Pljuštale kazne za prekoračenje brzine: Policija prvog dana primene novog Zakona pokazala da neće tolerisati prekršaje

U utorak je na terenu bilo mnogo patrola

  • 41
Saobraćajna policija, radar Foto: Marko Jovanović

U utorak 3. aprila počeo je da se primenjuje novi Zakon o bezbednosti saobraćaja u Srbiji, a saobraćajna policija najčešće je zaustavljala vozače koji su u gradu vozili brzinom od 71 i 80 kilometara na čas. Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna od 10.000 dinara, četiri kaznena poena i oduzimanje dozvole od jednog do 12 meseci.

Nema slabih kazni: Prekoračenje brzine u naseljenom mestu ipak će vozače koštati dozvole

Novim Zakonom za nevezivanje pojasa predviđena je kazna od 10.000 dinara što je po svemu sudeći urodilo plodom, jer je juče napisano mnogo manje kazni nego što se očekivalo.

Kako se saznaje iz Uprave saobraćajne policije juče je na terenu bio veliki broj patrola, i za sve prekršaje važila je nulta tolerancija.

- Svaki saobraćajac na ulici bio je upućen u nove propise. Prvog dana je napisan veliki broj kazni za brzu vožnju, pa se čini da vozači još uvek nisu svesni da su donesene izmene Zakona. Ubedljivo najveći broj kazni, oko 80 procenata, napisan je za vožnju od 71 do 80 kilometra na čas u naselju. Uz sve to, kod svih naših patrola važila je nulta tolerancija, i za samo jedan kilometar po času prekoračenja pisala se kazna - otkriva izvor iz Uprave saobraćajne policije.

Saobraćajna policija snima radarom. Prekoračenje od jednog kilometra na čas u naselju "košta" 10.000 dinara Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema izvoru izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja već na samom početku donele su jednu pozitivnu stvar.

- Kako su javili naši ljudi sa terena, u gotovo svakom vozilu koje su zaustavili, svi putnici, i napred i pozadi, bili su vezani. Ono što je najbitnije jeste da je povećanje kazni za pojas sa 5.000 na 10.000 dinara, bar ako je suditi prema prvom danu, očigledno urodilo plodom. To će spasiti veliki broj ljudskih života - ističe izvor.

VIDEO: U patroli sa saobraćajnom policijom

Daljinac

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    4. april 2018 | 08:55

    Samo dizite kazne da policija vise otima od vozaca sad mu ponudis crvenu on se uvredi kao malo je .

  • Miki 04 04 2018

    4. april 2018 | 08:38

    Dali je normalno da ograničenje od Zemuna do Borče preko Pupinova mosta bude 50 k gde imaju 3 trake to je van svake pameti dali je normalno da bude obeležen pešački na stanici da u zglobnog autobusa zadnji kraj bude na pešačkom prelazu i kad vozilo ide iz suprotnog smera ne vidi dali će neko da pređe preko pešačkog a pešaci idu bez razmišljanja vele pešačkije onda doneste zakon pored takvih mesta da bude obavezno zaustavljanje i da se pravi holaps u saobraćaju

  • Ogorcen

    4. april 2018 | 10:16

    Ovo je glupost i teror.Prvo nemamo standard za takve kazne,drugo putna infrastruktura je katastrofa,vlasti se prave englezi u Srbiji. Gledanjem neprestalnim u cajger pre cu da skrivim udes nego gledanjem na put. Ovde 90% vozaca vozi neki km preko 50km/h i samo je pitanje kojeg nesrecnika ce kazniti. Katastrofa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA