3

Srpske kuće su obične kolibe čiji se krov jedva diže od zemlje: Biseri prelepe Mačve čuvaju uspomenu na vazan trenutak istorije (FOTO)

Prema Vuku Stefanoviću Karadžiću, početkom 19. veka, osim po koja kuća u Mačvi, Posavini i Podunavlju, retko se mogla videti kuća sa dimnjakom

Kako su izgledale seoske kuće u području Mačve do 18. veka, ima malo podataka. Jedan engleski putopisac iz 1738. godine pisao je: ''srpske kuće su obične kolibe, čiji se krov jedva diže od zemlje''. Njihov istorijat i razvoj mnogo govori o načinu života naših predaka u ovom delu zemlje.

S. L. Popović ostavio je opis kuća u Srbiji početkom 18. veka. Pošto je Srbija bila obrasla gustim hrastovim šumama, one su po selima većinom pravljene od drveta, kamena i ćerpiča. Postoje podaci da su u ovom kraju u tursko vreme postojale brvnare, ali do danas nijedna nije sačuvana.

Nit' raskošnijeg, nit' praznijeg sela: Grade dvorce sa lavovima i mozaicima, a žive u njima 10 dana godišnje (FOTO)

O izgledu sela Mačve, Šabačke Posavine i Pocerine krajem 18. veka možemo suditi na osnovu izveštaja austrijskog oficira Peretića, koji je 1784. godine putovao po severozapadnoj Srbiji. Sela su obično bila okružena gustom hrastovom i bukovom šumom ili šipražjem. Stanovništvo je živelo u kućama od drveta, obično pletara, koje su u pojedinim selima predstavljale samo  kolibe.

Beleške o izgledu sela ostavio je i Vuk Stefanović Karadžić. Po njemu, u Srbiji, početkom 19. veka, osim po koja kuća u Mačvi, Posavini i Podunavlju, retko se mogla videti kuća sa dimnjakom.

On navodi da su 1827. godine, sela od Šapca do Uba bila, neka pored puta, neka podalje od puta, ali da su ''sva bila više nalik našim (prečanskim) salašima nego selima: kuće stoje bez reda, jedna od druge udaljena manjim ili većim rastojanjem, koje šljivak, voćnjak, njiva ili šuma pričinjava''.

Opis tipične mačvanske kuće s početka 19. veka dao je književnik Janko Veselinović: ''Tu na toj krčevini, videla se kućica sa potrebnim stajama za smeštaj kućevnih potreba. Oko svake kućice bio je zasađen voćnjak bilo od šljiva, bilo od jabuka. Te su kućice bile vrlo proste, tek toliko za to da čovek ima gde zakloniti glavu od kiše i zla vremena''.

"Kuće stoje bez reda, jedna od druge udaljena manjim ili većim rastojanjem, koje šljivak, voćnjak, njiva ili šuma pričinjava"; Foto: Telegraf

U doba kneza Miloša svaka je porodica gradila sebi kolibu u šumi, daleko od glavnih puteva. Tako je 1836. godine nekoliko kuća u Majuru kod Šapca bilo zauzelo toliko prostora, što bi za 200 kuća dosta bilo, i to sve zbog toga što su rasturene po Kitogu, i gde je ko heteo krčio je sebi baštine.

U pismu knezu Milošu od 27. januara 1836. godine, Lazar Teodorović piše za selo Ravnje u Mačvi, u koje se doselilo ''Krajišnika, Jadrana, Prekodrinaca i Sremaca više od 90 kuća" da mu se stanovnici ''pružaju na sve strane i toliko mesta zauzimaju s kolibama svojim pod grmovima u šumi kao svaki skorašnji naseljenici".

Najznačajniji i najrasprostranjeniji tip u čitavoj zapadnoj Srbiji predstavlja kuća poznata pod nazivom "osaćanka" (po majstorima iz Osata — istočna Bosna), koja opet ima svog prethodnika u "dinarskoj brvnari". Osaćanka se proširila u podrinjsko-šumadijskim krajevima naročito sredinom 19. veka. U pisanim izvorima pominju se majstori Osaćani u Srbiji 1823. godine. Tip kuće osaćanke uglavnom je imao trodelnu prostornu organizaciju - dnevni prostor ("kuća") i dve sobe.

"Kuća" je bila prostor u kome se nalazilo ognjište i odvijao porodični život. Uz ognjište se u dokolici sedi, dogovara o poslovima, a u dugim zimskim večerima ispredaju priče i uz gusle opevaju događaji urezani u narodno pamćenje.

Krčenjem šuma drvo postaje deficitaran materijal, pa se kuće prave delom u drvetu, a delom kao čatmare. "Kuća" sa ognjištem uvek je u delu objekta koji je izgrađen od brvana, dok su sobe u delu od čatme sa konstruktivnim bondruk sistemom.

Druga vrata su služila uvek za bežanje od Turaka; Foto: Telegraf

U drugoj polovini 19. veka u selima Pocerine i Posavotamnave se prave kuće od hrastovog drveta i blata, šeperuše ili međugrađom više odeljenja prekrivene šindrom (cepano lipovo drvo) ili crepom. Kuće su savremenije i veće a na prozorima providna hartija, koja se zove pendžerlija, i drveni kapci. Takvih starih kuća u selu bilo je sve do sedamdesetih godina 20. veka.

Sve tako pravljene kuće u selu imale su dvoja ulazna vrata, jug - sever ili istok - zapad (druga vrata su služila uvek za bežanje od Turaka). Oba ulaza su bila u odeljenju koje nije imalo tavanicu i nazivalo se "kuća", u kome je uvek bilo ognjište sa verigama, na njima bakarni kotao, vatralj, preklad i sadžak. Pod u kući bio je od nabijene zemlje.

U zapisu F. Kanica iz 1888. godine piše da se kuća, kao sedište kućnog starešine izdvaja veličinom i boljim načinom gradnje.

''Ona je upadljivo središte, oko koga se grupišu odvojene kućice oženjenih članova porodice. Kuća starešine je sagrađena obično od drveta i ćerpića, belo okrečena i osim velike kuhinje ima još dve ili tri sobe, od kojih je jedna gostinska''.

Ruski istraživač Pavel Apolonović Rovinski u putopisu ''Zapisi o Srbiji 1868 - 1869.'', ostavio je obilnu građu o gradnji i izgledu kuća u Mačvi, u drugoj polovini 19. veka:

"Ograde su ispred kuća, a prozori nisu okrenuti ka ulici. AKo ih ima, onda su sa drvenim rešetkama... Rešetke na prozorima podsećaju samo na prošlo vreme, kada su vladali Turci... To su uzroci da kuće nisu neposredno uz ulicu i skrivaju se iza ograda napravljenih od cepanica, koje su postavljene uspravno, jedna uz drugu, i međusobno su čvrsto povezane. Kuća je od gline."

Osamdesetih godina 19. veka, u Mačvi, starije kuće obično su ''šindralije ili daščare, sa visokim krovovima; Foto: Telegraf

U zbijenim selima kuće pokrivene slamom (krovinom) i šindrom lako je zahvatao požar.

Osamdesetih godina 19. veka, u Mačvi, starije kuće obično su ''šindralije ili daščare, sa visokim krovovima.

U novije vreme, u Mačvi, počeli ljudi su počeli da grade nove kuće koje pokrivaju crepom. Inače su kuće, kao stanovi, dosta uredne. U prozorima su staklena okna, negde se viđa i cveća; u sobama imaju patosi, često kreveti, i nameštaja ima više.

Pri kraju 19. i početkom 20. veka, kuće u Pocerini i Mačvi počele su se zidati ciglom i pokrivati crepom. Te kuće nisu imale dva ulaza kao one stare. Imale su više soba. Posle Drugog svetskog rata grade se kuće na ''G'' ili na ''kvadrat'' a od osamdesetih godina 20. veka na sprat.

Nove seoske kuće i prateći objekti danas se grade od betona, blokova, opeka i drugih savremenih materijala.

Krajem 20. i početkom 21. veka, u proučavanom području sve češće se susreću kuće, pa čak i čitavi delovi naselja, ni seoske ni gradske, već jedan arhitektonski hibrid, sa razuđenim formama, mozaičnim pločicama i lepršavim fasadama sa različitim motivima, pa čak i freskama.

(Telegraf.rs/Srbijuvolimo.rs/Autori: Ljiljana Grčić; Mirko Grčić)

Tagovi: gradnja, Istorija, Kuče, Mačva, selo, zapisi

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • S
    Serbe

    Kakva smo bijeda bili jer su nas ratovi nistili vijekovima ali smo opet opstali.Moj deda je bio bogatiji covjek imao je najbolje konje.pa je zavrsio na ropstvu u njemackoj.Sad mi dobro zivimo i imamo vile i opet nam nesto fali,Nema bolj zemlje od nase otadzbine.Pozdrav iz Njemacke...

  • Z
    Zeljko PSG ex JSO

    Ni ravnije zemlje od moje Mačve,ni više krivina?!

Suze Igora Jurića dirnule Srbiju: "Ako ja unovčavam Tijaninu smrt onda neka ležim u zatvoru s ljudima za koje tražim doživotnu kaznu!"

Miloš Savčić odbio je Ajfela i rešio da umesto u Parizu gradi u Srbiji. Danas na njegovom imanju počiva Tito

Deca nam se igraju otrovom! Neke igračke i šnale za kosu mogu da izazovu teška oboljenja kod mališana. Najviše stradaju štitna i nervni sistem

Najbolji maketari sveta pokazali su svoja najbolja dela u Pančevu, a svako ima svoju priču (VIDEO)

Kada tačno pomeramo sat i da li je ovo poslednji put?

Spas za sela Srbije: Komisija počela sa radom, zadrugari očekuju prva sredstva, država daje 823,5 miliona

Četiri zveri uletele u dvorište Sredojevića i počinile masakr: Ovo selo je odsečeno od sveta, kada padne sneg, neće smeti da izađu iz kuća! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Svi se plašimo zloupotrebe ličnih podataka, a i ne znamo šta sve tačno nosi predlog novog zakona koji bi trebalo da ih štiti

Srbi se krste i plaču, naša najveća reka ostaje bez vode: "Šta nas snađe, kad Moravu možemo da pregazimo?!" (FOTO)

Igor Jurić o nestanku devojčice iz Sente: Fenomenalna reakcija policije i društva u potrazi, ovako sam to zamišljao

Akcija besplatnog krštenja u Pančevu: Pop će vas bez dinara uvesti u pravoslavlje, ako pokažete ovaj papir

Preminuo poslednji streljani đak iz Šumarica: U njega je ispaljeno 11 metaka, ležao je među leševima kada ga je našla majka. Sada je opet sa svojim drugovima

Medicinski skandali potresaju Kragujevac: Zbog pušenja pred pacijentima u Kliničkom centru protiv sestre pokrenut disciplinski postupak (VIDEO)

Pojavio se snimak Srba koje su Albanci kamenovali: Bili smo preplašeni i molili se naglas, žene su polegale po autobusu (VIDEO)

Naelektrisana atmosfera u emisiji uživo između načelnice pedijatrije i nezadovoljne majke: Ova 4 ključna pitanja će morati da rasvetli inspekcija

Ako još niste kupili lektiru za klince, postoji odlična prilika: Više od 50 naslova za sve razrede za 100 dinara po knjizi

Vernici danas slave Svetog Stefana Slepog: Srbi imaju veliki razlog da mu se danas pomole

Zbog naglog kočenja vozača gradskog autobusa stariji muškarac pao i razbio glavu, a potom naduvao 3,3 promila alkohola

Gujon se ne miri sa zabranom ulaska na Kosovo: Ako bude trebalo, po pravdu idem i u Strazbur

Sve je više pasa u javnom prevozu: Ne jedu beli luk, ne pričaju šta su kupili, ne psuju i ne stavljaju šapu na tuđe sedište (FOTO)

Emotivne reči Sandre Dende o saobraćajki i oporavku: Život mi je visio o koncu, znam da su lekari učinili sve da me spasu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 22. oktobar 2018. godine

Svaki peti Srbin želi da ode u inostranstvo: Poslednje istraživanje pokazalo je veliko razočaranje mladih (INFOGRAFIKA)

Stižu temperaturne turbulencije, hladnoća već oterala miholjsko leto: Od ponedeljka jak pad temperature, a za vikend nam se sprema i ciklon

Nakon skandala u Arilju, pitali smo prosvetne radnike kako se i kome dodeljuju gratis ekskurzije

Psihologija malih brojeva uzima nam pare iz novčanika: Zašto se gomila ljudi sjati kod krastavca od 15 dinara, iako kilogram košta isto?

"Kako je krenulo, ispašću kriva za rat u Siriji": Osulo se drvlje i kamenje na majku iz Kragujevca, a evo šta ona kaže na to

Usred Kliničkog centra u Kragujevcu sestra na prijemu pacijenata puši cigaretu, dok deca i pacijenti šetaju okolo (VIDEO)

Grk je na biciklu bez dinara krenuo na put kroz Srbiju: Svi su ga primili i ponudili mu prenoćište, osim u jednom gradu (FOTO)

"Telegraf" otkrio tajnu rusko-srpskog humanitarnog centra: Evo koga oni "špijuniraju" i zbog čega (FOTO) (VIDEO)

Srbija na pragu ekološke katastrofe? Đetinja osvanula potpuno bela, a pre 2 godine dogodila se ista stvar sa jezivim epilogom (FOTO)

Ovo su prve reči oca Erike Čordaš koja je nestala u Senti: Objasnio je zašto je dete pustio sa nepoznatim čovekom u grad

Pronađena nestala devojčica iz Sente: Našli su je kod železničke stanice

Aleksandar je najjači čovek na svetu: Oborio je 11 svetskih rekorda, za njega je čelik kao papir, a masivno drvo čačkalica (FOTO) (VIDEO)

Žena koja je snimila doktorke u kragujevačkom Domu zdravlja, nedavno tvrdila da je prevarena od strane Mikija Panjkovica

Najkrvaviji nacistički zločin: Decu vam nećemo oprostiti! Dan kada je umrla mučeničkom smrću, četa đaka u jednom danu (FOTO) (VIDEO)

Vozačima iz Srbije više se isplati da kupuju gume u Bosni, ušteda je ogromna

Branko je 39 godina predavao fizičko, a nijedan čas nije održao u fiskulturnoj sali: Sada su mu kolege priredile iznenađenje (FOTO)

Novi skandal u zdravstvu: Lekari pili rakiju usred bolnice, a devojčici dali pogrešnu dijagnozu

Mali Gavrilo je ostavljen ispred crkve, a roditelji su nestali u ledenoj noći: Mali heroj je preživeo hladnoću i mrak, ali je pred njim neizvesna sudbina

Koliko da stavimo novca u kovertu, a da se ne obrukamo? Svadbe Srbe više opterećuju nego raduju jer svi razmišljaju o cifri (ANKETA)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 21. oktobar 2018. godine