≫ 

Bivše robijaše iz Kragujevca je na svakom koraku čekala rampa: Trebalo je da biraju - ili opet kriminal ili da je podignu sami (FOTO)

U planu im je da organizuju obuku i za druge osuđenike kako ne bi imali problem sa poslom kada izađu iz zatvora

  • 14
Burek majstor je Dušan Mirić, bivši osuđenik i predsednik udruženja Foto: Telegraf

Kragujevačko udruženje "Posle kiše", koje okuplja bivše osuđenike, otvorilo je pekaru, kako bi neki od njihovih članova mogli da zarađuju od svog rada, a ne od kriminala. U pekari se prodaju slana peciva, pita sa jabukama, vanilice i slični kolači, ali i burek.

Burek majstor je Dušan Mirić, bivši osuđenik i predsednik udruženja. Na otvaranju, vidno pod tremom, kaže da mu je laknulo jer je prvi od njihovih planova realizovan.

Bivši osuđenici iz Kragujevca u očaju razmišljali da stave fantomku na glavu. Ali, onda su pokrenuli svoj biznis (FOTO)

Dušan ponosno pokazuje svoje proizvode/ Foto: Telegraf

- Za početak, u pekari rade četiri osobe: dva osuđenika, supruga jednog i naša dobrotvorka Svetlana Živković, koja nam je pekaru ustupila na korišćenje. Ona je i najiskusnija, već se time bavila. Uskoro ćemo organizovati obuku za još dva osuđenika, ja ću ih učiti da prave burek jer je to moj zanat. U celu priču smo ušli spremni, već smo ugovorili gde će se prodavati gotovi kolači, sem u našoj radnji - objašnjava Dušan.

Jedan od specijaliteta/ Foto: Telegraf

Kako je Telegraf već pisao, udruženje "Posle kiše" osnovano je da bi bivšim osuđenicima pomoglo kada se u Šumadiju vrate sa robije. Udruženje broji oko 900 članova, osuđenika i onih koji žele da im pomognu na putu resocijalizacije. Tu su studentske organizacije, profesori pravnog fakulteta, ombudsman, psihijatri, kragujevačka opština.

- Ovo će biti jedinstven primer dobre prakse u našoj zemlji, tim pre što i u bogatijim i uređenijim državama malo ima ovakvih primera. Zapošljavanje osuđenika i njihova resocijalizacija svuda je veliki problem i osetljivo pitanje. Ovo je pravi način da se krene - kaže Snežana Soković, profesorka Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Niko kao on nije ponosan na svoju pekaru/ Foto: Telegraf

Dušan i Svetlana pozivaju komšije na kolače, a na ulici su posluženi i prolaznici koji su obaveštavani o novoj pekari u komšiluku. Dušan kaže da ima tremu jer godinu i po nije pravio burek za mušterije.

- Nisam ni mogao jer niko nije hteo da me zaposli nakon služenja kazne. Ni mene ni druge bivše osuđenike. Bio sam u situaciji da ne mogu da zaradim za alimentaciju detetu, da ga kao otac izdržavam, a sud mi preti zatvorom ako ne plaćam - kaže Mirić.

Najpoznatiji srpski proizvod može se naći i na Dušanovoj polici/ Foto: Telegraf

- Moj poznanik je uz novčanu pomoć porodice hteo da počne taksiranje, ali rečeno mu je da može da bude vlasnik taksi službe, ne i da vozi pošto je robijao više od dve godine. Na svakom koraku nas čeka rampa, pa smo rešili da je dignemo sami, da se sami pobrinemo za sebe jer u zatvor ne želimo ikada više - kaže dodaje.

Na otvaranju najbrže su razgrabljeni upravo Dušanov burek i Svetlanini slani štapići.

A tu je naravno i burek/ Foto: Telegraf

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA