≫ 

Zbog prirodne nepogode seljak je ostao bez celog stada: U okolini Valjeva grom ubio 17 ovaca (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Ovca je u nevremenu ugrožena i zbog svoje vune koja u sebi ima elektriciteta

  • 1

U selu Osladić kod Valjeva grom je na livadi pod drvećem ubio 17 ovaca, a 10 koje su bile dalje od drveća preživele su. Šteta koja je nanesena seljaku, prema cenama u Srbiji, veća je od 100.000 dinara.

Strašno nevreme u Sjenici: Grom spalio štalu do temelja, padao grad veličine lešnika

Valjevski veterinar Slaviša Lazić kaže da se nesreća dogodila petog juna, u iznenadnom nevremenu.

Sve ovce koje su bile pored drveta stradale su Foto: Slaviša Lazić

- Kada je nevreme počelo, verovatno se većina ovaca od kiše sklonila pod drveće na livadi. Grom je udario u drvo, pa se električno pražnjenje zemljom prenelo na životinje. Stradalo je svih 17 ovaca koje su se našle pod drvećem. One koje su bile dalje, njih 10, preživele su. Na mrtvoj stoci, na stomacima se vide ljubičasti tragovi kao linije, što je glavna karakteristika udara groma. Ovca je u nevremenu ugrožena i zbog svoje vune koja u sebi ima elektriciteta. Životinje su stajale na mokroj zemlji pod drvetom i to je uzrok njihovog stradanja- objašnjava veterinar.

Ovca je u nevremenu ugrožena i zbog svoje vune koja u sebi ima elektriciteta Foto: Slaviša Lazić

On kaže da se tokom 10 godina rada dva puta sreo sa slučajevima da je grom ubio stoku, a oba puta u pitanju su bile ovce.

Lazić kaže da je teško predvideti ovakve nesreće, da nevreme počne naglo, zbog čega stočari ne stignu da zatvore svoje životinje.

Nevreme počne naglo, zbog čega stočari ne stignu da zatvore svoje životinje Foto: Slaviša Lazić

- Seljak uvek ima posla, ne može da stigne i zatvori ovce ako je negde na njivi. Problematično je i to što se ovce koje pasu čim počne nevreme sakriju, pa ih je i teško naći i okupiti kada počne da grmi i seva- pojašnjava Lazić.

Na pitanje kako grom može da ubije ovoliko životinja odjednom možda je najslikovitiji odgovor dao jedan električar na društvenim mrežama.

U udaru je stradalo 17 ovaca odjednom Foto: Slaviša Lazić

- Velika količina elektriciteta ode u zemlju, pa ti kad si na površini isto je kao da ližeš kabal pod naponom - jasan je električar.

Na mrtvoj stoci, na stomacima se vide ljubičasti tragovi kao linije, što je glavna karakteristika udara groma Foto: Slaviša Lazić

Udar munje dešava se u hiljaditom delu sekunde, kada se električni tok iz oblaka prenosi na zemlju i dalje kroz tlo. Grom je zvučna pojava koja nastaje prilikom pražnjenja munje. Temperatura vazduha u okolini munje dostiže 20.000 stepeni, što proizvodi naglo širenje vazduha. Grom je zvučni talas nastao ovim širenjem vazduha.

VIDEO: Lama juri gazdu po ulici

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andja

    8. jun 2018 | 16:30

    Sve po seljaku nasem.Taj kraj je poznat po domacinu i vrednoci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA