• 0

Kompanija Carlsberg Srbija predstavila novu kotlarnicu na biomasu (FOTO)

Pivara u Čelarevu prva je Carlsberg pivara u svetu koja je uvela novu tehnologiju

  • 0

Kompanija Carlsberg Srbija predstavila je novu kotlarnicu na biomasu, investiciju vrednu milion evra. Pored toga što je inovacija na tržištu Srbije, nova kotlarnica predstavlja i iskorak u celokupnom poslovanju Carlsberg Grupacije.

Naime, upravo je pivara u Čelarevu dobila priliku da bude prva Carlsberg pivara u svetu koja će implementacijom ove tehnologije doprineti unapređenju sopstvene energetske efikasnosti i smanjenju negativnog efekta proizvodnje na životnu sredinu.

Uvođenjem ove tehnologije, uz već postojeći biogasni kotao, pivara u Čelarevu je više nego udvostručila korišćenje obnovljivih izvora energije u procesu proizvodnje, te njihov udeo sada iznosi visokih 40 posto. Biomasa koju nova kotlarnica koristi kao gorivo je organska materija biljnog porekla, odnosno, drvena sečka koja se dobiva kupovinom i mlevenjem otpadnih paleta iz same pivare. Kao obnovljiv izvor energije, biomasa je CO2 neutralna, što znači da sagorevanjem emituje tačno onoliko ugljen-dioksida koliko biljka veže procesom fotosinteze u toku rasta. Svi produkti sagorevanja kotlarnice, a to su pepeo i dimni gasovi, u skladu su sa zakonskim regulativama Republike Srbije i Evropske Unije, što znači da nemaju štetan uticaj na životnu sredinu.

Foto: Promo

Carlsberg Srbija je u opštini Bačka Palanka uvek bila mnogo više od privrednog subjekta, a jedan od pravaca našeg delovanja u lokalnoj zajednici je i zaštita životne sredine putem investicija koje doprinose povećanju energetske efikasnosti pivare i unapređivanju naših postrojenja u skladu sa najsavremenijim ekološkim standardima. Primeri toga su CO2 stanica, pogon za pročišćavanje otpadnih voda, a sada i nova kotlarnica na biomasu – izjavio je na predstavljanju generalni direktor Carlsberg Srbije Vladimir Vava.

Foto: Promo

Nova kotlarnica na biomasu još je jedna investicija kojom kompanija Carlsberg jasno nastavlja da pokazuje svoje strateško opredeljenje da brojnim investicijama u Srbiji i stabilnim poslovanjem ostvari duguročne planove i uspešne rezultate na srpskom tržištu. Do sada je u Srbiji uloženo ukupno 224 miliona evra, od čega je samo u 2017. godini investirano 4,5 miliona, a za tekuću godinu planirano je da se izdvoje sredstva u vrednosti od 6,5 miliona evra.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima