≫ 

Počeo Sabor SPC: Vladike se okupile u Pećkoj patrijaršiji, nastavak 1. maja u Beogradu

Jedan od predloga za izmenu Ustava SPC je i da Crkva promeni ime u "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija"

  • 6

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh Irinej u Pećkoj patrijaršiji je počelo redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Da li će vladike uspeti da se dogovore oko Ustava SPC i kakav će biti njihov stav o Kosovu?

Mati Haritina nova igumanija Pećke Patrijašije foto: SPC

Na početku molitvenog sabranja patrijarh Irinej je proizveo mati Haritinu u igumaniju svete lavre Pećke patrijaršije, navedeno je na internet stranici SPC.

Ponedeljak, prvi dan radnog zasedanja Sabora, takođe će biti održan u Pećkoj Patrijaršiji, a u utorak, zasedanje ovog najvišeg zakonodavnog tela SPC biće nastavljeno na Patrijaršijskom dvoru, u Beogradu.

Tokom redovnog zasedanja Sabora biće razmatrane teme iz žvota SPC, razgovaraće se o Kosovu i Metohiji i, kako je ranije najavio patrijarh, biće razmatran predlog izmena Ustava SPC.

Vladike SPC u manastirskoj crkvi posvećenoj svetim apostolima foto: SPC

Aktuelni Ustav donet je 1931. godine, a na najnovijim izmenama je, prema rečima patrijarha, rađeno pet-šest godina, te da je reč samo o predlogu izmena koji su dobili svi episkopi, koji materijal treba da prouče i na Saboru iznesu svoje mišljenje.

U predlogu izmena Ustava SPC, između ostalog, navodi se i da će procedura izbora patrijarha biti drugačija, odnosno, da će se birati na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem i to uz obaveznu dvotrećinsku većinu vladika.

foto: SPC

Takođe, jedan od predloga za izmenu Ustava SPC je i da promena imena u "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija".

Proširenje naziva SPC analitičari su protumačili kao želju Crkve da "ojača veze sa Kosovom i Metohijom, odnosno sa svojim istorijskim središtem u Pećkoj patrijaršiji".

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ej, bre!

    29. april 2018 | 11:19

    Oće i Kačavenda da dođe?

  • Johnny Repp

    29. april 2018 | 19:08

    Kada je Patrijarh Pavle svojevremeno otvarao ovakav skup, zahvalio se kolegama što su se zakleli na skromnost pa nisu na njega došli avionima i helikopterima nego samo najnovijim džipovima sa zatamnjenim staklima . Vodica donela.

  • dejan

    30. april 2018 | 10:00

    Ceo Arhijerejski Sabor SPC da je sramota sto drze Vladiku Pahomija jos ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA