Povodom sve učestalijih napada na Srbe na Kosovu oglasila se i Kancelarija za KiM

Srbija je spremna i da stane iza svojih građana na Kosovu i Metohiju

  • 50

Svakodnevni napadi na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji više nisu serija izolovanih incidenata, već, po svemu sudeći, organizovani teror, kojim se preti ne samo našim građanima u pokrajini, već i našoj državi, smatra Kancelarija za KiM.

- I pored naših stalnih apela da se pruži šansa razgovorima i miroljubivim sredstvima za rešavanje nesuglasice, na terenu imamo sve frekventnije napade – nekada oni imaju pojavni oblik imovinskih delikata, a nekada su sasvim neprikriveni napadi iz mržnje, kao u slučaju najnovijeg kamenovanja srpskih kuća u Kosovskoj Vitini - kažu u Kancelariji.

Kamenovane dve srpske kuće na Kosovu, policajcu razlupana i šoferšajbna na automobilu

Oni napominju da sve češće od onih kojima je posao da se staraju o bezbednosti svih žitelja Kosova i Metohije, umesto sankcija za počinioce, dobijamo glasno ćutanje ili neprimerene javne reakcije, kojima se napadi relativizuju i banalizuju na nepristojan i ciničan način.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Pronalaženje i kažnjavanje počinilaca jedini je način da se ovaj talas nasilja zaustavi. Po ko zna koji put naglašavamo da je obaveza ove generacije da izgradi odnos poverenja između srpskog i albanskog naroda i da stvori uslove za suživot, jer svaki drugi scenario vodi nas u nove omraze i nasilja - objašnjavaju.

Srbija je spremna da iskreno učestvuje u tom procesu, ali je spremna i da stane iza svojih građana na Kosovu i Metohiju i njihovih ugroženih osnovnih ljudskih prava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nena

    4. jun 2018 | 14:34

    Bruka i sramota,treba ih kazniti,nasilje je nedopustivo.

  • aca

    4. jun 2018 | 14:14

    Povodom sve više pritisaka na Srbe sa KiM,kancelarija je morala da reaguje,kako bi se nešto rešilo!

  • Vuk

    4. jun 2018 | 14:16

    Pokusaj da se zaplase Srbi,ali od toga nema nista.Poslednji jadni i bedni pokusaji terorista da zaplase i moguce povratnike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA