Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u Boru izjavio: Nova topionica je podvig u domenu ekologije, odajem prizanje RTB-u (FOTO)

Veoma je važno, dodao je ministar Trivan, da najveće kompanije shvate značaj ekologije i ne samo da shvate, već da, poput RTB-a, počnu nešto po tom pitanju i da rade

  • 0

Pitanje zaštite životne sredine je krucijalno za put Srbije ka Evropskoj uniji i ono što je urađeno u Boru, po pitanju zagađenja vazduha, jeste nešto od čega se u ovom gradu moralo početi.

Vedro, čisto i bez dima: Prosečne koncentracije SO2 u vazduhu iznad Bora ispod istorijskog minimuma

Preuzeti na sebe ovakav poduhvat i izgraditi novu topionicu, možda će nekome naizgled biti malo, ali to je i za državu važno jer tim korakom počinje da se menja filozofija življenja u Srbiji – rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom posete RTB-u i fabrici sumporne kiseline u Boru.

Najveći poslovi u Srbiji kriju se upravo u ekologiji, počev od toga da moramo izgraditi 300 komunalnih sistema za preradu otpadnih voda i 26 regionalnih deponija, do remedijacije zemljišta i svega ostalog. U poglavlje 27 nećemo ući „grlom u jagode“ poput zemalja u okruženju i ako neke inostrane firme žele da rade nešto u našoj zemlji, poput kompanija koje nadomak Bora žele da otvore novi rudnik – mi kažemo da je to odlična stvar, ali da će morati da se ispune svi ekološki standardi i da se oni poštuju baš kao i u zemljama odakle te kompanije dolaze, rekao je Trivan.

Foto: RTB Bor

U Boru je, po mom dubokom uverenju, urađen najvažniji korak u pogledu zaštite životne sredine. Jer, otkloniti glavni razlog visokom procentu obolelih od respiratornih i drugih bolesti u ovom gradu, a sve zbog zastarele tehnologije rada RTB-a Bor, kapitalno je važno. Zato smatram izgradnju nove topionice  podvigom u domenu ekologije i odajem priznanje RTB-u Bor zbog toga. Preuzeti na sebe takav poduhvat će, možda, nekome naizgled biti malo, ali to je i za državu, ne samo Bor, važno jer tim korakom počinje da se menja filozofija življenja u Srbiji – izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom posete RTB-u i fabrici sumporne kiseline u Boru.

Foto: RTB Bor

Veoma je važno, dodao je ministar Trivan, da najveće kompanije shvate značaj ekologije i ne samo da shvate, već da, poput RTB-a, počnu nešto po tom pitanju i da rade.

- Ministarstvo ima punu svest o tome da je privreda najveći zagađivač, ali i da upravo ona najviše investira u ekologiju. U RTB-u Bor nailazimo na potpuno razumevanje, čak i inicijativu menadžmenta, šta sve još treba da se uradi i koji su planovi. Ono što je sigurno, RTB u ovom poslu neće biti sam, sarađivaćemo tesno sa ciljem da građanima omogućimo bolje uslove života – rekao je Goran Trivan.

Foto: RTB Bor

Ističući da se najveći poslovi u Srbiji "kriju"upravo u ekologiji, počev od izgradnje oko 300 komunalnih sistema za preradu otpadnih voda i 26 regionalnih deponija, do remedijacije zemljišta i svega ostalog, ministar zašitet životne sredine je rekao: - Pitanje tretmana različitih vrsta otpadnih voda je sledeći problem koji se mora rešavati. Tu ne mislim na RTB Bor jer on, uz određene izuzetke u okviru svoje proizvodnje, ima zatvoren sistem.

Mislim, pre svega, na otpadne komunalne vode jer su građani najveći zagađivači kada je ova oblast u pitanju. Komunalna, kišna kanalizacija, to je prvi projekat koji Bor i ostale opštine u Srbiji moraju da urade. Tu nema izbora jer u Srbiji trenutno samo tri do pet opština funkcioniše zadovoljavajuće. Dakle, prvi i najvažniji posao je prerada komunlanih otpadnih voda – njihovo prikupljanje i prečišćavanje. Tu su i površinske otpadne vode, kišnica. Kakva je Borska reka, to nije samo pitanje zagađenja iz RTB-a Bor, to je pitanje i onoga što mi, kao građani zagađujemo – rekao je ministar ekologije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA