Programer iz Srbije se prijavio za posao u Australiji, ali oni su ga na razgovoru odbili i još mu to naplatili (RAČUN)

U pismenom obrazloženju stoji da za po dva sata razgovora sa developerom, šefom ljudskih resursa i vlasnicom te kompanije treba da plati 410 američkih dolara

  • 11

Dobro razmislite gde ćete da aplicirate za posao jer u pojedinim zemljama možete da doživite veoma neprijatno iznenađenje. Naime, u jednoj IT kompaniji u Australiji su mladiću iz Srbije koji je konkurisao za posao dostavili pismeno obaveštenje u kome mu traže da im plati za dva sata intervjua za posao iako nije prošao na razgovoru.

Besmislena pitanja na razgovorima za posao: Pitaju da li ste u braku, da li imate decu, kola, stan. Da li je to zabranjeno i kolika je kazna?

U pismenom obrazloženju stoji da za po dva sata razgovora sa developerom, šefom ljudskih resursa i vlasnicom te kompanije treba da plati 410 američkih dolara i taksativno je navedeno koliko košta dva sata razgovora sa svakim od njih, a sve zato što nije ispunio uslove za poziciju za koju je, navodno, naveo da je kvalifikovan.

Ovaj nesuđeni senior developer, što je otprilike zvanje iskusnijeg programera, imao je rok da do 20. novembra prošle godine plati navedene troškove jer mu je u protivnom zaprećeno da će slučaj biti predat Viktorijanskom civilnom i administrativnom tribunalu (VCAT) u Australiji i to "više iz principa, nego stvarnih troškova".

Za trenutak je pomislio da se neko dobro našalio sa njim, ali sudeći po podacima sa formulara, izgleda da nije.

Foto: Facebook

Kako bismo proverili da li je to praksa u Australiji, kontaktirali smo australijsku ambasadu u Beogradu gde su nam rekli da se dešava da kompanija ponekad naplati testiranje ili razgovor za posao.

- U Australiji nije uobičajeno da poslodavci naplaćuju naknadu za intervju za posao bez prethodne saglasnosti podnosioca zahteva - stoji u odgovoru "Telegrafu".

Državljanin Australije Peter S. (49) koji tamo radi kao inženjer već 20 godina, kaže za "Telegraf" da nikada nije čuo da tamo neka firma naplaćuje troškove razgovora od potencijalnih radnika.

- Nisam čuo da je ovde iko platio zato što je konkurisao negde. Verovatno je neka prevara u pitanju - konstatuje Peter.

Naš kandidat ne zna šta da radi i da li da čeka poziv tamošnjeg suda. Posle ovog sigurno neće imati nameru da aplicira bilo gde, a da se prethodno dobro ne raspita, jer pravila se razlikuju od zemlje do zemlje.

Kakva god da je praksa, izvesno je da ovim metodama sigurno neće privoleti veliki broj kandidata da im se jave, a sebi i mogućnost da izaberu najboljeg kandidata.

Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    26. mart 2018 | 21:23

    To je prevara, nikada ali nikada se razgovori za posao ne naplacuju. Ako je to bio rekruter, njemu firme placaju da im nadju radnu snagu. Znaci neko je nasao dobar nacin da pljacka.

  • Paja

    26. mart 2018 | 21:07

    Neka i on traži naknadu za izgubljeno vreme, lažan oglas za posao kome je cilj naplatiti što više prodavanja magle naivnima. Upitati što nisu naveli da se razgovor naplaćuje u oglasu.Kapitalizam je to brale ko koga prevari.

  • Перагеније

    26. mart 2018 | 20:49

    Ако је превара, који суд ће му наложити да плати? Богу хвала да има и таквих превараната, да се наша деца мало отрезне...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA