≫ 

Da li ćemo ikada saznati gde je grob Draže Mihailovića, kao i posmrtni ostaci 50.000 drugih Srba?

O grobu i posmrtnim ostacima Draže Mihailovića više niko i ne govori

  • 59

Gde se nalaze posmrtni ostaci Dragoljuba Mihailovića - pitanje je koje još samo retki postavljaju, a još se ređi trude da na njega daju odgovore. Javnost je donekle umirena zaključkom državne Komisije za utvrđivanje istine o ubistvu Mihailovića - on je streljan i sahranjen na Adi Ciganliji 17. jula 1946. godine, dva dana nakon što mu je izrečena sudska presuda.

TAJNI ARHIVSKI SNIMAK MRTVOG DRAŽE MIHAILOVIĆA: Ovu fotografiju Tito je čuvao kao OČI U GLAVI! (FOTO)

No, istraživanja Ade i posebno mesta gde se svojevremeno nalazio zatvor, nisu dala nikakve rezultate. Iako je telo (ako je tu zakopano) za 70 godina moglo lako da se premesti, nepostojanje posmrtnih ostatka dalo je vetar u leđa raznim teorijama, koje je znatno obogatilo šest decenija prinudne ćutnje.

Po jednoj od njih, Mihailovićevo telo bačeno je u obližnju krečanu, te ostaci zato nikada neće biti nađeni. Slobodan Krstić Uča, funkcioner Ozne koji je prisustvovao streljanju, krajem 1990-ih izneo je pretpostavku da su oni verovatno premešteni na Centralno groblje, zbog rušenja zatvora na Adi.

Drugi su tvrdili da je leš zakopan blizu obale, kako bi ga voda odnela, a treći da Mihailović zapravo i tu nije ni streljan, ni sahranjen, pa čak da nije ni prisustvovao suđenju u Domu garde na kome mu je samo dva dana pre ubistva izrečena smrtna presuda.

Foto: Wikipedia/Кликери

Po toj teoriji, na veoma posećeno suđenje dovođen je dvojnik, dok je pravi Draža čuvan u tajnim tunelima između Belog dvora i Topčidera. U tamnicama tunela je mučen i na kraju ubijen. Udba ga je čak i mrtvog čuvala.

SRBIJA JE KRALJEVINA, TITO PREMIJER, DRAŽA ĐENERAL VOJSKE! Evo šta bi bilo da su komunisti i četnici postali DRUGOVI (VIDEO)

Najskorija teorija javila se prošle zime, kada je u pećini na Zlatiboru pronađena masovna grobnica, a u njoj, među kostima i ličnim predmetima streljanih Srba, okno prepoznatljivih naočara kakve je pred kraj života nosio on.

Iako su se stariji meštani sećali tragičnog događaja, pa čak i interesovanja komunističkih čelnika za tu grobnicu, pretpostavka da je među njima bio i četnički general brzo je odbačena. Pre svega jer nije bilo logično da ga pored brojnih gubilišta u Beogradu streljaju u Zapadnoj Srbiji, gde je samo nekoliko meseci ranije i uhapšen.

Foto: Milena Đorđević

- Ono što je pronađeno od dokumenata i spiskova koji govore i o ubistvu Draže Mihailovića, i drugih žrtava komunističkog režima, objavljeno je već nekoliko godinama. Većina grobnica je neobeležena - za neke se ne zna, ali ništa se ne čini ni za one za koje se zna. To je za sada stopirana i završena priča. Nijedna grobnica nije zvanično obeležena, a tamo gde su to na sebe preuzele lokalne vlasti, spomenici se skrnave, kao u Kruševcu na Bagdali - kaže Srđan Cvetković, bivši sekretar Komisije za tajne grobnice ubijenih nakon septembra 1944.

Foto: Pogledi.rs/ generalmihailovich.com/Arthur Jibilian

On ceni da sa Mihailovićem i 50.000 njegovih sledbenika čeka na dostojnu grobnicu.

- Srbija je sada u jednoj paradoksalnoj situaciji da postoje zvanična obeležja za Folksdojčere, za mađarske civile, a nijedna masovna grobnica u koju su bačeni Srbi nije označena. Postoji ideja da se to uradi u Lisičjem potoku, najvećem mestu ubijanja Srba u Beogradu. To bi bilo simbolično u smislu da se to mesto nalazi nedaleko od to spomenika Kralju Aleksandru. Ipak, čak je i taj spomenik iz 1936. godine i dalje potpuno zatrpan, a delo je čuvenog Krasnova - kaže Cvetković.

Na Adi je 2011. godine postavljen samo jedan drveni krst oko koga se svakog 17. jula okupljaju poštovaoci četničkog vođe.

Daljinac

(D. Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draškić

    27. april 2018 | 09:46

    Kakav je to Srbin koji je sarađivao sa okupatorima srpskoga naroda i teritorije? Draža je velika sramota koji je pošto poto želeo postati komandant pa makar ga nacistički okupatori postavili na tu poziciju. Da je bilo po Draži Srbija nikada ne bi postalla samostalna već ostala vazal Trećega rajha.

  • Милан

    27. april 2018 | 17:56

    Што би Срби величали Д. Михаиловића? Нека га величају они које је служио , Енглези и Немци.

  • zoro i prijatelji

    26. april 2018 | 22:23

    Dobro je De Gol rekao Josipu Ferdinandu nemoj ubiti Drazu moga skolskog kolegu inace dok sam ja ziv neces uci u Francusku.Da se takvom Srbinu nezna gde je grob je sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA