Za samo nekoliko dana reka u Srbiji je poplavela, a onda su počeli da tvrde da to nije opasno i da se nije ni desilo (FOTO)

Kada prijavimo, kažu nam da ukoliko nema uginuća, nema ni potrebe da se reaguje. Ranije čak i kada je bilo uginuća, posebno zbog otpadnih voda ŠIK "Kopaonik" iz Kuršumlije, ništa nije preduzeto - kazao nam je Nikola Kumanović iz ribočuvarske službe "Južna Morava 2"

  • 2

U subotu oko 13 časova ribolovac je primetio veću količinu plave tečnosti, koja je ispuštena iz odvoda, koji prema našim saznanjima pripada prokupačkoj fabrici "Leoni". Ta tečnost je ispuštena direktno u reku Toplicu kod mosta koji ide ka nekadašnjoj staklari i pripada užem centru grada, odnosno industrijskoj zoni koja je u Prokuplju. Iz Kompanije "Leoni" kažu da je reč o sanitarnim vodama koje nisu otrovne.

Jedni tvrde da je biblijski događaj, drugi da je znak za nešto strašno: Reka dobila krvavo crvenu boju, niko ne zna šta se dešava (VIDEO)

- Moj ujak je pecao baš kraj tog kanala, kada je primetio da izlazi tečnost. Odmah je slikao. Kako sam i ja ranije radio u fabrici, znam da koriste plavu boju, pa pretpostavlјam da je reč o tome - kazao nam je čitalac koji nam je prosledio fotografije, a čije ime je poznato redakciji.

On dodaje da je verovatno iskorišćeno to što je vikend i što nema radnika.

Foto: Privatna arhiva

- I ja sam čuo, ali na žalost najveći problem je što čovek ne zna kojoj inspekciji da se obrati. Kada prijavimo, kažu nam da ukoliko nema uginuća, nema ni potrebe da se reaguje. Ranije čak i kada je bilo uginuća, posebno zbog otpadnih voda ŠIK "Kopaonik" iz Kuršumlije, ništa nije preduzeto - kazao nam je Nikola Kumanović iz ribočuvarske službe "Južna Morava 2" koja pokriva i vodotokove u Toplici.

Dobro upućene osobe kažu da je verovatno iskorišćen visok vodostaj i da je reka odmah odnela tečnost dalјe, pa i u slučaju da je otrovna, nije ugrozila riblјi fond u reci. Problem bi bio da je leto i da je nizak vodostaj.

Foto: Telegraf

Anica Divac koja je zadužena za medije u ime Kompanije "Leoni" kaže da informacija da se iz fabrike Kompanije "Leoni" u Prokuplјu ispušta, kako je navedeno, plava tečnost nije tačna, jer su otpadne vode koje se ispustaju iz naše fabrike isklјučivo sanitarne prirode.

- U samom proizvodnom procesu, a ni kao njegov rezultat nema radnji pranja, ispiranja i korišćenja hemijskih sredstava. Pre ispuštanja, sanitarne otpadne vode prolaze kroz sistem za prečišćavanje ACO Clara. Kvartalno se radi ispitivanje kroz uzrokovanje otpadnih voda od strane ovlašćene firme Beotok i sve dosadašnje analize i izveštaji pokazali su da je kvalitet otpadnih voda u granicama dozvolјenog - navela je ona.

Na teren su danas (ponedeljak) izašli i predstavnici Ribolovačkog udruženja "Bistro" u Prokuplju.

Foto: Telegraf

- Mi čak i nismo sigurni da on pripada Kompaniji "Leoni" i moramo da se konsultujemo sa nadležnima, kako bismo utvrdili čiji je ovo odvod. U svakom slučaju, sada nema tih voda - kazao je predsednik Udruženja ribolovaca "Bistro" Srđan Radosavljević.

Daljinac

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    26. mart 2018 | 15:04

    Srbija brale, Srbija....kuj lud, kuj zbunjen, ne se zna....

  • Ateista senior

    26. mart 2018 | 19:55

    Ako mi sami ne zagadimo što se može zagaditi ,ko će onda.Samo zaraditi ,druge bezobzirno trovati,kriminal na sve strane,dokle ćemo da doguramo ja verujem da ni bog dragi nema odgovor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA