• 1

Od 1. jula naknada za porodiljsko bolovanje biće isplaćivana direktno porodiljama

Ministar je naveo da će se po novom Zakonu od 1. jula isplaćivati roditeljski dodatak u iznosu od 100.000 dinara za prvo dete, koji sada iznosi 39.504 dinara i jednokratno se isplaćuje

  • 1

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je danas će od 1. jula naknada za porodiljsko bolovanje biti isplaćivane direktno porodiljama, a ne njihovim poslodavcima, kao što je sada slučaj.

Uporedili smo koliko porodiljskog odsustva imaju majke u Srbiji, a koliko u ostalim delovima sveta

Ministar je objasnio je ta odredba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom doneta kako bi se izbegle zloupotrebe poslodavaca sa porodiljskim naknadama.

- Primetili smo da su poslodavci ranije zloupotrebljavali porodiljske naknade za bolovanje, jer smo mi to uplaćivali njima, a oni su sa velikim kašnjenjima uplaćivali porodiljama, zbog čega se stvorilo veliko nezadovoljstvo kod porodilja - rekao je Ðorđević u GAK "Narodni front" na početku druge faze projekta "Bebo, dobro došla na svet".

Ministar je naveo da će se po novom Zakonu od 1. jula isplaćivati roditeljski dodatak u iznosu od 100.000 dinara za prvo dete, koji sada iznosi 39.504 dinara i jednokratno se isplaćuje.

On je podsetio da dodatak za drugo dete iznosi 154.000 dinara, za treće 278.000 dinara, a za četvrto 370.000 dinara i da se isplaćuju na 24 mesečne rate.

Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom usvojen je u decembru prošle godine, stupio je na snagu 1. januara, a njegova primena počeće 1. jula.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • marijana

    dali imamo mi pravo na novi zakon za treci dete ako je dete rodjen 30 03 2018

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima