• 5

Užas u Kuršumliji: Upravnik zgrade dozvolio izlaganje pokojnika u zajedničkim prostorijama

Prostoriju su prvo koristili za članove porodica, a onda su počeli da dovoze pokojnike iz drugih zgrada i naselja

  • 5

Profesorka likovnog iz Kuršumlije M. V. najavila je da će podneti tužbu protiv stanara zgrade u Topličkoj ulici, u kojoj i sama stanuje, zbog toga što dozvoljavaju izlaganje pokojnika u zajednilčkim prostorijama.

U Kuršumliji nema kapele, pa je običaj da se pokojnici do sahrane drže u kućama, a stanari zgrade u Topličkoj ulici dozvolili su svojim komšijama da u njihovoj zajedničkoj prostoriji organizju izlaganje posmrtnih ostataka. Ovoj odluci stanara suprotstavila se komšinica M. V.

Ne valja držati fotografije pokojnika u kući: Mogu da donesu nesreću, evo kad smete da ih gledate (FOTO)

- U pitanju je zajednička prostorija koja se nalazi na ulazu u zgradu, ispod mog stana. Stari već duže vreme tu organizuju bdenje, a počeli su da dovoze pokojnike iz drugih zgrada i naselja. Pošto sa stanarima nisam uspela da nađem zajednički jezik, obratila sam se komunalnoj policiji - rekla je M. V za Alo.

Nakon što su primili prijavu i izašli na lice mesta, komunalni inspektori su doneli rešenje  kojim se zabranjuje upotreba zajedničkih prostorija u te svrhe.

Upravnik odobrio držanje opela u zgradi, Foto: Pixabay, Profimedia

- Zabranjuje se stambenoj zajednici da vrđi izlaganje posmrtnih ostataka preminulih osoba u zajedničkim prostorijama - navodi se u saopštenju inspekcije.

Međutim, stanari su preko upravnika zgrade inspekciji uputili žalbu na ovo rešenje.

- Zbor stanara je još pre 30 godina doneo rešenje da se zajednička prostorija korsti za slavlja, ali i za izlaganje posmrtnih ostataka stanara zgrade. S obzirom na to da u Kuršumliji ne postoji kapela, ja sam izašao u susret komšijama i dozvolio sam da se posmrtni ostaci tu izlažu - kaže Marjan Božanović, upravnik zgrade.

Naglašava da su tokom ove godine bila dva smrtna slučaja, a prošle - nijedan.

- Ispada da se u toj prostoriji svaki dan izlažu pokojnici, a nije tako. Niti je tačno da se pokojnici dovoze iz drugih delova grada. Znači, prostorija je isključivo namenjena za stanare zgrade - ističe Božanović.

On dodaje da će se odluka komunalne inspekcije o zabrani korišćenja zajedničke prostorije poštovati dok ne stigne odgovor na žalbu.

- Znači, ako se desi da neko nedajbože umre sutra, njegovi posmrtni ostaci neće moći da se izlože u toj prostoriji. Rešenje o zabrani je istaknuto na oglasnoj tabli - kaže on.

Inače, u toj zgradi ima 30 stanova u kojima žive i penzioneri.

(Telegraf.rs/Alo)

Komentari

  • Miki Barca

    Pa nije baš takav običaj. Običaj je da bude u nečijem stanu,a ne zajedničkim prostorijama. Moj stric kada je preminuo bio je u njihovoj kući. Na stolu u sanduku. A ne u dvoristu ili bilo gde.

  • Cika Velja

    Zakon je na njenoj strani,ali nazalost,kod nas je misljenje vecine zakon,iako nije po zakonu !!!

  • Valkira

    Bas uzas. Dajte ljudi, uzas bi bilo da nema solidarnosti, kao sto je uzasno sto umetnica ovo prijavljuje.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima