Liči na običan daljinski, a zapravo je sprava koju Srbi pokušavaju da prevare "kobrama" i Fejsbukom (VIDEO) (FOTO)

U korak s vremenom ne idu samo radari, i vozači pribegavaju novijim tehnologijama, pa tako postoje brojne Fejsbuk stranice na kojima građani objavljuju gde se nalazi policijska patrola, a neretko i na radio-stanicama obaveštavaju slušaoce gde se nalazi radar

  • 9

Kada ste videli ovu fotografiju sigurno ste pomislili da je reč o daljinskom upravljaču za TV, ali varate se, u pitanju je daljinac za "šaltanje" radara. U noćnoj patroli sa policijom smo znali mnoge detalje vezane za radar, ali i sve "fore" kojima vozači pribegavaju kako bi izbegli "hvatanje".

NOVE, BRUTALNE SAOBRAĆAJNE KAZNE: Nevezivanje pojasa 10.000, za alkohol -zatvor, uvedena i kazna za nasilničku vožnju

Poznato je da nema vozača koji ne strepi od radara iza ćoška, pa se dovijaju na razne načine kako da ga izbegnu. Verovatno ne postoji vozač "starije generacije" koji nije kačio CD-ove za retrovizor da odbija signale policijskog radara, mnogi su kupovali čuvenu "kobru", antiradar uređaj koji je zvučnim signalom i lampicama upozoravao vozače da nailaze na policijsku kontrolu.

Promenom zakona policija je počela da kažnjava one koji imaju ovu napravu u automobilu, pa je zato zaprećena kazna i do 30.000 dinara. Ali tehnologija je toliko napredovala da ne postoji način kako da eskivirate radare novijeg tipa.

Poznato je da nema vozača koji ne strepi od radara iza ćoška, pa se dovijaju na razne načine kako da ga izbegnu/Foto: Telegraf

U korak s vremenom ne idu samo radari, i vozači pribegavaju novijim tehnologijama, pa tako postoje brojne Fejsbuk stranice na kojima građani objavljuju gde se nalazi policijska patrola, a neretko i na radio-stanicama obaveštavaju slušaoce gde se nalazi radar.

- Ljudi se dovijaju na razne načine, počev od antiradar uređaja, preko Fejsa, radija, pa do neprevaziđenog blicanja i ablendovanja kako bi upozorili jedni druge na radar. Ali današnje uređaje koje koristi saobraćajna policija za merenje brzine kretanja vozila, nemoguće je registrovati nijednim uređajem, jer vas laser "hvata" već na udaljenosti od jednog kilometra, na pravcu i više - rekli su nam u noćnoj patroli.

Radari novijeg tipa ne praštaju, snimaju i u sekundi obezbeđuju neoboriv dokaz na sudu, fotografiju sa video-zapisom/Foto: Telegraf

Novi laserski radari najčešće vrebaju u naselju, gde važi ograničenje brzine 50 kilometara na čas. Stoje pored puta na stalku ili se postavljaju u službeno vozilo koje nema obeležja policije. Ovi automobili parkirani su na skrivenim mestima širom gradova i prigradskih naselja kao i na putevima van naselja na različitim lokacijama. Radari "hvataju" nesavesne vozače najčešće u blizini prometnih saobraćajnica, na mostovima…

- Radari novijeg tipa ne praštaju, snimaju i u sekundi obezbeđuju neoboriv dokaz na sudu, fotografiju sa video-zapisom. Na sebi imaju kameru, laserski snimač, a sve što njime uslikaju beleže na memorijskoj kartici. Nadograđeni su optikom i softverom, a policajci posle smene ubacuju u kompjuter podatke, koji se ne mogu izbrisati. Tako da je kaznu nemoguće ni poništiti, iako vozaču često prete "potezanjem veza" - ispričali su nam u patroli.

Interesantan je podatak da jedan radar vredi oko 15.000 evra, a da odgovornost za njega snosi policajac koji je u patroli i takođe lično plaća sva nastala oštećenja.

Prema novom zakonu, biće dozvoljeno tek 0,2 promila alkohola u krvi, a oni koji prekorače i 2 promila, teretiće se za nasilničku vožnju/Foto: Telegraf

VEĆE KAZNE OD 3. APRILA

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje su stupile na snagu 3. aprila, donele su niz promena u vidu sankcija za najteže prekršaje. Tako će kazna za vožnju bez pojasa biti 10.000 dinara, kao i za prekoračenje ograničenja od 21 do 30 km/h kroz naseljeno mesto, od 31 do 40 km/h van naselja. Korištenje mobilnog telefona u toku vožnje biće kažnjivo istom cifrom, 10.000 dinara.

Za nasilničku vožnju u koju spada preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolasaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta i vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi, predviđena je kazna zatvora 30 do 60 dana. Za nasilničku vožnju nije propisana novčana kazna, već će takvi vozači biti kažnjeni zatvorom od 30 do 60 dana, bez mogućnosti da plate novčanu kaznu.

Prema novom zakonu, biće dozvoljeno tek 0,2 promila alkohola u krvi, a oni koji prekorače i 2 promila, teretiće se za nasilničku vožnju.

Kako izgleda uređaj za "šaltanje" radara, ekipa Telegrafa je saznala u noćnoj patroli s policijom:

Pogledajte video u noćnoj patroli s policijom:

(Jovana Jovanović Kulaš)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mill

    9. maj 2018 | 15:45

    Inace smo poznati po pljacki vlastitog naroda, ako nemozes nikog drugoga udri po svom

  • Pa da

    9. maj 2018 | 15:49

    Svi radari ne mere tacnu brzinu kretanja vozila na primer to je samo jedan moment ako stekrenuli vecom brzinom a to je nerealno jer naprimer idete uzbrdo i on te meri kada ti moras da napravis prelaz od jedne brzine do druge ne meri se kontinualna brzina prolazenja vozila a i to nije tacno garant SAMO SE TAKO KRADU PARE

  • Toni

    9. maj 2018 | 15:00

    Tu je i staro dobro blendovanjr

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA