≫ 

Natočili su mu na pumpi pogrešno gorivo, auto je uskoro počeo da "trza" i stao je: Koštalo ga je 400 evra da ga samo pokrene opet

"Vozio sam auto oko 20 kilometara, sve dok nije počeo da trza i stao... Popravka vozila me koštala oko 50.000 dinara"

  • 34

Afere sa benzinskih pumpi širom regiona se nastavljaju. Telegraf je prvi pisao o incidentu na pumpi u Pančevu, kada se cena goriva uvećala za tri puta tokom točenja, pa su čoveku tražili da plati više 200 evra za pun rezervoar.

Nakon toga, na adresu naše redakcije stiglo je pismo čitaoca iz Bosne i Hercegovine koji je morao da plati auto-gas koji fizički nije mogao da stane u njegovu bocu, ali je on bio uporan i tužio tu pumpu, koja je na kraju i zatvorena.

Došao na  pumpu, rekao "sipajte do vrha": Na kasi je doživeo fras!

Sve ovo nateralo je čitaoca iz Nove Varoši da nam ispriča svoj problem:

"Imao sam problem na benzinskoj pumpi u Novoj Varoši. Radnik mi je pomešao gorivo, sipao je benzin u dizela, a to mi nisu rekli.

Vozio sam auto oko 20 kilometara, sve dok nije počeo da trza i stao... Popravka vozila me koštala oko 50.000 dinara.

Ulagao sam reklamaciju i žalbu, ali se niko nije setio da mi nadoknadi štetu pričinjenu mešanjem goriva.

Jedino što sam dobio je odgovor menadžera da sam ja zahtevao da mi se sipa benzin i da svima u tom gradu sipaju benzin u dizele, a dizel u benzince i nikom to ne smeta, te da se jedini ja žalim."

Svaki vozač zna da mešanje goriva nije dobro, kao i da ukoliko do toga dođe, posledice po automobil mogu biti katastrofalne.

Iako nepisano pravilo kaže da benzinca u koji je sipano malo dizel goriva (do pet posto) možete voziti ako mu naknadno do vrha rezervoara natočite benzin, pa će se sve zajedno "pomešati" bez problema, to se ne preporučuje, posebno ako imate noviji i moderniji automobil.

Što je automobil noviji i tehnološki savremeniji, po pravilu su mu i delovi i motor sofisticiraniji, pa je nužno da sve bude optimalno i prema preporukama proizvođača kako bi se izbegla šteta.

Rekao je radnici da mu gas sipa do vrha i odmah shvatio da ga je prevarila: Uzeo je račun i zatvorio tu pumpu!

Stručnjaci upozoravaju da nikako ne startujete motor, nego da izgurate automobil na parking benzinske pumpe i pozovete šlep službu koja će ga odneti u servis. 

Tamo će istočiti gorivo iz rezervoara, zameniti filter goriva i problem je relativno jeftino i bezbolno rešen. Međutim, problem je mnogo veći ako shvatite da ste sipali pogrešno gorivo nakon što ste već krenuli sa pumpe i tek onda primetili promenu u načinu rada motora.

Kada dođe do bilo kog problema na pumpi, morate odmah da reagujete; Foto: Profimedia/Alamy

U tom slučaju motor treba što pre ugasiti, a vozilo kao i u prethodnom slučaju uz pomoć šlep službe prebaciti u servis.

Tu je već šteta veća, a ako se poklope nezgodne okolnosti ili ste vozili auto duže, može biti i veoma skupa, što zavisi od konkretnog modela automobila i motora.

Osim ispuštanja goriva, ako se dizel natoči u benzinca, potrebno je očistiti ceo sistem ubrizgavanja goriva. Najčešće na motoru ne ostaju trajne posledice.

Sa druge strane, ako benzin sipate u dizelaša, sistem ubrizgavanja, odnosno pumpa visokog pritiska izdrži, ali vrlo često izgore karike na klipovima cilindara pa nastane znatna materijalna šteta.

Kvar zbog pogrešnog benzina može da bude koban po vozilo; Foto: Shutterstock

Dakle, najbitnije je odmah ugasiti motor kako bi se maksimalno smanjile štetne posledice omaške koju ste vi ili radnik sa pumpe načinili prilikom točenja goriva.

Ukoliko vam radnik sa pumpe sipa pogrešno gorivo a to ne kaže, stvar je mnogo ozbiljnija, tj imate osnova da se žalite, ali to morate učiniti istog trenutka, kaže za Telegraf.rs predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

- On je morao da izvrši reklamaciju odmah na pumpi. Ako nije znao šta se desilo, čim je otišao kod majstora i saznao za situaciju, odmah je morao, istog dana da ode na pumpu i dokaže šta se desilo. U tom slučaju ima pravo na naknadu štete. Mi uvek savetujemo potrošače da prigovor ulože odmah na licu mesta. Ovako je teško dokazivo i odmah se postavlja pitanje da li je sve bilo baš tako - rekao je Papović.

VIDEO: Ovo nikada nemojte da pokušavate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny Repp

    6. jun 2018 | 21:41

    Niko se ne žali, benzin umesto nafte i obrnuto. U kafani vinjak u pivo, ma može . Mujo jel' može prasetina umesto janjetine ? Ma može i svinjetina .

  • XXL

    6. jun 2018 | 20:58

    Pa ako je manja kolicina benzina u dizelasu i nije neki problem,napunis pun dizela i gas.Mnogo gore je obrnuto,ali prakticno i ne moguce jer je na skoro svim pumpama pistolj od dizela nemoguce gurnuti u benzinca deblji je i ne moze(zbog sitke na ulazu rezervoara).

  • Qandriana

    6. jun 2018 | 20:34

    Radim na na benzinskoj pumpi .Gospodin je trebao da uzme fiskalni racun i pogleda koje gorivo mu je sipano. Sve stete nastale prilikom pogresnog sipanja nadoknadjuje osiguranje . Tako se resavaju problemi kod pogresnog sipanja goriva kod veliki lanaca benziskih stanica .Steta moze da bude i 500000 hiljada dinara fiksni deo od deset hiljada uvek placa benziska stanica da nebi dolazilo do zloupotrebe osiguranja ostatak placa osiguranje i sve racune iz ovlascenog servisa slep sluzbu itd.Ovo je istina i zamolio bih da mi objavite komentar .Pozdrav !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA