≫ 

"Ko ubije pčelu, ubio je Božijeg slugu": Vandali uništili 70 košnica, porodica iz Kikinde očajna - stići će ih kazna (FOTO)

Vandali su potpuno rasturili pčelinjak

  • 20

Pčelinjak od 70 košnica porodice Radivojša iz Kikinde uništen je u ponedeljak uveče, oko 22 časa. Porodica je pozvala sve koji nešto znaju o incidentu da im jave, da obaveste policiju ili pčelarsko udruženje. Košnice su inače bile smeštene na njivi, van grada.

Dimitrije je čuo veliku buku u dvorištu i izašao iz kuće da vidi o čemu je reč. U pčelinjaku je zatekao najtužniji prizor

ULOŽENO MNOGO TRUDA, RADA I LJUBAVI

- Noćas su neki stvorovi, neljudi ili kako već da ih nazovem, uništili naš pčelinjak koji je stvaran sa mnogo truda, rada i ljubavi. Rastureno je 70 košnica. Ovakav vandalizam zaslužuje najstrožu kaznu i osudu. Molim sve, da ako bilo šta znaju ili primete (nadam se da su počinioci izubadani) jave nama ili policiji ili pčelarskom udruženju, a počinioci neka gore u paklu! - napisala je Olivera Radivojša na svom Fejsbuk profiilu.

Njena objava izazvala je lavinu komentara, a većina se ticala toga šta će zadesiti osobu ili osobe koje su tako nešto uradile.

Među komentarima ima i onih u kojima se navodi da su za sve možda krive životinje ili možda i vetar, ali je vlasnik naveo da ima dva različita traga ljudskih stopala, jer je zemlja bila vlažna, a da te noći vetar nije duvao u tom delu Srbije. Vikendica prvog komšije je takođe "nastradala".

KLINČURIJA?

Dok su neki smatrali da je u pitanju "klinčurija", bilo je i drugih mišljenja, "uništavajući pčele, oni uništavaju ljudsku egzistenciju", a na predloge da vandale treba skinuti gole i ostaviti ih na milost i nemilost pčelama, ima i mišljenja da takvi "nisu vredni da im pčele sude, jer one uginu kad izbace žaoku", "Ovo su dani pred Vaskrs, Bog zna da će ih stići bolovi u rukama, baš kao što su razvaljivali, vrednoću Vašu stići će nagrada, a njih najteža kazna. Pčela je u prirodi najvrednija i daje zdravlje medom i njen otrov ima težinu ujeda. U prirodi se sve pamti, pa i ovo!"

U narodnim verovanjima, pčele su često smatrane mudrim, pa čak i svetim insektima. U antičko doba, pčele su bile božanski glasnici, poznate i kao "male sluge Boga" ili "mali glasnici Božiji".

NAVLAČITE SEBI NESREĆU NA VRAT

Smatra se nesrećom ako se ubije pčela. Sletanje pčele na ruku simboliše dolazak novca. Pčela koja uđe u dom, ukazuje na dolazak gostiju. Osoba koja ubije pčelu biće loše sreće ili će imati neprijatnu posetu.

Pčelari među prijateljima su se pozvali na solidarnost, da svi kupe po jednu košnicu porodici, da bi im pomogli da obnove pčelinjak.

Prema rečima Željka Radivojše, vlasnika pčelinjaka, policija mu je danas javila da su uhvaćena dvojica maloletnika koja su isprevrtala košnice i obila komšijinu vikendicu. Deca su identifikovana još juče.

Pčele su predugo ostale napolju, Foto: Telegraf

- Pčele su ostale tako preko noći, tu je došlo do pothlađenja legla, pčele su doživele veliki stres, bukvalno do uništenja tih pčelinjih zajednica. Komšija koji ima njivu pored nas mi je juče ujutru javio. Prvo sam pomislio da je došlo do krađe, jer nijedna košnica nije bila na svom mestu, sve je razbacano bilo. Učestale su u zadnje vreme krađe pčelinjih društava u celoj Srbiji, pogotovo u našem kraju, pošto košnice stoje uglavnom u njivama, daleko od očiju. Pčelari iz kikindskog udruženja su mi pomogli da to nekako vratimo na svoje mesto, ali to su ogromni gubici - priča Željko za Telegraf.

Rasturena 71. košnica, Foto: privatna arhiva

HIR, BUNT, IZAZOV

Nije u pitanju nikakva osveta, kaže Željko, kako se pisalo po društvenim mrežama, već sam mislio da je to uradio neko ko nema veze s nama.

- To je neki njihov hir, bunt, omladina danas ima neke razne izazove.

On navodi da nije dosada imao iskustva sa ovakvim incidentima, a da mu je jedan kolega pčelar rekao da za 30 godina bavljenja pčelarstvom nikad ništa slično nije video. Štetu će se tek obračunati, a, kako kaže, cena jednog pčelinjeg društva je oko 100 evra, ali to je samo početna šteta.

Jedno pčelinje društvo košta oko 100 evra, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- One bi donele u toku godine i nove rojeve i med, ali ja na to ne mogu više da računam. U policiji sam rekao cifru od 500.000 dinara, jednostavno nisam znao šta da kažem - u čudu je Željko.

POLICAJCI OSTALI U AUTU, OKOLO LETELO HILJADE PČELA

Kaže da su on i supruga, roditelji troje male dece, počeli sa tri košnice i da su s godinama stigli do broja od 70 košnica, sami, bez ikakvih subvencija i pomoći i onda, kaže, dođe neko tokom noći i sve uništi. Oni nikakvu korist nisu imali od toga, a nas su ojadili, kaže Željko.

Kako nam je objasnio Željko, ovo je najgori period godine, jer sad tek počinje razvoj pčelinjeg legla, to su sad zimske pčele koje žive 6 meseci, dok pčele koje treba da se izlegu i žive preko "pašne" sezone, žive 25 do 30 dana. Temperatura treba da bude od 35 do 38 stepeni, uz pola stepena odstupanja da bi se leglo održalo, ali je leglo bilo napolju, pa je prošlo previše vremena.

Porodica počela sa samo tri košnice, Foto: privatna arhiva

Željko kaže da kad su policajci došli da sastave zapisnik nisu smeli da izađu iz auta, jer je naokolo letelo hiljade pčela. On i još dvojica su, kaže, bili u životnoj opasnosti, jer ih je ujelo bar 100 pčela.

Daljinac

(Jasna Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДР

    4. april 2018 | 21:52

    Благо речено, али СТОКА!!!!!

  • Raša

    4. april 2018 | 21:42

    ja bi ih pobio da ih zateknem da mi uništavaju košnice!

  • Kocos

    4. april 2018 | 23:26

    Locirati telefone koji su bili na tom mestu u tom vremenu i nacice se krivac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA