≫ 

Gospoda neće u maline za 600 evra, a kukaju da nemaju para: Ovo je samo jedan u nizu oglasa na koji se niko ne javlja

Malinjaci su pokriveni protivgradnim mrežama koje pave hladovinu... Uzalud!

  • 36

Oglasni prostori lokalnih medija od Ivanjice, Čačka, Arilja do Bajine Bašte, Prijepolja, Nove Varoši i oglasne table po tim gradovima prepuni su poziva u kojima se traže berači malina, ali skoro niko da se javi.

Srpske maline zaražene opasnim virusom vraćene sa mađarske granice

Vlasnici malinjaka nude dnevnice od oko 20 evra, pa ako se uzme da se malina bere svaki dan 30 dana, dođe do mesečne zarade od 600 evra, uz tri obroka dnevno, smeštaj, pauzu od dva sata u najtoplijem delu dana. Pored toga, malinjaci su pokriveni protivgradnim mrežama koje pave hladovinu... Uzalud!

OGROMNA POTRAŽNJA

- Berača nema, a potražnja je ogromna. Većina onih koji su poslednjih desetak ili 15 godina brali malinu kod drugih sada imaju svoje malinjake. Malinari nude 2.500 dinara, hranu i prevoz, a to je oko 3.500 dinara dnevno.

- Ako cena maline bude 100 dinara, kao što se najavljuje, znači, berač treba da ubere 35 kilograma dnevno samo da bi pokrio troškove domaćina, a prosečan berač dnevno može da nabere tek oko 40 kilograma, pa vi vidite računicu. Mislim da je pametnije da porodica bere, pa koliko ubere, a ono što se ne ubere da propadne i to je to - kaže Dragan Vukajlović, iz sela Dub kod Bajine Bašte za "Kurir".

Vlasnici malinjaka nude dnevnice od oko 20 evra, pa ako se uzme da se malina bere svaki dan 30 dana, dođe do mesečne zarade od 600 evra Foto: pixabay.com

Kaže da u okolini Bajine Bašte više od 90 posto domaćinstava ima maline na pet ari pa naviše.

Ranije su berači dolazili iz Priboja, Prijepolja, Republike Srpske, ali su i u tim krajevima nikli novi malinjaci.

- Berači smatraju da je dnevnica od 2.500 dinara mala. I jeste malo, treba 10 ili 12 sati brati malinu po suncu, ali, sa druge strane, malinaru ne ostane ništa - dodaje Vukajlović.

Foto: Telegraf

SLABO SE KO JAVLJA 

Samo za zlatiborski i moravički kraj potrebno je, osim članova porodica malinara koji beru malinu, i do 6.000 berača. I u ariljskom kraju potražnja za beračima je velika, a broj berača koji se javljaju izuzetno mali.

- Maline stižu za 15 dana, berača nema, slabo se ko javlja. Proteklih godina berači su u Arilje stizali uglavnom iz Leskovca, Surdulice, Kragujevca, Republike Srpske. Sada je malo ko obezbedio berače - priča Milija Milekić iz Cerove kod Arilja za "Kurir".

VIDEO UŽIČKA ANAKONDA: Ogromna zmija u malinama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rema

    22. maj 2018 | 10:17

    Imam svoje maline..krvav je ovo posao i ja razumem ljude jer i na +40 ti moras da beres a jos na to beres od jutra do veceri i tako bar mesec dana.Vise psihicki nego fiz tezak posao

  • Veki

    22. maj 2018 | 10:10

    Ma kojih 600 nemogu vise da citam te budalastine .To je branje od jutra do sutra na suncu i odvojenost od porodice .Da je tako kao sto pise isli bi ljudi.

  • Mlj1228

    22. maj 2018 | 11:57

    Mladi ljudi danasnjice nemaju radnu naviku , gde roditelji snose veci deo krivice . Zasto ? Samo zato sto bi svi hteli da im deca budu doktori ili inzenjeri , pa kad promase sve , oni se onda odaju alkoholu , drogi i koje kakvim nocnim zabavama . Ko je sposoban raditi sutra , ako je dosao u pet sati iz koje-kakvog kafica? Kad roditelji vide da su pogresili , onda je kasno. Koji ce mladic , ili devojka ici u berbu malina ili visanja , i pohvaliti se sutra kako je zaradio (la) 600 € ? Za njih je to ogromna «sramota». Najgore je to , sto i oni koji bi radili , ne mogu podnositi ismejavanje njihovih drugova , a o devojkama i da ne govorimo , jer one traze samo one momke koji su imucni i ne moraju ici u berbu malina . Radio sam u nadnicu od svojih 12 g. gde su mi «gazde» placali pola dnevnice , a radio sam kao i odrasli , od izlaska pa do zalaska sunca. Mene nije bilo stid , bas naprotiv .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA