Najmlađi lečeni zavisnici od droge u Srbiji imaju zastrašujuće malo godina, a još opasnija od toga je reakcija njihovih roditelja

S obzirom na to da je na lečenje došla sa 15 godina zaključuje se da je sa korišćenjem droge počela mnogo ranije

  • 12

Poražavajuća slika Srbije jeste da mladi sve ranije kreću putem poroka, a najmlađi lečeni zavisnik, devojčica, imala je samo 15 godina i koristila je heroin. Veliki broj njih koji uđu u mračan svet narkomanije, iz njega odu pravo u smrt.

Novi JEZIVI trend među tinejdžerima u Srbiji: Deca se slikaju dok se drogiraju - u školi, na času, pored policijskih kola! Fora je samo da džoint bude što veći (FOTO)

- U svojoj karijeri najmlađa pacijentkinja sa kojom sam radio, a da je imala problema sa opijatima imala je samo 15 godina. Koristila je heroin i trodone - rečeno je iz jedne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti.

S obzirom na to da se radi o devojčici koja je na lečenje došla sa 15 godina može da se zaključi da je ona sa korišćenjem heroina počela mnogo ranije.

Deca u proseku drogu počinju da koriste već u petom razredu osnovne škole. Najčešći izgovor koji koriste kao opravdanje za svoj porok jeste da se radi o "lakoj drogi", međutim, podatak iz klinike za lečenje zavisnosti dokazuje suprotno.

- Najmlađi pacijent koji se lečio od zavisnosti u našoj klinici imao je 15 godina, a došao je zbog problema koji je nastao zbog zloupotrebe marihuane. Samo 17 godina imao je pacijent koji se javio zbog problema sa zloupotrebom stimulansa, amfetamina - kazali su iz bolnice.

PODATAK  IZ NAJPOZNATIJE BOLNICE ZA LEČENJE OD ZAVISNOSTI POZNATE KAO "DRAJZEROVA"

Zavisnici koji imaju ispod 16 godina ne mogu da se leče u ovoj ustanovi. S obzirom na to da ih iz nje upućuju u druge ustanove, znači da postoje i oni zavisnici koji su tražili pomoć i pre 16. godine.

- Najmlađi pacijent lečen u našoj ustanovi imao je 16 godina, kada su u pitanju droge - naveli su iz Specijalne bolnice za lečenje zavisnosti u Drajzerovoj.

Narkomani se teško odlučuju da odu na lečenje, pa ni ne može tačno da se zna koliko zapravo godina ima najmlađi zavisnik.

Zavisnici se ne odlučuju za lečenje posebno jer smatraju da oni drže drogu pod kontrolom, a ne ona njih. U tim slučajevima najveću ulogu imaju oni roditelji koji su spremni da vide, i prihvate da njihovo dete ima problem, i da nije onakvo kako su se oni nadali da će biti.

Foto: Profimedia

Lečenje počinje tako što najčešće roditelji počnu da se raspituju kako da motivišu svoje dete da sa njim započne.

Maloletni pacijent mora biti u pratnji roditelja ili staratelja. Što je više članova porodice aktivno uključeno, bolje su prognoze za uspeh lečenja. Ponekad je neophodno bolničko lečenje, ali najčešće se mladi pacijenti direktno uključuju u neki od programa Centra za mlade koji funkcionišu po principu dnevne bolnice u koju pacijenti dolaze dva ili tri puta nedeljno po nekoliko sati - objasnili su iz ove bolnice.

Foto: Flickr/Incase

DECA SE NE LEČE SAMO OD NARKOMANIJE, VEĆ I OD ALKOHOLIZMA

Na ulicama širom Srbije mogu da se vide deca sa flašama u rukama kako se teturaju po ulici. Neki od njih imaju samo 11 godina...

- Kada je u pitanju alkoholizam, kod mlađih pacijenata se uglavnom zavisnost od alkohola javlja udružen sa još nekom vrstom zavisnosti kao što su tablete, stimulansi, kanabis. Najmlađi pacijent koji se lečio od čistog alkoholizma imao je 18 godina. Starosna granica za lečenje ove vrste zavisnosti se pomera ka mlađim godinama - napomenuli su za Telegraf.rs iz Specijalne bolnice za lečenje zavisnosti u Teodora Drajzera

Veliki broj dece umesto da uživa u detinjstvu, odluči da se "igra" sa drogom. Takva igra se uglavnom završi gašenjem mladog života.

Dečiji problem narkomanije nije samo njihov već i problem celog društva.

VIDEO: Zemlja živih - ispovest štićenika Đ.P.

Daljinac

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    30. mart 2018 | 21:48

    Затајили смо као родитељи. Систем нас је самлео. Многи родитељи проводе много времена у борби за преживљавање. Деци се нуди сурогат уместо праве љубави, стрпљења...

  • Sm

    30. mart 2018 | 20:32

    Hteli smo život kao na zapadu, ali od svega toga usvojili smo ono najgore, imate slobodu, demokratiju i svašta nešto, a u ono vreme ,, koje nije valjalo" nismo imali demokratiju ali nismo imali ni drogu ni ovoliko nasilje, bilo je nekog reda i poštovanja, ima toga i sada ali vrlo malo

  • Jelena

    30. mart 2018 | 22:19

    U Drajzerovoj nikad nikoga nisu izlečili od droge!Dodju im u posetu i donesu im drogu. Strašno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA