Ravnogorci odali počast Draži Mihailoviću u više kolona: Prasići na ražnju i četničke kape u prvom planu (FOTO)

Ravna gora se smatra rodnim mestom četničkog pokreta i 13. maj se tamo obeležava kao početak "Trećeg srpskog ustanka" protiv okupatora

  • 45

Skup na Ravnoj Gori, u organizaciji Srpskog pokreta obnove, održan je danas po 28. put, povodom obeležavanja dolaska pukovnika Dragoljuba Draže Mihailovića, "prvog gerilca porobljene Evrope", u taj deo Srbije 1941. godine.

Ko je u vojnim uniformama odao počast Draži Mihajloviću ili Vojska krije da je položila venac na spomenik četničkom komandantu?

Ravna gora se smatra rodnim mestom četničkog pokreta i 13. maj se tamo obeležava kao početak "Trećeg srpskog ustanka" protiv okupatora. Vence na spomenik generala Dragoljuba Mihailovića položio je Aleksandar Čotrić, zamenik predsednika SPO i narodni poslanik.

Aleksandar Čotrić, Foto: Tanjug

POKRENUO ORUŽANI OTPOR FAŠIZMU I NACIZMU

On je podsetio da je pukovnik Mihailović odbio da prizna kapitulaciju Kraljevine Jugoslavije i njene vojske i pokrenuo oružani otpor fašizmu i nacizmu, "prvi otpor tom zlu u tada porobljenoj Evropi".

Čotrić je podsetio da se ove godine proslavlja ceo vek od pobede saveznika u Velikom ratu, i poručio:

- Pokoljenja đela sude, što je čije daju svima. Srbija će se uspraviti i biti opet pobednička, kada prizna i okaje svoje grehe prema Aleksandru Karađorđeviću, Dragoljubu Mihailoviću i svojoj istoriji!

Nezaobilazni "ražnjići", Foto: Tanjug

SVESRPSKI SABOR 8. MAJA

Zamenik predsednika Ravnogorskog pokreta Milan Barišić rekao je da je ove godine dogovoreno održavanje Svesrpskog sabora koji će počinjati 8. maja na Markovdan dizanjem zastave i dodao da se od iduće godine očekuje mnogo više posetilaca na Ravnoj gori.

Milan Barišić, Foto: Tanjug

On je podsetio da je general Draža Mihailovića pre par godina rehabilitovan i da je osuđujuća presuda proglašena ništavnom.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da su "sve promene počele sa Ravne Gore".

General Draža Mihailović je pre nekoliko godina rehabilitovan, a osuđujuća presuda je proglašena ništavnom Foto: Tanjug

SRPSKO SVETILIŠTE

- Tada smo počeli da pravimo spomenik pa kasnije crkvu, puteve, struju, vodu itd. Ravna Gora je srpsko svetilište i to ne treba nikada da se zaboravi - rekao je on i dodao da danas u demokratskoj Srbiji narod još uvek tamo dolazi.

Velimir Ilić, Foto: Tanjug

Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković izjavio je da je Srbija "konačno jedinstvena u iskazivanju poštovanja prema pravim patriotama" i dodao da se trend ispravljanja istorijskih nepravdi, rehabilitacije i reafirmacije Draže Mihailovića i Ravnogorskog pokreta ne može se zaustaviti.

Ilić: Ravna Gora je srpsko svetilište, Foto: Tanjug

Vojislav Mihailović, član Predsedništva POKS i unuk Draže Mihailovića izjavio je da su prošle 72 godine od ubistva njegovog dede, ali da Srbija "više nego ikada poštuje njegovo delo i njegovu žrtvu".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorance

    12. maj 2018 | 20:25

    Sabor na Ravnoj Gori nisu samo volovi, prasici i razanj. To je istorija i ispravljanje nepravde prema pripadnicima Cetnickog pokreta koji su se hrabro borili protiv okupatora.

  • Realista

    12. maj 2018 | 19:01

    Ja sam iz Bosne i ovdje u mom kraju gdje su god bili četnici narod je ostao živ a gdje su bili partizani, ili su poklani u svojim kućama ili u Jasenovcu, tako da me baš briga sta kažu za četnike, vidim ko je branio sopstveni narod.

  • Veka

    12. maj 2018 | 18:26

    Da li ce ovaj narod ikad doci pameti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA