≫ 

Dalibor od malih nogu bere pečurke i super živi od toga: Sada je pronašao nešto jedinstveno u svetu (FOTO)

- Za nekoliko sati ujutru može da se zaradi i po 20 evra od prodaje ubranih pečuraka u sezoni kada ima kiše, kao što je sada i kada ima dosta pečuraka - priča on

  • 6

Dalibor Ilić (28) iz Vranja, na području Vlasa pronašao je u šumi vrganj težak 1,5 kilograma. Pored ovakvog "kapitalca", bilo je još nekoliko malo manjih, koji su težili oko jednog kilograma.

Evo kako za SAMO DVA SATA u SRBIJI možete da zaradite 5.000 DINARA! (VIDEO)

Decenijama unazad sakupljanje šumskih plodova, prvenstveno pečurki, predstavlja osnovni izvor prihoda za mnoge ljude iz Pčinjskog okruga, a za druge pak, kao za Dalibora Ilića, dopunu kućnog budžeta.

Dalibor dok razvrstava pečurke Foto: Lična arhiva

- Pečurke berem od malena, od kako znam za sebe, išao sam sa roditeljima po šumi i brali smo ih, i to najčešće vrganje i lisičare. Pošto nemam stalni posao, radim na građevini, a kad se pojave pečurke, obavezno sam u šumi. Ustajem rano ujutru, i negde oko tri ili četiri već sam u šumi. Za nekoliko sati ujutru može da se zaradi i po 20 evra od prodaje ubranih pečuraka u sezoni kada ima kiše, kao što je sada i kada ima dosta pečuraka - priča Dalibor.

Mlade vrganje otkupljivači uzimaju po ceni od 250 dinara. Starije pečurke, sakupljači seku na kriške i suše, koje kasnije prodaju i čija cena za kilogram može da dostigne i 2.000 dinara. Za sad još uvek nije poznata cena suvih vrganja, jer je sezona branja tek na početku.

Dalibor sa "plenom" Foto: Lična arhiva

- Pored toga što ih prodajem, dobar deo onoga što naberem koristim za potrebe svoje porodice, jer su  šumske pečurke zdrave i ukusne. Najčešće ih pržimo, ali ih stavljamo i kao zimnicu, ukiseljene. Vrganje prodajemo i sušene, ali ih takođe koristimo i kao dodatak supama i čorbama. Ukus je neponovljiv, naročito onih koje su ubrane u jesen - dodaje Dalibor.

Iako deluje lako i primamljivo, branje pečuraka nije ni malo lak posao. Ustajanje u ranu zoru, hod po šumi, budna pažnja i traženje ovog skrivenog šumskog blaga, kako ga mnogi zovu.

Sečeni vrganji Foto: Lična arhiva

Lisičara ima u gustim šumama, ispod žbunja i grmova. Često su prekrivene debelim slojem prošlogodišnjeg opalog lišća. Rastu i na mrtvičavim mestima u šumi ili nedaleko od potoka, jer im dosta pogoduje vlaga.

Vrganji su pak druga priča, njih ima u šumi, ali su najlepši na proplancima, na obodima šume gde počinju livade i na sličnim mestima. Obilne kiše u maju i toplo vreme pogoduju pečurkama, pa berači na području Poljanice očekuju natprosečne prinose i nadaju se dobroj zaradi.

Komšija sa Daliborom Foto: Lična arhiva

(Slađana Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA