≫ 

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o udžbenicima

Dosadašnja praksa pokazala je da su procedure neefikasne i dugotrajne i da se moraju naći celishodnija rešenja, urediti nadležnost organa i obezbediti poštovanje zadatih rokova

  • 1

Vlada Srbije usvojila je danas tri predloga zakona iz oblasti prosvete - o udžbenicima, prosvetnoj inspekciji i o nacionalnom okviru kvalifikacija, kao i Predlog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova.

Pitali su je da li bi menjala sastav Vlade: Evo šta je odgovorila ministarka Kuburović

U saopštenju posle sednice Vlade navodi se da se Predlogom zakona o udžbenicima uredjuje oblast pripremanja, odobravanja, izbora, izdavanja, povlačenja i praćenja udžbenika i priručnika i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu.

Dosadašnja praksa pokazala je da su procedure neefikasne i dugotrajne i da se moraju naći celishodnija rešenja, urediti nadležnost organa i obezbediti poštovanje zadatih rokova.

Za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom neophodno je obezbediti odgovarajuće udžbenike, a da se poseban fokus usmeri na korisnike besplatnih udžbenika. Centar za niskotiražne udžbenike, kao posebna jedinica, imaće obavezu da vodi računa o materijalnom i socijalnom statusu korisnika ovih udžbenika.

Predlogom zakona o prosvetnoj inspekciji propisuju se poslovi prosvetnog inspektora, ovlašćenja i poveravanja poslova inspekcijskog nadzora opštinama, gradovima, kao i odredjivanje broja inspektora na teritoriji lokalne samouprave.

Foto: Tanjug

Dugogodišnja praksa ukazuje da je neophodno da prosvetni inspektori blisko saradjuju s prosvetnim savetnicima, u situacijama kada je njihovu nadležnost teško razgraničiti.

Predlogom zakona o nacionalnom okviru kvalifiakcija Srbije uredjuje se oblast kvalifikacija, povezuje sa tržištem rada i daje osnova za primenu koncepta celoživotnog učenja, što direktno razvija potencijale pojedinca i unapredjuje ceo sistem obrazovanja.

Uspostavljanjem nacionalnog okvira stvara se jedinstveni nacionalni okvir koji obuhvata sve postojeće nivoe i vrste kvalifikacija, sticane kroz formalno i neformalno obrazovanje, nezavisno od životnog doba u kojem se stiče.

Usvajanjem Predloga zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodovoda, Vlada ima nameru da poveća efikasnost i ažurnost katastra nepokretnosti, sistematski primeni informacione tehnologije, pojednostavi i ; ubrza proceduru upisa u katastar.

Gradjanima će biti olakšano podnošenje zahteva, putem e-šaltera, biće skraćeno vreme potrebno za upis u katastar nepokretnosti, a usvajanjem zakona Srbija će poboljšati pozicije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja-Doing business.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tromajka

    16. mart 2018 | 19:44

    Kada ce Vlada Srbije usvojiti Zakon o finansijskoj pomoci za porodice sa 3+ dece? Ili bar povecati deciji dodatak. Jer mi zivimo od jedne plate i tog dodatka. Udzbenike smo mogli da nabavimo i polovne. U katastar cemo tesko sta imati da upisujemo,jer ne da nemamo za nekretnine, nego nemamo za hleb....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA