Mogu li profesionalni upravnici naterati stanare da očiste sneg ispred zgrada? I ko plaća kaznu, ako naiđu komunalci?

Razbijamo dilemu. Ko je odgovoran, ko bi trebalo da organizuje ljude, ko će "nastradati" ako ima snega i leda ispred ulaza?

  • 15

Nije lako boriti se sa snegom koji u većem delu zemlje pada već treći dan. Propisi su ipak jasni: svako mora ispred svoje kuće ili radnje da očisti sneg. Međutim, gde su u toj priči upravnici zgrada. Kakve su njihove obaveze i da li oni mogu da nateraju stanare da čiste sneg?

Ako vam je trotoar ispred kuće ovakav, dužni ste da očistite sneg: U suprotnom plaćate kaznu (FOTO)

Zakon o stanovanju propisao je veliki broj obaveza za upravnike.

Na njima je između ostalog da zastupaju stambenu zajednicu, da vrše popis delova zgrade, da vode evidenciju o prihodima i rashodima, ali i da organizuju radove u slučaju da su neophodne neke hitne intervencije na zajedničkim delovima zgrade i da predlažu program realizacije održavanja i da se staraju o njegovoj realizaciji.

Foto: Marko Jovanović

Iako mnogima zvuči neobično, u Zakonu se ne precizira da upravnici treba da čiste sneg, već se navodi obaveza postaraju da se taj posao obavi. Kako to izgleda u praksi, pitali smo profesionalne upravnike.

-  Sve zavisi od zgrade do zgrade. Sa nekim stanarima smo napravili dogovor da platimo ljude koji će čistiti sneg, gde je svaki vlasnik stana morao da odvaja simboličnu sumu. U zgradama gde stanari tako nešto nisu želeli organizovali smo dežurstva. Primera radi, za čišćenje trotoara i zajedničkih prostorija zaduženo je prizemlje, sledećeg dana prvi sprat i tako redom - objašnjavaju za Telegraf u jednom udruženju profesionalnih upravnika.

Foto: 021.rs

SVI KRIVI ZBOG JEDNOG

Naravno, u praksi ima mnogo problema kad je čiščenje u pitanju. Po zakonu naime, upravnici ne mogu da nateraju da stanare da čiste sneg.

- Mi takvu mogućnost nemamo. Ali, zato ako komunalna inspekcija primeti da sneg nije očišćen, kaznu će platiti zajednica stanara, što u praksi znači da ako je jedan vlasnik nije ispunio svoju obavezu platiće sve njegove komšije - objašnjavaju nam u udruženju profesionalnih upravnika.

Podestimo, Odlukom o komunalnom redu u Beogradu svi su dužni da očiste prostor ispred svojih ulaza u zgradu, kućnih prilaza, lokala...

Za nepoštovanje ove odredbe zaprećena je kazna od 5.000 dinara za fizička lica, dok za pravna lica može iznositi do 50.000 dinara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    28. februar 2018 | 11:57

    Po pravilu bi trebalo domari ili upravnici da obezbede da se ocisti sneg. Stanari vec placaju mesecno odrzavanje tako da bi u to trebalo da udje i ciscenje.

  • Covek

    28. februar 2018 | 16:42

    Будите срећни ви који имате управника из зграде,јер о свему брине,за разлику од професионалног.Првог не плаћате,а ради све, другог плаћате,а ништа не ради.

  • LA

    28. februar 2018 | 20:37

    Svakog meseca 23 stana po 300.din.upravnikova plata i jos po 500.din. za tekuce probleme. Trenutni problem je sneg koji treba da resi upravnik, inace sta ce nam. Neka lopata sam ili neka plati, meni je sve jedno, dam pare i ne zanima me!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA