Makete umesto aviona, dušeci preko tenkova, lutke vojnici, balega za rakete: Kakve je trikove koristila naša vojska kako bi nadmudrila NATO

Posle ogromnog broja protraćenih projektila i NATO letači su postajali sumnjičavi

  • 11

Mislili su da će brzo da nas pobede, ali ono na šta NATO nije računao je srpska snalažljivost u škripcu. Prvo smo dovitljivošću i ozbiljnim obaveštajnim radom pomerili datum bombardovanja, a kada je alijansa ipak napala, vojska je masovno proizvodila lažne topove, tenkove, kamione, pa čak i kuće, utvrđenja i mostove, zbog čega je NATO protraćio ogroman broj projektila.

OVO SU NAJKRVAVIJI BROJEVI NATO BOMBARDOVANJA: Evo kako je NATO ubijao Srbe i srpsku decu! (FOTO)

SRPSKI DŽEJMS BOND ODLOŽIO POČETAK BOMBARDOVANJA

General Jovan Milanović prvi je srpski obaveštajac koji je provalio brojne NATO tajne, a 1998. godine ih i potpuno sludeo, jer je uspeo da dođe do dobro čuvanih planova agresije na Jugoslaviju, zbog čega je napad na SRJ pomeren za šest meseci.

U Francuskoj su ga prozvali srpskim Džejms Bondom i špijunom koji je sludeo NATO, jer je uspeo da u Briselu, u sedištu najmoćnije vojne alijanse, napravi obaveštajnu mrežu na kojoj bi mu pozavidele i najbogatije zemlje na svetu.

Foto: Printscreen/Youtube

O razotkrivanju planova NATO, pomogao mu je francuski major Pjer-Anri Binel, takođe obaveštajac, koji je nabavio nacrte sa svim ciljevima koje je NATO planirao da gađa. Početkom oktobra Binel je došao u Milanovićev stan s planovimanakon čga ih je Milanović u ambasadi preradio i poslao ih za Beograd. Na osnovu njih je naša vojska izvršila strateška pregrupisavanja, što je primoralo NATO da odloži bombardovanje.

UBEDILI NATO DA IMAMO S-300

Bombardovanje Srbije trebalo je da počne u zimu 1998, kada nema vegetacije, niti mesta za skrivanje vojske i PVO. Sve je već bilo dogovoreno dok u domaćim medijim nije objavljena fotografija srpskih oficira kako na platformi S-300 čuvaju nebo. Zbunjeni američki i NATO generali obustavljaju operaciju i kreću u potragu za sistemom da bi tek nakon tri meseca shvatili da je u pitanju blef.

Foto: Wikipedia/Vitaly V. Kuzmin

Ispostavilo se da su srpski oficiri poslali naše uniforme ruskim novinarima, koji su ih obukli i fotografisali se na S-300, a potom nam poslali slike koje su zatim puštene u medije. U propratnom tekstu nije bilo govora o S-300, on je, kao "slučajno", upao u kadar.

NAVELI IH DA GAĐAJU MAKETE AVIONA

Kada ne NATO zapucao Jugoslavija je imala 13 migova 29, a već prve noći oborene su četiri letelice koje su krenule u akciju. Kako bi spasili preostale avione, potpukoviniku Đorđu Ivanovu pala je na pamet ideja za koju su mnogi pomislili da je suluda - da napravi makete aviona i navede NATO da umesto pravih letelica gađa lažne i da pomisli da su naši najbolji avioni uništeni.

Foto: Printscreen/Youtube

Makete su pravljene tako da izgledaju kao pravi avioni. Davale su radarski odraz jer su bile izrađene od lima, a umesto motora se nalaziča burad u kojoj je ložena vatra, dok je unutar makete bila postavljena radio-stanica Nataša koja je imitirala komunikaciju. Od ukupno šest maketa, samo je jedna delimično "preživela" bombardovanje, teško oštećena, ali su zato pravi avioni, na zaprepašćenje NATO, opstali.

Foto: Printscreen/Youtube

DUŠECI PREKO TENKOVA

NATO avioni leteli su na velikim visinama i koristili su rakete sa termovizijskim navođenjem koje gađaju ciljeve koji emituju toplotu. Zbog toga je naša vojska spojila nekoliko starih trodelnih vojničkih dušeka, napravivši tako svojevrsnu masku za motor tenka, a u blizini je uvek stajalo i nekoliko balona vode. Kada bi dobili informaciju da su mogući cilj, vojnici bi ugasili tenkove, a dušeke natopljene vodom postavljali na motor i tako ga učinili neprimetnim za NATO avione.

BALEGA ZA RAKETE

Komulaci iz Prizrena otkrili su da NATO rakete često pogađaju stajsko đubrivo koje su Albanci izbacivali iz dvorišta. Ispostavilo se da ono oslobađa toplotu idealne temperature da zavara rakete. Komunalci su iskoristili to đubre, ali i površinski sloj smeća na deponiji i nagurali metalne ploče u toplu masu, pa je NATO potrošio milione dolara bombardujući đubre. I dalje ćivi anegdoda u kojoj se jedan od komunalca žalio: "Šta ću posle rata da pričam deci, da smo NATO pobeđivali balegom".

Foto: flickr/Asim Bharwani

LUTKE IZ IZLOGA KAO VOJNICI

Uz makete topova i borbenih vozila postavljane su lutke iz izloga obučene u vojne uniforme. Ako bi lutka bila bez šlema ili borbenog prsluka NATO nije dejstovao. Zato je vojska prenosila lutke s jednog mesta na drugo imitirajući borbene radnje, pa ih je Alijansa ponovo sa zadovoljstvom gađala.

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA