≫ 

Srbija uskoro dobija DNK REGISTAR: Ova baza će pomoći u rešavanju zločina, ali postoji i nekoliko dilema

Bez obzira da li ste žrtva, osumnjičeni, okrivljeni, pravosnažno osuđeni ili oslobođeni, vaš DNK nalaziće se u bazi podataka

  • 15

Srbija bi uskoro mogla da dobije DNK registar, jer je zakon kojim se uvodi baza genetičkih materijala upravo pred poslanicima u Skupštini.

Zašto Srbija nema Registar nasilnika u koji bi svi građani imali uvid? I da li bi trebalo da ima kako bi se sprečile tragedije?

To znači da će, kad god dođe do nekog krivičnog dela, učesnicima u njemu biti uziman i čuvan DNK, čijom će se analizom višestruko povećati mogućnost otkrivanja počinilaca silovanja, ubistava, razbojništava, provalnih krađa, pobeglih vozača s mesta saobraćajne nesreće.

Takođe, ova baza podataka koristiće se i za utvrđivanje identiteta nepoznatih nestalih osoba i identifikacije leševa posle masovnih nesreća, prirodnih katastrofa i slučajeva prikrivanja identiteta. Kao još jedan od razloga čuvanja DNK navodi se i globalna borba protiv terorizma i organizovanog kriminala u kojoj učestvuje i naša zemlja.

Foto: Pixabay

Ipak, ima tu i manjkavosti. Bez obzira da li ste žrtva, osumnjičeni, okrivljeni, pravosnažno osuđeni ili oslobođeni, vaš DNK nalaziće se u bazi podataka. A to je tek prva stvar koja se povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću ne sviđa.

- Analizom DNK može se otkriti ogroman broj podataka o ličnosti, uključujući i one najosetljivije kao što su zdravstveno stanje i etnička pripadnost. Zato bi, pre svega, trebalo precizno definisati krug lica čiji DNK može ovako da se obrađuje, kao i jasne rokove čuvanja prikupljenih podataka - kaže Šabić.

Šabić smatra da u zakonu nisu dovoljno precizirani rokovi čuvanja.

- Nisu propisani uslovi pod kojima se unose ovi podaci, kao ni uslovi brisanja iz registra, niti rokovi čuvanja - objašnjava poverenik.

Takođe, on ističe da je sporan i zahtev upućen laboratorijama koje su obrađivale DNK da na dan stupanja zakona dostave u bazu sve uzorke.

- Da li to obuhvata samo analize vezane za krivična dela, ili će se sada u toj bazi naći svako ko je dao DNK iz nekih ličnih razloga kao što su uvrđivanje očinstva ili provera zdravstvenog stanja - pita se Šabić.

Ono što ovaj registar ne podrazumeva je i genetičku bazu roditelja koji sumnjaju da su im deca oteta, koja je u Argentini odgovorna za pronalaženje trećine nestale dece i beba otetih na rođenju.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

VIDEO: Pogledajte kako izgleda forenzička laboratorija u kojoj se vrši DNK analiza

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VESNA

    6. mart 2018 | 21:42

    Priprema za skorasnje cipivanje

  • Bojan

    6. mart 2018 | 22:27

    Mišljenja sam da je ova vrsta podatka u korist napretku civilizaciji. Podržavam ovakav zakon i predlažem da svi gradjani ostave DNK podatak i da se podaci čuvaju trajno u digitalnom obliku. Siguran sam da će budućim generacijama koristiti da odgonetnu mnoge bolesti, istraže nastanak čoveka na planeti, spreče razne mutacije gena i sl. To je važno za čovečanstvo, a to što neko misli samo o zloupotrebi podataka....ma gospodo, koga interesuje vaša lična karta, fotografija, DNG kod i sl. Razmišljajmo na duge staze.

  • vesna

    6. mart 2018 | 22:13

    nusta nam to nw vredi kad je kaznena politika nikakva kao i zakoni Sta to Naci , da cemo lakse naci ubicu koga cw oausiti na nwkih 10-15 god Ovaj ubijeni znavek mrtav a ubica na ounom pansionu i izadje pa opet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA