupa je to ljubav.🍇🍇🍇🍷🍷🍷🌞

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA