5

U srcu Srema nalazi se najoriginalniji srpski muzej: Posvećen je hlebu, a jedan čovek je najzaslužniji za to (FOTO)

Cilj Muzeja je da pokaže put zrna pšenice od “zemlje, preko hleba, do neba”

Ovaj neobičan Muzej hleba, koji se nalazi u Pećincima u Sremu, nastao je 1995. godine kao rezultat dugogodišnjeg sakupljačko-istraživačkog rada slikara Jeremije.

Svi oduševljeno pričaju o caru iz Prijepolja: Duboki naklon za pekara koji besplatno deli svež hleb onima koji nemaju

Putujući po Srbiji, Jeremija slika ali i istražuje, sakuplja etnografske predmete, oruđa, mašine, zapisuje običaje.

Početkom devedesetih godina, kako se navodi na sajtu Muzejhleba.rs, odlučuje da svoju kolekciju predstavi javnosti i u tom periodu započinje izgradnju objekata u koje će, nekoliko godina kasnije, biti smeštene zbirke.

Na prostoru od 1200 kvadratnih metara, u niz sukcesivno podignutih objekata, koje projektuje i realizuje sam Jeremija, smeštene su zbirke sa oko 2000 predmeta.

Osnovna koncepcija muzejske postavke ima za cilj da pokaže put zrna pšenice od “zemlje, preko hleba, do neba” korespondirajući tako sa ciklusima Jeremijinih slika ciklus “Zemlja”, “Hleb” i “Nebo”.

Foto: muzejhleba.rs

Pomoću izloženih predmeta ispričana je priča o hlebu i načinu na koji se on dobijao u Srbiji nekada, o njegovom značaju i simbolici ali i o ljudima, običajima, načinu života u prošlosti.

Specifičnost postavke ogleda se i u samom načinu prezentacije predmeta. Predmete je moguće direktno dodirnuti a određen broj predmeta postavljen je tako da se njihovo funkcionisanje može demonstrirati. Kroz demonstracije, predmetima se, bar na trenutak, vraća njihova nekadašnja funkcija a posetiocima se, uz zaglušujući zvuk ručne vršalice, krunjača i žrvnja koji melje, nudi autentičan doživljaj.

Izloženi predmeti razvrstani su u tri tematske zbirke: etnografsku, arheološku i likovnu.

Etnografsku zbirku čine zbirka oruđa za obradu zemlje, zbirka transportnih sredstava, zbirka predmeta za preradu pšenice i kukuruza, zbirka predmeta za mešenje i pečenje hleba, zbirka predmeta za pripremanje hrane i zbirka obrednih hlebova.

Foto: muzejhleba.rs

Arheološku zbirku čine praistorijska i antička zbirka. U praistorijskoj zbirci nalazi se zbirka oruđa za obradu zemlje, zbirka žrvnjeva i posuda za čuvanje žita. Antičku zbirku čine oruđa za obradu zemlje iz rimskog doba.

U likovnoj zbirci nalazi se zbirka slika i crteža slikara Jeremije.

U okviru muzejskog kompleksa nalazi se furuna za pečenje hleba, ognjište i crkva posvećena srpskoj Slavi.

Foto: muzejhleba.rs

Muzej je nastao iz ljubavi prema sopstvenom nasleđu, realizovan uz ogroman napor i entuzijazam Jeremije, ovaj muzej, po mnogo čemu jedinstven, od osnivanja privlači pažnju najšire publike. Zamišljen kao mesto bez ograničenja, poput slikarevog ateljea, otvoreno za svakoga, mesto gde možemo da slušamo druge, ali i da razgovaramo i međusobno i sa samim umetnikom, tu praksu uspeva da zadrži do danas. Doživljavajući muzej kao mesto gde je svako dobro došao, bez obzira na sredinu iz koje potiče, bez obzira na svoju kulturu i stepen obrazovanja, Jeremija pokušava da ostvari svoju viziju o muzeju kao o jedinstvenom mestu jedne sredine. Za ovog umetnika muzej je kao živi organizam koji se stalno menja, usavršava, preoblikuje i obnavlja, koga čine predmeti ali i ljudi - kako oni koji rade u njemu tako i oni koji ga posećuju. Iako drugačiji, Muzej hleba na svoj specifičan način informiše ljude o značaju sopstvenog nasleđa i o muzejskoj delatnosti uopšte, što je i njegova misija.

Foto: muzejhleba.rs

U Muzeju hleba realizuje se više programa namenjenih deci različitih uzrasta (od vrtićkog do školskog). Tema hleba je sveobuhvatna i pruža velike mogućnosti u radu sa decom. U svim programima deca aktivno učestvuju u zavisnosti od uzrasta i interesovanja. Muzej nudi mogućnost za kreativno učešće dece u procesu učenja, u muzeju je moguće u isto vreme i učiti i zabaviti se. Deca uče kojoj kulturi pripadaju ali i o vrednostima drugih kultura čime se ističe važnost razumevanja i prihvatanja razlika. Bliski kontakt dece i muzejskih predmeta doprinosi demistifikaciji tih predmeta kao i muzeja uopšte.

Foto: muzejhleba.rs

U Muzeju postoji biblioteka čiji sadržaj čine knjige, katalozi i časopisi i neknjižna građa. Poseban segment čini Biblioteka Svetog Jevrosima sa zbirkom kuvara. Bibliotekarski inventar sadrži 1550 jedinica.

Pored svoje osnovne delatnosti Muzej povremeno organizuje stručne skupove, promocije, koncerte i različite umetničke radionice.

Daljinac

(Telegraf.rs / muzejhleba.rs)

Tagovi: Hleb, Muzej, Pećinci, pšenica, Srem

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (5)
Poređaj komentare:
 • O
  OIvan

  Kada se setim nekada bio onaj okrugli crni hleb od 2 kg,a sada jedino je dobar pancevacki hleb sava," Sosa i Lala.

 • D
  DARKO 100%

  Ovo je moja teorija zasnovana i na praksi i dajem svakom intelektualnom naucnom bicu da opovrgne ako nije tacna a ona glasi MIRIS HLEBA KAD IZADJE IZ PEKARE DA NIJEDAN MIRIS,PARFEM,KANALIZACIJA,I DRUGA HEMIJSKA JEDINJENJA NE MOGU DA NADVLADAJU MIRIS HLEBA,jos niko u svetu mi nije pokazao suprotno

 • B
  Bane

  Ima jedna dobra knjiga Predraga Matvejevica " Hleb nas nasusni".

Kriminalistička policija dobila 322 vozila: Dobra oprema i tehnika ključna za rešavanje nasloženijih krivičnih dela

U toku je prijavljivanje za predavanje: Šta sve morate da znate o arhiviranju, elektronskim dokumentima i digitalizaciji arhive

Reakcija ministra Trivana na proteste zbog malih hidroelektrana: "Za Staru planinu imate 63 zahteva, pa to nije normalno"

Po baku (87) u vranjskoj bolnici niko od šestoro dece nije došao, a rok za čekanje je istekao: Kakva sudbina je sad čeka?

"Pitate se ko je ubio Olivera Ivanovića, a zašto niste oduzeli licencu doktoru smrti?": Teške reči majke Ognjena (8) koji je preminuo zbog sepse

Šta misli Branislav Princip o motivu svog pretka Gavrila i posledicama? Kako je dogovorio susret u Sarajevu sa potomkom Franca Ferdinanda?

Oglasio se Dom zdravlja u Pećincima nakon smrti Bojana (15): Komisija utvrdila da je bio "samo jedan poziv", a šta se desilo u presudnih "samo 14 minuta"?

Nema više bahate vožnje i neplaćanja putarine na naplatnim rampama: Na auto-putu od Beograda do Niša postavlja se 56 kamera

Predstava "Srpska Ramonda" dirnula srca Srba u Americi: Prepuna sala ustala je na noge i zapevala "Tamo daleko", tekle i suze (VIDEO)

Hladno jutro smenjuje topao dan: Tokom večeri naoblačenje donosi pad temperature

Narodni heroj sa Stare planine nam je ispričao pretužnu priču grcajući u suzama! Sprečili su me da upalim sveću svom udavljenom detetu

Novosađani su počeli da lete na metlama: Omiljeni sport Harija Potera igraju i "nečarobnjaci" u Srbiji, imamo i ligu kvidiča (FOTO) (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 13. novembar 2018. godine

Na "ukletoj raskrsnici" se non-stop dešavaju saobraćajke koje odnose živote: Postoje 3 rešenja za najrizičnije mesto kod Kikinde (FOTO)

Vapaj majke male Nađe podržale su hiljade ljudi, ali joj se na protestu prodružila samo jedna osoba - njena drugarica

Preselila sam se na Maltu, mesečno zaradim platu za kojima Srbima treba 6 meseci: Budim se umorna i utrnula, ali nikad se neću vratiti

Težak kiks Bogoljuba Karića: Natalija Ramonda je bila švajcarska bolničarka koja je stradaloj srpskoj vojsci mnogo pomagala!? (FOTO)

Komentar jagodinskog intelektualca o rušenju zgrade Kulturnog centra: Ako tako nastavimo, uskoro nećemo imati ništa starije od 20 godina (FOTO) (VIDEO)

Srpsko i nemačko tužilaštvo nastavljaju udruženu borbu protiv međunarodnog kriminala: Zagorka Dolovac u poseti tužilaštvima Nemačke

"Ne okreći glavu" - ceo grad na nogama zbog dilera, hoće da očiste ulice od droge: Ujedinila ih je smrt Sofije (15) koju je ubio kobni ekstazi

Najlepša srpska kuća, tu su snimani "Koreni": Stara je 134 godine i krije priče koje se podudaraju sa porodicom Aćima Katića (FOTO)

Majka preminule male Nađe objasnila zašto je objavila status o Darku Laziću i lekarima koji je podelio Srbiju: Najavila je i protest ispred bolnice

Prvo se čuo pucanj, a onda dečji plač: Devojčicu (1) koju je lovac ranio iz puške spasila sreća i samo jedan predmet

Umalo tragedija na srpskoj svadbi: Hteo da pogodi jabuku pa ranio troje ljudi, među kojima je i dete (3)

Danas je Sveti kralj Milutin, najveći srpski ktitor i zadužbinar: Ako želite mir i spokoj, izgovorite ove moćne reči! (FOTO)

Svaki pedalj ovog zdanja budi najtužnija osećanja i seća na veliku tragediju: Posetili smo muzej "21. oktobar" u Kragujevcu (FOTO)

Još jedan lep i sunčan dan pred nama: Samo će u jednom delu zemlje biti potrebne deblje jakne

Mobilnom aplikacijom protiv kriminala: Građani Srbije će dojavama o tuđim prljavim poslovima moći da zarade 1.000 dolara

Babine vs baby shower: Ko i dalje peče pile i vezuje bebi crveni konac, a ko pre porođaja nosi poklone na urbanu Instagram žurku?

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 12. novembar 2018. godine

Napravila sam nalog na Tinderu i Baduu da proverim gde su momci i te srodne duše: Pronašla sam 11 ljudskih vrsta, trebalo je da se pravim gluplja

Bahatosti vozača nema kraja: Parkirali besne automobile na mesta za osobe sa invaliditetom

Žena je umrla nasred ulice od stresa, jer joj je razbojnik strgao lanac sa vrata: Da li su kazne za sitne lopovluke premale? (ANKETA)

Dečak se na Instagramu pohvalio slikom obešene mačke: To nije njegov jedini "ulov", Srbija gori zbog ovog profila (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Buvlja pijaca je stecište svega i svačega, ali kompletna imovina bivše žene nije baš svaki dan na prodaju (FOTO)

Danas obeležavamo pobedu, mir i odajemo počast žrtvama Prvog svetskog rata! Mondoloni: Ceremonija ne bi bila potpuna bez Srbije (FOTO)

Za Svetislava je svaka njegova crkva malo čudo: Počeo je da pravi minijaturne mobilne svetinje za stare u selima i Srbe na Kosovu, a sada ih ima svuda (VIDEO)

Položen venac na Spomenik neznanom junaku: Selaković o srpskim žrtvama vek od kraja Velikog rata (FOTO)

Dan primirja obeležen u Beogradu: Stefanović predvodio centralnu državnu ceremoniju uz poruku "Živela Srbija" (FOTO)

Zašto je važno da baš danas nosimo Natalijinu ramondu?

Policajci kaznili vozača iz Arilja jer nije imao lekarsko uverenje kod sebe (FOTO)

Godišnje 800 lekara želi da ode iz Srbije: Veći deo radi vikendom u inostranstvu, a deo ode na usavršavanje