Počeo upis đaka prvaka u školu: Roditelji, ako niste na vreme počeli s pripremama, možete imati ozbiljne probleme

Napominjemo i da je poslednjih dana teško pronaći "dultavaks - vakcinu koju deca moraju da prime uz MMR

  • 6

Upis đaka prvaka u školsku 2018/2019. počinje danas i trajaće do 31. maja, a roditelji koji nisu krenuli sa neophodnim lekarskim pregledima dece mogu da imaju ozbiljan problem. Naime, na termine kod oftalmologa, otorinolaringologa, logopeda, stomatologa, fizijatra, kao i na vakcinisanje dece čeka se u nekim slučajevima čak i po dva meseca.

Od naredne godine prvaci će imati novi predmet u školama (FOTO)

Naravno, nije u svim domovima zdravlja situacija kritična, ali bi roditelji u svakom slučaju trebalo što pre da započnu taj proces, jer je po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja predviđena kazna od 5.000, pa do 100.000 dinara za one koji, osim iz opravdanog razloga, ne upišu dete u prvi razred osnovne škole.

Ono što takođe nikako ne treba smetnuti sa uma jeste da poslednjih dana nije baš jednostavno pronaći "dultavaks" - vakcinu protiv difterije, tetanusa i poliomijelitisa. Tu vakcinu deca moraju da prime uz MMR (cepivo protiv morbila i zaušaka).

- Ne znamo u čemu je problem. Vraćamo roditelje sa molbom da kupe vakcinu ili sačekaju da stigne kod nas. Sa druge strane, kako nam majke i očevi navode, u školi im kažu da neće da upisuju decu ako nisu redovno vakcinisana - navodi beogradski pedijatar za Alo.

Daljinac

(Telegraf.rs/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. april 2018 | 08:02

    Srecno!!!🎒✏📚

  • boba

    2. april 2018 | 10:09

    U celom svetu deca nece biti primljena u skolu ako nisu redovno vakcinusana

  • Lila

    2. april 2018 | 11:23

    U moje vreme pocetkom 80-ih vakcinacija je vrsena u skoli,organizuje se vakcinacija dodje doktor sa ekipom i u odredjenoj prostoriji u skoli za jedan dan vakcinisu svu decu,prosto i jednostavno poso zavrsen i svi zadovoljni a ovo danas prosto receno problem nad problemom da se vakcinise dete,mislim da bi svi bili srecni kada bi se vratile 80-e i takav nacin organizacije zivota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA