≫ 

Nazivi muških i ženskih predaka kod Srba znaju se sve do 16. kolena: U familiji imate i sivog hromog vuka

Kroz usmeno predanje očuvali su se nazivi za pretke

  • 0

U srpskom narodu postoje razni, veoma arhaični nazivi za pretke, koji su očuvani vekovima, uglavnom kroz usmeno predanje.

Poznati američki voditelj u selu Ratkovo pronašao grob svog pradede: U Srbiji tražio humku Atile hunskog, a sačekalo ga iznenađenje (VIDEO)

Nazivi muških i ženskih predaka znaju se sve do 16. kolena: otac-majka, deda-baba, pradeda-prababa, čukundeda-čukunbaba, navrdeda-navrbaba, kurđel-kurđela, askurđel-askurđela, kurđun-kurđuna, kurlebalo-kurlebala, sukurdol-sukurdola, sudepač-sudepača, parđupan-parđupana, ožmikura-ožmikurka, kurajber-kurajbera, sajkatava-sajkatavka, beli orao-bela orlica, navodi se na sajtu poreklo.rs.

Beli orao, sivi hromi vuk, sunce, Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Prema drugom nizu, nazivi idu ovako: otac, deda, pradeda, čukundeda, navrdeda-bela pčela, kurđel, askurđel, kurđup, kurlebalo, kursul, sukurdov, surdepač, parđupan, omžikur, kurajber, šajkatava, beli orao, sivi hromi vuk, sunce.

Kako se navodi, "kurajber" je bio ranije, a i sada je, pogrdan naziv za praznoglavca koji se pravi važan. Dalje se navodi da je ove nazive smislio pisac i aforističar Brana Crnčević da bi se "podsmevao nacionalistima i vernicima od juče koji nemaju pojma o srpskoj istoriji, a još manje o srpskom jeziku", navodi se na sajtu verbalisti.com.

Takođe, kako navode pojedini izvori, kod Vuka Stefanovića Karadžića nema ovakvih izraza, a on bi ih sigurno zabeležio.

VIDEO: Najluđa baba na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA