• 0

Kompanija Carlsberg Srbija predstavila novu kotlarnicu na biomasu (FOTO)

Pivara u Čelarevu prva je Carlsberg pivara u svetu koja je uvela novu tehnologiju

  • 0

Kompanija Carlsberg Srbija predstavila je novu kotlarnicu na biomasu, investiciju vrednu milion evra. Pored toga što je inovacija na tržištu Srbije, nova kotlarnica predstavlja i iskorak u celokupnom poslovanju Carlsberg Grupacije.

Naime, upravo je pivara u Čelarevu dobila priliku da bude prva Carlsberg pivara u svetu koja će implementacijom ove tehnologije doprineti unapređenju sopstvene energetske efikasnosti i smanjenju negativnog efekta proizvodnje na životnu sredinu.

Uvođenjem ove tehnologije, uz već postojeći biogasni kotao, pivara u Čelarevu je više nego udvostručila korišćenje obnovljivih izvora energije u procesu proizvodnje, te njihov udeo sada iznosi visokih 40 posto. Biomasa koju nova kotlarnica koristi kao gorivo je organska materija biljnog porekla, odnosno, drvena sečka koja se dobiva kupovinom i mlevenjem otpadnih paleta iz same pivare. Kao obnovljiv izvor energije, biomasa je CO2 neutralna, što znači da sagorevanjem emituje tačno onoliko ugljen-dioksida koliko biljka veže procesom fotosinteze u toku rasta. Svi produkti sagorevanja kotlarnice, a to su pepeo i dimni gasovi, u skladu su sa zakonskim regulativama Republike Srbije i Evropske Unije, što znači da nemaju štetan uticaj na životnu sredinu.

Foto: Promo

Carlsberg Srbija je u opštini Bačka Palanka uvek bila mnogo više od privrednog subjekta, a jedan od pravaca našeg delovanja u lokalnoj zajednici je i zaštita životne sredine putem investicija koje doprinose povećanju energetske efikasnosti pivare i unapređivanju naših postrojenja u skladu sa najsavremenijim ekološkim standardima. Primeri toga su CO2 stanica, pogon za pročišćavanje otpadnih voda, a sada i nova kotlarnica na biomasu – izjavio je na predstavljanju generalni direktor Carlsberg Srbije Vladimir Vava.

Foto: Promo

Nova kotlarnica na biomasu još je jedna investicija kojom kompanija Carlsberg jasno nastavlja da pokazuje svoje strateško opredeljenje da brojnim investicijama u Srbiji i stabilnim poslovanjem ostvari duguročne planove i uspešne rezultate na srpskom tržištu. Do sada je u Srbiji uloženo ukupno 224 miliona evra, od čega je samo u 2017. godini investirano 4,5 miliona, a za tekuću godinu planirano je da se izdvoje sredstva u vrednosti od 6,5 miliona evra.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima