Nataši su rekli da joj je sin Mario umro 3 dana nakon rođenja: Posle 25 godina pojavili su se tragovi da je beba oteta. Sada čekaju da se vrati kući (FOTO)

- Gledala sam kroz prozor dok su mi odvodili sina. U tom momentu ni suprugu ni meni ne pada na pamet da se nama radi najstrašniji zločin na svetu - žali nam se Nataša

Vlajkovac, Marinjel i Nataša Greonjanc
Foto: Marko Jovanović

Kako se oseća majka kada ostane bez deteta? Kažu da ostaje praznina koju ništa ne može da popuni, da je bol s godinama sve oštrija, a ukus u ustima postaje sve gorči. Da, bol ima ukus, i to mogu da vam kažu samo oni koji su doživeli da ih život žestoko išiba. To je osetila Nataša, majka kojoj su saopštili da joj je sinčić Mario preminuo nakon samo tri dana života.

Nije ni pomislila da išta može jače od toga da zaboli. Nažalost, moglo je! Ukus bola je postao još oporiji kada je posumnjala da je njen sin Mario otet!

– Kada sam saznala da još jedno srce kuca ispod mog, mojoj sreći nije bilo kraja. Trudnoća mi je bila uredna, redovno kontrolisana, od početka do kraja moju trudnoću vodio je doktor koji je trebalo i da me porodi – počinje svoju tešku životnu priču Nataša Greonjanc iz sela Vlajkovac kod Vršca.

BORBA NATAŠE I NJENOG SUPRUGA MARINELA TRAJE VEĆ 25 GODINA

Mario je rođen zdrav, a preminuo je nakon tri dana Foto: Marko Jovanović

Mario se rodio u Vršcu 2. marta 1993. godine. Bio je tri dana u vršačkom porodilištu i nakon toga su ga poslali u Beograd, jer se navodno nagutao plodove vode.

– Poslat je za Beograd bez potpisa nas roditelja i bez pratnje. Rekli su da se nagutao plodove vode i da ide na kontrolu pluća. Meni nisu dozvolili da budem pored deteta, kroz prozor sam gledala dok su ga odvodili. Doktor koji mi je vodio trudnoću je napisao da je dete prebačeno u "Institut za majku i dete", a posle toga se u dokumentaciji navodi da je dete prebačeno u "Institut za neonatologiju". U Institut za majku i dete nikad nije stiglo, jer oni nemaju nikakve podatke o tome – govori žena suznih očiju.

UMESTO DOKTORA KOJI JE VODIO TRUDNOĆU, NA POROĐAJ DOLAZI DRUGI 

– Došla sam u bolnicu 1. marta 1993. sa blagim bolovima. U terminu porođaja suprug odlazi kod mog doktora i zove ga da prisustvuje porođaju, kako je ranije i bilo dogovoreno. On odbija iz nepoznatih razloga. Bila sam njegov pacijent kome je obećao da će biti na porođaju.

NATAŠA 2. MARTA 1993. RAĐA ŽIVOG I ZDRAVOG SINA! ALI...

– Mario je pri rođenju zaplakao, prodisao i dat mi je u naručje. Porodio me je lekar koji nije vodio moju trudnoću i koga sam tada prvi put videla.

Otpusna lista na kojoj piše da je dete prebačeno u Institut za majku i dete, gde nikada nije stiglo. Poslat je u Institut za neonatologiju Foto: Marko Jovanović

– Dva dana sam dojila bebu, 2. i 3. marta, moj suprug i naši bližnji su je videli. Već 4. marta, u ranim jutarnjim časovima saopštavaju mi da dete mora za Beograd. Pitala sam zašto ga odvode, odgovorili su samo da se mali nagutao plodove vode prilikom rođenja i tvrdili da nije ništa opasno, da samo treba da mu pregledaju pluća.

Na svako moje sledeće pitanje i molbu da krenem sa detetom nisam dobila odgovor, ni odobrenje. Gledala sam kroz prozor dok su ga odvodili. U tom momentu ni suprugu ni meni ne pada na pamet da se nama radi najstrašniji zločin na svetu – kaže gospođa Greonjanc vidno potresena.

MARIO JE PREMINUO SAMO DVA SATA NAKON PRIJEMA U INSTITUT ZA NEONATOLOGIJU

Doktorka koja je bila u porodilištu, Nataši je 4. marta saopštila da je dete dobro i da je stiglo u Beograd, dok joj ista doktorka već sutradan 5. marta, saopštava najgoru moguću vest.

Otpusna lista deteta sa Instituta za neonatologiju (tadašnji Zavod za prevremeno rođene bebe) Foto: Marko Jovanović

– Petog marta 1993. godine, dobijam informaciju da je dete preminulo dva sata nakon prijema u Institut u Beogradu. Tada padam u nesvest od bola i šoka. Istog dana su me bukvalno izbacili iz bolnice bez ikakve dokumentacije i pregleda.

Nakon nekoliko dana se vraćam u bolnicu sa obilnim krvarenjem. Saopštili su mi da sam i ja u kritičnom stanju jer je mogla da nastupi sepsa zbog ostatka posteljice – priča majka.

TELO DETETA SAHRANJENO BEZ ZNANJA RODITELJA 

– Nisu nam dali telo deteta, rekli su da je već sahranjeno. Kada sam nakon nekoliko nedelja malo došla k sebi i popričala sa suprugom, jer sam osećala da je naš sin Mario živ, krenuli smo po našu dokumentaciju u vezi deteta.

Sreli smo doktora koji je vodio trudnoću, ali je on odbio svaku komunikaciju, tada smo otišli kod lekara koji me je porodio - on nam saopštava da je cela arhiva izgorela. Više puta smo odlazili kako bi dobili izvod iz matične knjige rođenih, ali i kod matičara ostajemo bez dokumentacije – očajna je Nataša.

NATAŠU NE NAPUŠTA OSEĆAJ DA JE MARIO ŽIV!

Godine su prolazile, a Natašu nikada nije napustio osećaj da je Mario živ. Nakon emisija o krađi beba, kaže da počinje da pomišlja da je i sama žrtva takvog zločina.

– Nakon 24 godine moja porodica i ja krećemo u potragu za dokumentacijom. Dobijamo svu bolničku, navodno izgorelu arhivu, u kojoj vidim prvu sumnju, a to je da nam je dete preminulo dan nakon rođenja, 3. marta 1993. godine. Obraćamo se JKP i oni nam saopštavaju uz dokumentaciju, da muško dete rođeno 2. marta 1993. godine nikada nije sahranjeno na bilo kom beogradskom groblju – nastavlja priču Nataša.

Mario nije sahranjen ni na jednom od beogradskih grobalja Foto: Marko Jovanović

Mario nikada nije stigao u Institut za majku i dete, gde su Nataši rekli da su ga poslali. Putem mejla su im dostavili dokumentaciju gde se vidi da dete uopšte nije bilo kod njih.

– U dokumentaciji piše da je moje dete istovremeno bilo u Institutu za majku i dete i u Institutu za prevremeno rođenu decu u Beogradu. U otpusnoj listi koju dobijamo prvi put tek 2017. godine, doktor je napisao je da je moje dete preminulo u Institutu za majku i dete u Beogradu i da je mene pregledao i otpustio, što nije tačno.

Od Instituta za neonatologiju dobijam otpusnu listu mog deteta, ne dobijajući papir koji je moje dete pratio od Vršca do Beograda. Uviđamo da su neka dokumenta falsifikovana, jer su bez pečata i faksimila doktora, kao i to da je na svim koja su pečatirana jedan isti pečat (treća fotografija u tekstu), a to je prijemna ambulanta – govori nesrećna žena.

NAKON 25 GODINA, DOBIJAJU DOKAZ DA JE MARIO ŽIV - NJEGOV JMBG

Marijov izvod iz matične knjige rođenih Foto: Marko Jovanović

Natašu nikada nije napustio osećaj da je Mario živ, a ona i njen suprug su bili uporni i došli su do dokaza da je to zaista tako. Uzdaju se u državu i pravdu da će to i dokazati i da će nakon toliko vremena pogledati svog sina u oči.

– Posle 24 godine dobijam dokumentaciju iz Beograda da je njegov JMBG validan i da je naš sin živ. Verujemo da će država da bude uz nas. Poručujem svim majkama da nikada u životu ne odustanu od svog deteta. A osobe koje smatraju da su naša deca - njihova, treba da im kažu pravu istinu. Nisu ih nosile 9 meseci u stomaku i nisu osetili tu bol i tu ljubav koju samo majka može da oseti.

Smatra da je još kao trudnica bila tipovana Foto: Marko Jovanović

Nataša smatra da je još kao trudnica bila tipovana i da je Mariju bila zapečaćena sudbina i pre nego što se rodio.

Poručila bih tim zločincima koji su se poigrali sa Bogom i uzeli svetinju koju je Bog nama podario, da kažu istinu našem Mariju. Da on ima svoje roditelje i sestru, da ga se nikada nismo odrekli i da od njega odustati nećemo.

Koja bi bila adekvatna kazna za sve umešane u krađu beba?

Koja bi bila adekvatna kazna za sve umešane u krađu beba?

Zamolila bih našu državu da stane iza nas koji smo žrtve i da te zločince najstrožije kazni, kao i njihove saučesnike. Smatram da sam još kao trudnica bila tipovana od te ruke koja je uzela moje dete. Meni ovih 25 godina niko ne može da nadoknadi, ali zato može da se sprovede zakon i pravda. Ne sme da se dozvoli da se ovo više ikada i ikome desi – kaže Nataša i dodaje:

– Imamo indicije gde je dete i niko nas neće zaustaviti da mu zakonskim putem vratimo identitet. Poručujem našem sinu Mariju da će njegovi roditelji učiniti sve da ga vrate u svoju porodicu i izbave od monstruma koji su ga bezdušno ukrali iz našeg naručja – zaključila je Nataša.

VIDEO: Roditelji i država da zajedno nađu odgovor na pitanje, gde su nestale bebe?

(Jasmina Prošić - j.prosic@telegraf.rs)

Tagovi: Beba, Oteta, Trudnica, Ukradene bebe, Vlajkovac

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (71)
Poređaj komentare:
 • B
  BEBI MAFIJA

  Zaklela se zemlja raju da se tajne sve odaju...

 • M
  Milan

  Problem je strašan, međutim, država i ne pokušava da ga reši.Lično se ne slažem sa terminom koji se koristi "krađa beba". Nije to krađa, to je otimanje dece radi sticanja imovinske koristi. I to čine lica u koja bi narod trebao imati puno poverenje. Država bi prvo trebala da za ubuduće spreči ove pojave. To može učiniti za jedno prepodne tako što bi Skupština donela zakon sa svega nekoliko članova, kojim bi regulisala da svako umrlo novorođenče mora biti predato porodici radi sahrane, uz pravo provere DNK. Licima koja ne postupe na taj način bile bi izrečene drakonske kazne, novčane, zatvorske i obavezo oduzimanje licence za rad u zdravstvu ove države. Takođe bi trebalo regulisati zakonom da krivično delo otmice beba ne zastareva jer je to delo protiv čovečnosti.Što se tiče do sada otete dece trebalo bi formirati istražne timove koji bi rešavali ove slučajeve, pronalazili otete i podnosili krivične prijave protiv onih koji su učestvovali u otmici.

 • M
  Maki

  Pricala mi je pokojna majka da su hteli da joj ukradu dete u KG-u, treca beba u kasnijim godinama dobijena, muz nije priznao dete, nije imala niciju podršku, tipovana bila.. Prva prica dete ima tumor na jajniku, pa uradjena operacija, ispostavlja se obicna vodena cista, uglavnom sumnjivo nesto se desavalo, a zatim su joj u sobu usla dva mlada doktora koja joj govore da uzme dete i bezi sa njim jel se nesto sprema, uzela je dete i svojevoljno izasla, tako se spasila, hteli da joj ukradu dete!

Apatinska pivara sprovela akciju „Recikliraj, uživaj i Drinu od otpada sačuvaj”

Lena 20 godina čuva misteriozno pismo i traži pomoć da ga rastumači: Zapis je pronađen pored Tise

Koliko su bitne preporuke u odabiru agencije za nekretnine? Saznajte u istraživanju City Expert-a!

Obučeni bogato, a kradu čokoladice i žvake: Radnici marketa šokirani snimcima koji otkrivaju lopove

Usvojen novi Zakon, nema više uznemiravanja: Za nepoželjne SMS-ove kazna do 100.000 dinara!

Prvi "akva voz" na srpskim prugama: Saobraćaće na liniji Beograd-Jagodina i ići će ovim danom

Nikola se u Pefkohoriju probudio u pola noći i u sobi zatekao lopova: Sad ima važan savet za sve

U zidinama manastira Sveti Nikola kod Priboja pronađena 4 ljudska skeleta: Kosti vezane žicom

Mogući pljuskovi i grmljavina u pojedinim delovima zemlje. Tokom dana u većini mesta sunčano

Preko 5.000 ljudi na "Jagodinskom kulturnom letu": Razvezlo se kolo usred izletišta (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 22. jul 2019. godine

30 srpskih rudara izgorelo je u požaru u jami: Na tom mestu je sagrađena crkva pre 119 godina

Vi ste ponos Srbije: Premijerka uputila čestitku mladim matematičarima

Zemljotresi pogodili Užice, Kragujevac i Kraljevo u poslednjih 9 dana: Otkrivamo trusna područja

Vozači, oprez! Na ovom delu puta policija kontroliše brzinu kretanja, a kazne su paprene

Čenejci dobili novu asfaltiranu ulicu: Vučević najavio još projekata (FOTO)

Zemljotres je moguć i u Srbiji zbog punog Meseca ovih dana - evo kada se to menja

Čak 6 beba za mesec dana stiglo u zoo-vrt na Paliću: Pogledajte im "selfije" (VIDEO)

Marko (16) je preživeo udes niškog autobusa smrti i voza: Bio je nepokretan, a sad je stao na noge!

Kajl Skat poručio: Sedam Srba je pomoglo da čovek ode na Mesec, zamislite šta može 7 miliona

Pojačan saobraćaj na svim pravcima, duže zadržavanje na graničnim prelazima

Crna sezona na putevima Srbije: Od 1. juna poginulo je čak 90 ljudi, u ovome najviše grešimo

Danas će biti pakleno vruće u Srbiji: Ipak, neka mesta će pogoditi kiša i jaka grmljavina

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 21. jul 2019. godine

Irac nije mogao da gleda tugu u Srbiji posle sankcija i ratova: Već 15 godina pomaže najugroženijima

Ovo su najlepše Vlajne na Balkanu: Održan izbor za mis u Velikoj Jasikovi

Mali, a već vrhunski: Dečak iz Pančeva sa samo 11 godina postao kandidat za šahovskog majstora

Mladić iz Kovilja na kog je palo drvo je u kritičnom stanju

Dečaka iz Srbije vetar odvukao na pučinu: Spasilačke službe Halkidikija su odmah krenule u akciju!

Piloti "gazele" su dobro, uskoro će biti pušteni na kućno lečenje

Gužva na Horgošu, na ulazu u Srbiju iz Mađarske, haos se očekuje i naredne nedelje

Priveden kapetan broda koji se zakucao u splav na Tisi, kada je povređeno dvoje ljudi

Zoran N. priznao: Zaljubio sam se u tamnoputu stjuardesu Lufthanze, zato sam dojavio bombu!

Bravo, deco! Naši matematičari na Međunarodnoj olimpijadi osvojili 3 zlata, 1 srebro i 2 bronze

Brod smrskao splav na Tisi, dvoje povređenih koji su spavali na njemu hitno prebačeni u bolnicu

Evo šta kaže Skot o srpskim naučnicima u misiji "Apola 11"

U Srbiji sunčano i toplije, do 32 stepena, a kiša je poslepodne moguća samo u ovim predelima

"Ako sretnete naše, ne ljubite se 3 puta": Srbin napisao savete za bezbedno letovanje u Hrvatskoj

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 20. jul 2019. godine

Sanja i Anđela iz Beograda su 3 godine zajedno, a njihova veza je posebna: Podržavaju nas roditelji

Mladić (18) teško povređen u Koviljskoj šumi: Deda sekao drvo, ono palo na unuka

Zapalila se rumunska cisterna sa sumpornom kiselinom kod Majdanpeka

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima