Ovih 8 predmeta trebalo bi da poseduje svaki pravoslavni dom: Proverite da li imate sve

Ikonu krsne slave ima svako vernik, ali mnogi ne znaju ni šta je anafornik

  • 10

Najbitnije obeležje jednog hrišćanskog i pravoslavnog doma, pre svega, jeste da je dom osveštan. Pored toga, hrišćanski dom treba da ima još nekoliko značajnih predmeta, piše portal Opanak.

IKONA

Svaki hrišćanski dom treba da ima ikonu svoje krsne slave. Ikona se postavlja u najsvečanijoj prostoriji, trpezariji ili dnevnoj sobi i to uvek na istočnom zidu.

Pored ikone krsne slave, poželjno je da u kući stoji ikona Isusa Hrista Spasitelja i ikona Majke Božije, a može i ikona nekog drugog svetitelja koji se u tom domu posebno poštuje - ikona Svetog Save, ikona preslave i slično. Na zidu na kome je ikona ne mogu stajati neke druge slike, gobleni, posteri…

Ikona Isusa Hrista visi ispred zida na kome su ikone Bogorodice, u crkvenom dućanu u rumunskom gradu Sibinju. Foto: Wikimedia Commons/Peter Haden

KANDILO

Kandilo se postavlja ispred ikone. Pali se uoči i na dan svakoga praznika i svake nedelje, a može goreti neprestano. Kandilo obično pali i održava domaćica. U kandilu gori čisto suncokretovo ulje, na čiju se površinu stavlja specijalni žižak za kandilo.

Kandilo i plamen na njemu simbolizuju svetlost nauke Hristove i svetlost života svetitelja pred kojim se kandilo pali. Istovremeno podseća, sve u kući da i oni treba da žive svetlim i čistim životom.

Upaljeno kandilo, u kome gori čisto suncokretovo ulje, visi ispred ikone. Foto: Wikimedia Commons/Loraine

SLOVO (anafornik, prosfornim)

 

 

 

To je drveni pečat koji se utiskuje u slavski kolač. Slovo se, isto kao ikona, nosi u crkvu na osveštavanje. Na pečatu su urezana slova: IS HS NI KA što znači Isus Hristos pobeđuje.

 

Slavski kolač sa utisnutim slovom, Printskrin: Facebook/Snezana Bojic

 

ČIRAK I SVEĆA

Bez sveće se ne može izvršiti nijedan obred, ni molitva u kući. Čirak i sveća stoje na počasnom mestu u kući i pale se uvek pred molitvu. Domaćin pali sveću na sledeći način: Najpre se prekrsti, pomene Boga i svoju krsnu slavu, celiva sveću i pali je po mogućstvu šibicom.

Sveća za slavu se gasi pomoću vina, a manja sveća duvanjem, ili se vlažnim palcem i kažiprstom stisne plamen i fitilj koji gori. Plamen sveće ima istu simboliku kao i kandilo.

Slavska sveća, Foto: leskovackevesti.rs/Marija Mladenović

BOSILJAK

Aromatična biljka, prijatnog mirisa, koja se gaji u baštama i cvećnjacima,obavezna je u pravoslavnom domu. Bosiljak se nabere, složi u buket, uveže se u struku i osuši. Takav se čuva preko cele godine i iznosi se kada sveštenik sveti vodicu da njime kropi ukućane. Bosiljak i njegov prijatni miris simbolizuju blagodat Duha Svetoga.

Bosiljak, Foto: pixabay.com

KADIONICA

Kadionica u domu je obično ručna, napravljena od zemlje ili metala, i ima raznih oblika koji su u skladu sa hrišćanskim duhom. U kadionicu se stavlja žar od drveta i na žar se stavlja tamjan, koji širi prijatan i blagouhan miris. Pošto u gradovima često nema žara, potrebno je nabaviti specijalni briket u kolutićima koji zamenjuje žar i vrlo je praktičan.

Kadionica i žar u njoj simbolizuju našu žarku ljubav prema veri i toplotu naše hrišćanske duše. Miris tamjana simbolizuje blagodat Svetoga Duha. Kadionica se upotrebljava prilikom svake molitve. Domaćin kadi, držeći u desnoj ruci kadionicu i njome čini znak krsta. Kadi se prvo stariji pa mlađi. Kadionica se takođe drži na svečanom mestu u kući.

svaka porodica mora da ima Bibliju, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

BIBLIJA

 

Ne može se u hrišćanskom svetu zamisliti dom bez Svetog pisma. Na hrišćanskom Zapadu u svakoj hotelskoj sobi, kraj uzglavlja, ima Sveto pismo, koje stoji gostu na raspolaganju da može da pročita jedan odeljak iz ove svete knjige i da se tako duhovno okrepi.

 

 

 

Nažalost, kod nas Sveto pismo, nije baš česta knjiga u domovima. Zato treba nastojati da svaki dom ima ovu knjigu. Na tome, naravno, treba najviše da rade sveštenici i crkva. Naročito zbog naše dece, omladine i budućnosti ovog naroda. Inače, Sveto pismo je najsvetija, najvrednija, najstarija i najrasprostranjenija knjiga u istoriji sveta, štampana i danas se štampa u milionskim tiražima širom naše planete.

 

MOLITVENIK

Molitvenik je obično manja džepna knjižica, u kojoj su štampane molitve za razne prilike, potrebe i vreme u životu jednog hrišćanina. Poželjno bi bilo da tu knjižicu ima svaka kuća. Molitvenik stoji pred ikonom.

Kada se obavlja kućna molitva, iz molitvenika se čitaju molitve. Čita ih domaćin, a može i neko od mlađih ukućana sa prijatnim i umilnim glasom. Dok se molitve čitaju ostali stoje, pažljivo slušaju i mole se u sebi. Važnije molitve kao što su: Oče naš, Bogorodice Djevo, Presvjataja Trojice, Simbol vere, Carju nebesnij – svaki hrišćanin treba da nauči napamet, i da ih izgovara i izvan svog doma.

(Telegraf.rs/Opanak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa91

    22. maj 2018 | 19:15

    Svaka cast za tekst, treba nam vise ovakvih tekstova da se vratimo na pravi put, put ka Bogu.

  • Boza zemunac

    22. maj 2018 | 21:53

    Bogu hvala imam sve.Pomolimo se večeras i neka vas Gospod Bog čuva i Majka Bozija.Boze čuvaj našu pravoslavnu decu i njihove roditelje.Podaj mir svakoj duši ovozemaljskoj.Amin .

  • 👤

    22. maj 2018 | 18:53

    Крст, псалтир, Богојављенску воду, није лоше ни Охридски пролог светог владике Николаја, књигу акатиста, Нордово или неко друго освештано уље, итд... П.С. хвала Вам за ове текстове. Поучни, практични, многима доступни. Све похвале, само наставите.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA