• 2

Zvuk topa u ovom gradu označava početak iftara, kraja dnevnog posta za muslimane. Tako će biti sve do Bajrama (FOTO) (VIDEO)

Tokom celog Ramazana top će odjekivati Novim Pazarom - prvi put od 1944. godine

  • 2

Muslimanskim vernicima u Novom Pazaru prvog dana ovogodišnjeg ramazana kraj dnevnog posta oglasio je pucanj topa sa Gradskog bedema. Tako će biti svake večeri do Ramazanskog bajrama.

Počeo je Ramazan, mesec posta - najvažniji period za muslimane: Važno je za znate 9 ogromnih zabluda o islamu

Nije reč o novotariji, već o obnavljanju tradicije iz vremena kada su časovnici bili retkost.

Prvi pucanj iz topa bio je prilika za svojevrsnu svečanost, pa se na Gradskom bedemu okupio veliki broj vernika, među njima i munustra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i gradonačelnik Nihat Biševac.

 

#bedem #novipazar #top #najavaiftara #boom 🚀💣

A post shared by Faris Saracevic (@faris.sarac94) on

- Drago mi je da smo obnovili tradiciju. Pucanj iz topa vraća nas u neka davna vremena i dalje posebnu čar ramazanu, koju je poseban ovde kod nas u Pazaru - rekao je gradonačelnik Biševac.

On je istakao da se sa mesta na kojem se top nalazi širi najlepši pogled na grad.

Top je na bedem postavljen na inicijativu vernika i uz podršku gradske uprave. Kako kaže direktor RTV Novi Pazar Denis Mavrić, jedan od organizatora nabavke, drveni deo topa napravio je jedan, a metalni lanser drugi majstor, dok je čitav top koštao malo, čak simbolično. U tačno određeno vreme iz topa će pucati momak koji ima licencu za rukovanje pirothničkim sredstvima.

 

İyi Ramazanlar!

A post shared by Amra Sejfovic Birinci (@la_amra) on

Kraj dnevnog posta označava se na razne načine: da je vreme za iftar, prvi obrok nakon celodnevnog posta, vernicima su znak upaljene svetiljke na džamijama, sa kojih se čuje ezan, poziv na molitvu. Vreme iftara objavljuju i lokalne televizije, a svaka muslimanska kuća ima vaktiju - tačno označen početak i kraj posta, jer on traje od zore do sutona i menja se u zavisnosti od dužine dana.

Najstariji Novopazarci sa setom pričaju o vremenu kada je vreme iftara označavoa top. Hroničar Asim Nikšić seće se kako su o tome pričali njegovi roditelji.

- Top je u Novom Pazaru pucao pola veka. Prema mojim saznanjima utihnuo je 1944. godine. Nalazio se na drugom mestu, u blizini česme Biserovače - kaže Nikšić za Politiku.

(Telegraf.rs/Politika)

Komentari

  • Cika Velja

    Ne svidja mi se religija koja u verskom asortimanu pomagala koristi top??? Kako li su se dozivali i obavestavali pre 100 godina dok topova nije ni bilo??? Valjda tad ni oni nisu postojali kao verska grupa???

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima