Koliko je zaista beba umrlo od početka godine u bolnici u Šapcu i šta se krije iza ove priče?

U bolnici kažu da je umrla samo 1 beba, i da je reč o političkom napadu

  • 2

Mačva je poslednjih nekoliko dana uznemirena zbog informacija da je u Opštoj bolnici "Dr Laza Lazarević" u Šapcu, tačnije na Odeljenju ginekologije od početka godine umrlo čak 7 beba.

Zašto je surogat majčinstvo u Srbiji zabranjeno? Ministarstvo zdravlja daje 4 razloga i nudi parovima jedino alternativno rešenje

Koliko ova brojka može biti alarmantna govori činjenica da je 2016. godine prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u celoj Mačvi mrtvorođeno 10 beba.

O frapantnom broju navodno mrtvorođenih beba za dva meseca u bolnicu u Šapcu, prve su pisale tamošnje Podrinske novine.

U tekstu u kojem se o ovoj pojavi piše kao o epidemiji, precizira se da je u dva protekla meseca, sedam beba je umrlo ili mrtvorođeno u njihovom gradu - Šapcu. Podrinske se pozivaju na to da su podatke, kakvi nisu zabeleženi poslednjih 50 godina, dobile od Matične službe Šapca.

Sa druge strane, u Opštoj bolnici u Šapcu kažu da su ove informacije netačne i da je umrla samo jedna beba a ne sedam.

Foto: Profimedia/National Geographic

U bolnici nam je rečeno da sve piše u saopštenju koje je postavljeno na sajtu, kao i da sve ima političku pozadinu.

U njemu se navodi da je u u prva dva meseca 2018. godine rođeno 162 bebe, umrla je jedna, tri  bebe su mrtvorođene i četiri bebe su upućene u tercijarne ustanove.

- Znači umrla je jedna beba u Opštoj bolnici Šabac - ističe se u saopštenju bolnice čiji menadžment ističe:

- Najmerodavnije podatke o ukupnom broju rođenih, umrlih i mrtvorođenih beba daje Zavod za javno zdravlje Šabac, pa smo mi pozvali na njihove statističke podatke. Navodi koji su objavljeni u medijima su neprovereni, zlonamerni i tendeciozni i njima pokušava da uzbuniti javnost, a čak mislimo da je reč i o potičkom napadu.

Kako smo saznali u bolnici, u ovoj zdravstvenoj ustanovi je zbog ovakvih natpisa sprovedena unutrašnja kontrola kojom je utvrđeno da propusta u lečenju nije bilo.

Daljinac

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA