Neka budala je traktorom ušla u zaštićenu vrstu orhideje i sve uništila

Ekološki skandal u Subotičkoj peščari

  • 0

Na strogo zaštićenom području Subotičke peščare, tik uz granicu s Mađarskom, neko je traktorom pokosio oko pet hektara livade na kojoj cveta ugrožena vrsta orhideje (orhis belbarustris), jedinstvena na ovom podneblju, koja je pritom bila u sezoni cvetanja.

Ponosni poljoprivrednik Miloš (23) traktor vozi elegantan i namirisan: U kafani pije samo vodu, a kad se drugi vraćaju iz provoda, on i dalje ore (FOTO)

U Javnom preduzeću "Palić-Ludaš" pretpostavljaju da su livade pokošene zbog trave koja se koristi za ishranu stoke. Iz uprave najavljuju tužbu protiv nepoznatih počinilaca, dodajući da je reč o području na koje je pristup strogo zabranjen. Smatraju da je eko-sistem ozbiljno ugrožen.

Umesto procvetalog prelepog cveća, prilikom redovnog obilaska čuvari su zatekli pokošenu livadu.

Procenjuje se da je ovoj vrsti orhideja naneta nemerljiva šteta, posebno što zbog prevremenog košenja biljka nije stigla da napravi seme i da se razmnoži.

- Kolika je tačno šteta koja je nastala, videće se tek dogodine. Na ovom staništu, pored ove raste još pet vrsta strogo zaštićenih orhideja, ali su neke, na sreću, već bile precvetale, pa se nadamo da neće pretrpeti veću štetu - kaže čuvar Milan Vukotić iz preduzeća "Palić-Ludaš".

VIDEO: Kako izgleda kada ulice procvetaju?

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA