15

Srbija uskoro dobija DNK REGISTAR: Ova baza će pomoći u rešavanju zločina, ali postoji i nekoliko dilema

Bez obzira da li ste žrtva, osumnjičeni, okrivljeni, pravosnažno osuđeni ili oslobođeni, vaš DNK nalaziće se u bazi podataka

Srbija bi uskoro mogla da dobije DNK registar, jer je zakon kojim se uvodi baza genetičkih materijala upravo pred poslanicima u Skupštini.

Zašto Srbija nema Registar nasilnika u koji bi svi građani imali uvid? I da li bi trebalo da ima kako bi se sprečile tragedije?

To znači da će, kad god dođe do nekog krivičnog dela, učesnicima u njemu biti uziman i čuvan DNK, čijom će se analizom višestruko povećati mogućnost otkrivanja počinilaca silovanja, ubistava, razbojništava, provalnih krađa, pobeglih vozača s mesta saobraćajne nesreće.

Takođe, ova baza podataka koristiće se i za utvrđivanje identiteta nepoznatih nestalih osoba i identifikacije leševa posle masovnih nesreća, prirodnih katastrofa i slučajeva prikrivanja identiteta. Kao još jedan od razloga čuvanja DNK navodi se i globalna borba protiv terorizma i organizovanog kriminala u kojoj učestvuje i naša zemlja.

Foto: Pixabay

Ipak, ima tu i manjkavosti. Bez obzira da li ste žrtva, osumnjičeni, okrivljeni, pravosnažno osuđeni ili oslobođeni, vaš DNK nalaziće se u bazi podataka. A to je tek prva stvar koja se povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću ne sviđa.

- Analizom DNK može se otkriti ogroman broj podataka o ličnosti, uključujući i one najosetljivije kao što su zdravstveno stanje i etnička pripadnost. Zato bi, pre svega, trebalo precizno definisati krug lica čiji DNK može ovako da se obrađuje, kao i jasne rokove čuvanja prikupljenih podataka - kaže Šabić.

Šabić smatra da u zakonu nisu dovoljno precizirani rokovi čuvanja.

- Nisu propisani uslovi pod kojima se unose ovi podaci, kao ni uslovi brisanja iz registra, niti rokovi čuvanja - objašnjava poverenik.

Takođe, on ističe da je sporan i zahtev upućen laboratorijama koje su obrađivale DNK da na dan stupanja zakona dostave u bazu sve uzorke.

- Da li to obuhvata samo analize vezane za krivična dela, ili će se sada u toj bazi naći svako ko je dao DNK iz nekih ličnih razloga kao što su uvrđivanje očinstva ili provera zdravstvenog stanja - pita se Šabić.

Ono što ovaj registar ne podrazumeva je i genetičku bazu roditelja koji sumnjaju da su im deca oteta, koja je u Argentini odgovorna za pronalaženje trećine nestale dece i beba otetih na rođenju.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

VIDEO: Pogledajte kako izgleda forenzička laboratorija u kojoj se vrši DNK analiza

Daljinac

Tagovi: DNK, Narodna skupština, Poslanici, Registar DNK, Zakon

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (15)
Poređaj komentare:
 • M
  Mirko

  Ako se već pravi taj registar, treba da bude dobro čuvan i zaštićen od stranih agencija i farmaceutskih kuća.

 • K
  Kostadin

  Prvo u registar ubacite sve koji su od ranije poznati policiji pa onda nastavite dalje. Ako pokušate drugačije onda je to očiti dokaz da SLUŽBA i dalje upravlja ovom sirotom grad - državom. Sledeća stvar je: ko će prodavati i za koliko ove podatke.

 • V
  Veša

  Pustite vi Šabića. On je smetnja bilo kakvom napretku i izmišlja dileme tamo gde ih nema. Ovo je višestruko korisna stvar i sprečiće mslverzacije u mnogim oblastima života ljudi.

Za seks žene traže samo 100 dinara da bi prehranile decu! Prostitucija u Srbiji često samo vapaj za preživljavanjem

Jogi letač, Matriks ili Dejvid Koperfild: Šta nije u redu sa spomenikom patrijarhu Pavlu? Tviter grmi, ovo nije prvi kiks srpskih skulptora (FOTO)

Ministarstvo za rad zapošljava psihologe kako bi pomogli radnicima da budu uspešniji i zadovoljniji

Učenici iz Srbije, ambasadori nauke: U saradnji sa Nasom leteli u svemir čak dva puta (FOTO)

Sutra počinju Vučji dani: Paganski praznik je dobar način da se naterate na štednju, a ove stvari nikako ne smete da radite 9 dana

Dušanka je došla sa snajom na grob patrijarha Pavla, pa otkrila veliku tajnu o susretu sa njim (FOTO) (VIDEO)

Repovanje u manastiru: Sindikatu se pridružio monah sa gitarom, Gračanicom se orilo "Dogodine u Prizrenu" (VIDEO)

Deonica auto-puta na Koridoru 11 pravljena bukvalno od blata, ministarka Mihajlović najavila: Slede nove krivične prijave

Baka Jovanka u 21. veku živi bez struje i strepi kako će preživeti zimu: Nedostaje samo bandera koju je platila, a niko da je postavi

Patrijarh Pavle nas je ponovo uveo u veru: Na 9. godišnjicu njegove smrti vernici se okupili u manastiru Rakovica (VIDEO)

Princ Mihailo Karađorđević prisustvovaće porođaju svoje supruge: On će bodriti Ljubicu kada njihovo prvo dete bude došlo na svet

Iz užičkog vrtića nestali tek dobijeni računari i projektor: Deca sada uče sa papirića prikačenih na stiropor

Nova, bolesna igra dece u Srbiji: Posle izmišljenih otmica, smislili su nešto još morbidnije

Danas je devet godina od smrti patrijarha Pavla: Na čelu SPC bio je 19 godina, a ove poruke nam je ostavio u amanet

Šta to noću sija na Dunavu? Radovi na rekonstrukciji još traju, a Golubačka tvrđava prvi put je zasijala

Pokojnici naređeno da sruši divlju gradnju u selu Topolovnik, a kuće stare više od 50 godina (FOTO)

Miholjsko leto polako prolazi: Vreme danas hladnije, ali i dalje sunčano

Evakuisana železnička stanica u Pančevu: Curi gorivo iz cisterne!

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 15. novembar 2018. godine

Siniša je ubio trudnu Biljanu pucnjem u grudi, pa presudio sebi: Njihova tri sina su ostala bez oba roditelja, a nakon 8 godina su postali pravi mali domaćini (FOTO)

O njihovim grobovima niko godinama nije brinuo, nemaju porodicu ni naslednike, a bili su najpoznatiji i najuticajniji u Srbiji (FOTO)

Za svakog vozača ključne su ove 4 stvari: Stefanović na besplatnoj obuci (FOTO)

Novih 7 državnih preduzeća gradiće jeftine stanove širom Srbije

On je zver u krevetu i baš zato niko sa njim ne sme da spava: Koleginica je legla pored njega, a mi smo ih snimali cele noći (FOTO) (VIDEO)

Hrvat se zaljubio u Srpkinju i sad žele da žive zajedno: Pitali su ljude u kojoj zemlji bi trebalo da započnu novi život

Velike promene u sudstvu: Ako se stranke dogovore, nema sudskih taksi

Goran iz Kosjerića ima dva ispita do diplome, ali "papir" neće dobiti, jer je samo jedan ipit polagao čak 19 puta i - pao

"Dobro jutro, lepotice": Doktor Batak izuo patiku u gradskoj skupštini i podigao nogu na stolicu, pa glasao protiv svoje stranke

Miholjsko leto posustaje, danas se prišunjava hladna i nezgodna jesen: Oblačno sa jakim vetrom, ponegde kišovito

Vlada Srbije ima novi moderni sajt

Mladen (15) je žrtva vršnjačkog nasilja: On je svoju tužnu priču preneo na scenu i sada je najbolji mladi glumac u regionu (FOTO)

Najstrašnija reč koja može da se nađe na kolima Hitne pomoći

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 14. novembar 2018. godine

Nikad viđena Arkanova fotografija: Vojin Ražnatović podelio porodičnu uspomenu ispred manastira Ostrog (FOTO)

Kriminalistička policija dobila 322 vozila: Dobra oprema i tehnika ključna za rešavanje nasloženijih krivičnih dela (VIDEO)

U toku je prijavljivanje za predavanje: Šta sve morate da znate o arhiviranju, elektronskim dokumentima i digitalizaciji arhive

Reakcija ministra Trivana na proteste zbog malih hidroelektrana: "Za Staru planinu imate 63 zahteva, pa to nije normalno"

Po baku (87) u vranjskoj bolnici niko od šestoro dece nije došao, a rok za čekanje je istekao: Kakva sudbina je sad čeka?

"Pitate se ko je ubio Olivera Ivanovića, a zašto niste oduzeli licencu doktoru smrti?": Teške reči majke Ognjena (8) koji je preminuo zbog sepse

Šta misli Branislav Princip o motivu svog pretka Gavrila i posledicama? Kako je dogovorio susret u Sarajevu sa potomkom Franca Ferdinanda?

Oglasio se Dom zdravlja u Pećincima nakon smrti Bojana (15): Komisija utvrdila da je bio "samo jedan poziv", a šta se desilo u presudnih "samo 14 minuta"?

Nema više bahate vožnje i neplaćanja putarine na naplatnim rampama: Na auto-putu od Beograda do Niša postavlja se 56 kamera